Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παναγία των Παρισίων: Η δομή του μνημείου «αντέχει» παρά το γεγονός ότι υπάρχουν «ευάλωτα σημεία»

Πανα­γία των Παρι­σί­ων: « Η δομή της Πανα­γί­ας των Παρι­σί­ων «αντέ­χει» μετά την πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε στον καθε­δρι­κό ναό, όμως στο κτί­ριο έχουν εντο­πι­σθεί «ευά­λω­τα σημεία», ιδιαί­τε­ρα στο επί­πε­δο του θόλου, δήλω­σε σήμε­ρα ο γάλ­λος υφυ­πουρ­γός Εσωτερικών.

«Η πυρ­κα­γιά τελεί­ω­σε, τώρα η κύρια ανη­συ­χία (…) είναι να εξα­σφα­λι­σθεί ότι το οικο­δό­μη­μα δεν θα εμφα­νί­σει ρωγ­μές», δήλω­σε ο Λοράν Νου­νιέζ στους δημο­σιο­γρά­φους. «Συνο­λι­κά η δομή αντέ­χει», όμως «μερι­κά ευά­λω­τα σημεία εντο­πί­σθη­καν κυρί­ως στο επί­πε­δο του θόλου και ενός αετώ­μα­τος του βόρειου κλί­τους που πρέ­πει να ενι­σχυ­θεί» και το οποίο οδή­γη­σε στην εκκέ­νω­ση πέντε γει­το­νι­κών πολυ­κα­τοι­κιών, πρόσθεσε.

Εξάλ­λου το μεγά­λο όργα­νο του ναού «δεν κάη­κε» από την πυρ­κα­γιά, αλλά η δομή του μπο­ρεί να έχει υπο­στεί ζημιές, δήλω­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ένας από τους τρεις οργα­νί­στες της Νοτρ Νταμ.

Το όργα­νο, το οποίο ανα­και­νί­ζε­ται στο πέρα­σμα των αιώ­νων, αλλά το ουσια­στι­κό μέρος της δομής του χρο­νο­λο­γεί­ται από την αρχή του 15ου αιώ­να, «έχει εν μέρει δια­σω­θεί, όμως είναι καλυμ­μέ­νο με μπά­ζα, σκό­νη και νερό», δήλω­σε ο Φιλίπ Λεφέβρ που εδώ και 35 χρό­νια είναι οργα­νί­στας στην Πανα­γία των Παρισίων.

«Τους επό­με­νους μήνες, όλο αυτό θα στε­γνώ­σει και υπάρ­χει κίν­δυ­νος να προ­κλη­θούν δομι­κά προ­βλή­μα­τα», πρό­σθε­σε ο εβδο­μη­ντά­χρο­νος οργανίστας.

«Ελπί­ζου­με ότι θα παρα­μεί­νει στα­θε­ρό και ότι μόλις κατα­στεί δυνα­τό θα προ­στα­τευ­θεί», πρό­σθε­σε επι­ση­μαί­νο­ντας πως το εν λόγω όργα­νο είναι από τα μεγα­λύ­τε­ρα στην Ευρώπη.

Αντι­θέ­τως, «το μικρό όργα­νο υπέ­στη ζημιές» από τη φωτιά, διευκρίνισε.

«Όμως το χει­ρό­τε­ρο απο­φεύ­χθη­κε, η Νοτρ Νταμ είναι ακό­μη όρθια και το ανα­κου­φι­στι­κό είναι η ομό­φω­νη αντί­δρα­ση ολό­κλη­ρου του κόσμου», δήλω­σε ακό­μη προ­σθέ­το­ντας πως «εδώ και αιώ­νες η Νοτρ Νταμ ζει με τη ζωή των ανθρώπων».

Σύμ­φω­να με τις πρώ­τες εκτι­μή­σεις των ειδι­κών οι εργα­σί­ες απο­κα­τά­στα­σης θα διαρ­κέ­σουν χρό­νια, ίσως και δεκαετίες…

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο