Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παναγία των Παρισίων: Θλίψη σε όλο τον κόσμο και ο Τραμπ στην… καρακοσμάρα του

Κάη­κε «ένα σύμ­βο­λο της Γαλ­λί­ας», σημειώ­θη­κε μια «φρι­κτή κατα­στρο­φή», εκτυ­λί­χθη­καν «συγκλο­νι­στι­κές σκη­νές»: από το Βερο­λί­νο ως το Λον­δί­νο, την Ουά­σινγ­κτον, από το Βατι­κα­νό ως την Ιερου­σα­λήμ, οι αντι­δρά­σεις για την πυρ­κα­γιά στον εμβλη­μα­τι­κό γοτ­θι­κό καθε­δρι­κό ναό της Πανα­γί­ας των Παρι­σί­ων τη Μεγά­λη Δευ­τέ­ρα των Καθο­λι­κών δεν έπα­ψαν να πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται από χθες βράδυ.

Γερμανία

«Οι φρι­κια­στι­κές εικό­νες της Νοτρ Νταμ στις φλό­γες προ­κα­λούν οδύ­νη. Η Πανα­γία των Παρι­σί­ων απο­τε­λεί σύμ­βο­λο της Γαλ­λί­ας και του ευρω­παϊ­κού πολι­τι­σμού μας. Βρι­σκό­μα­στε νοη­τά στο πλευ­ρό των γάλ­λων φίλων μας», ανέ­φε­ρε μέσω Twitter ο Στέ­φεν Ζάι­μπερτ, ο εκπρό­σω­πος της καγκε­λα­ρί­ου Άγγε­λας Μέρ­κελ, εξ ονό­μα­τός της.

ΗΠΑ

«Είναι τόσο φρι­κτό να βλέ­πεις αυτή τη γιγα­ντιαία πυρ­κα­γιά στην Πανα­γία των Παρι­σί­ων», σχο­λί­α­σε μέσω Twitter ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ, λίγη ώρα αφό­του είχε ξεσπά­σει η φωτιά. «Πρέ­πει να δρά­σε­τε γρή­γο­ρα», συνέ­χι­σε, προ­τρέ­πο­ντας τη γαλ­λι­κή πυρο­σβε­στι­κή να εξε­τά­σει το ενδε­χό­με­νο να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει πυρο­σβε­στι­κά αεροσκάφη.

Νωρί­τε­ρα, η γαλ­λι­κή γενι­κή γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, προ­φα­νώς απα­ντώ­ντας στον πρό­ε­δρο των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ, που προ­έ­τρε­ψε τις γαλ­λι­κές αρχές να «δρά­σουν γρή­γο­ρα» και να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν πυρο­σβε­στι­κά αερο­σκά­φη, (!!) επι­σή­μα­νε ότι αυτό δεν εξε­τα­ζό­ταν καν: η ρίψη νερού από αέρος θα μπο­ρού­σε να κατα­στρέ­ψει το γοτ­θι­κό κτί­ριο-κόσμη­μα ολοσχερώς.

«Η Πανα­γία των Παρι­σί­ων είναι ένας από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους θησαυ­ρούς του κόσμου και οι σκέ­ψεις μας βρί­σκο­νται στον γαλ­λι­κό λαό αυτές τις στιγ­μές της οδύ­νης του», ανέ­φε­ρε από την πλευ­ρά του μέσω Twitter ο προ­κά­το­χος του Τραμπ στην αμε­ρι­κα­νι­κή προ­ε­δρία, ο Μπα­ράκ Ομπά­μα. «Είναι στη φύση μας να θρη­νού­με όταν χάνου­με την ιστο­ρία μας — αλλά είναι επί­σης στη φύση μας να ανοι­κο­δο­μού­με για το αύριο, όσο πιο δυνα­τά μπορούμε».

«Καθώς βρί­σκο­μαι στο Παρί­σι από­ψε, νοιώ­θω στην καρ­διά μου τον ίδιο πόνο με τους Γάλ­λους», ανέ­φε­ρε επί­σης μέσω Twitter η σύζυ­γός του Μισέλ Ομπά­μα. «Αλλά ξέρω ότι η Πανα­γία των Παρι­σί­ων θα μας προ­κα­λέ­σει ξανά δέος», συμπλήρωσε.

Βρετανία

Η πρω­θυ­πουρ­γός Τερέ­ζα Μέι ανέ­φε­ρε ότι οι σκέ­ψεις της βρί­σκο­νται «στον λαό της Γαλ­λί­ας» και στους πυρο­σβέ­στες που έδι­ναν μάχη «με τη φρι­κτή πυρ­κα­γιά στον καθε­δρι­κό ναό της Πανα­γί­ας των Παρισίων».

«Το Λον­δί­νο στέ­κει με θλί­ψη στο πλευ­ρό του Παρι­σιού από­ψε, και πάντο­τε με φιλία», έγρα­ψε στον λογα­ρια­σμό του στο Twitter ο δήμαρ­χος της πρω­τεύ­ου­σας του ΗΒ Σαντίκ Καν.

Βατικανό

Η Αγία έδρα «αντι­με­τώ­πι­σε με δυσπι­στία και θλί­ψη την είδη­ση της φρι­κια­στι­κής πυρ­κα­γιάς που κατέ­στρε­ψε τον καθε­δρι­κό της Πανα­γί­ας των Παρι­σί­ων στο Παρί­σι, σύμ­βο­λο του χρι­στια­νι­σμού στη Γαλ­λία και στον κόσμο», ανέ­φε­ρε το Βατικανό.

«Εκφρά­ζου­με την αλλη­λεγ­γύη μας στην [Ρωμαιο­κα­θο­λι­κή] Εκκλη­σία της Γαλ­λί­ας αυτές τις ημέ­ρες της μεγά­λης εβδο­μά­δας και ευχό­μα­στε ό,τι καλύ­τε­ρο σε αυτή την εκκλη­σία και στους πιστούς της».

Βέλγιο

«Η Πανα­γία των Παρι­σί­ων στις φλό­γες, τρο­με­ρά συναι­σθή­μα­τα, ο Βίκτορ Ουγκό, η ιστο­ρία της Γαλ­λί­ας, της Ευρώ­πης. Οι σκέ­ψεις μου και η υπο­στή­ρι­ξή μου βρί­σκο­νται στους γάλ­λους φίλους μας», ανέ­φε­ρε μέσω Twitter ο πρω­θυ­πουρ­γός Σαρλ Μισέλ.

UNESCO

Η Εκπαι­δευ­τι­κή, Επι­στη­μο­νι­κή και Επι­μορ­φω­τι­κή Οργά­νω­ση των Ηνω­μέ­νων Εθνών βρί­σκε­ται στο «πλευ­ρό της Γαλ­λί­ας για να σωθεί και να απο­κα­τα­στα­θεί αυτή η ανε­κτί­μη­τη κλη­ρο­νο­μιά», ανέ­φε­ρε μέσω Twitter η γενι­κή της διευ­θύ­ντρια, η γαλ­λί­δα πρώ­ην υπουρ­γός Πολι­τι­σμού Οντρέ Αζουλέ.

Ευρωπαϊκή Ένωση

«Πόσο θλι­βε­ρό θέμα­τα. Πόση φρί­κη. Μοι­ρά­ζο­μαι τα συναι­σθή­μα­τα του γαλ­λι­κού έθνους, που είναι επί­σης τα δικά μας», ανέ­φε­ρε ο πρό­ε­δρος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Ζαν-Κλοντ Γιούν­κερ σε ανα­κοί­νω­ση που έδω­σαν στη δημο­σιό­τη­τα οι υπη­ρε­σί­ες του στα γαλλικά.

«Η Πανα­γία των Παρι­σί­ων είναι η Πανα­γία όλης της Ευρώ­πης. Είμα­στε όλοι μαζί με το Παρί­σι από­ψε», ανέ­φε­ρε από την πλευ­ρά του ο Ντό­ναλντ Τουσκ, ο πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου, μέσω Twitter.

ΟΗΕ

Ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του Οργα­νι­σμού Ηνω­μέ­νων Εθνών Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες δήλω­σε ότι του προ­κά­λε­σαν «φρί­κη οι εικό­νες της πυρ­κα­γιάς». Ο πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γός της Πορ­το­γα­λί­ας συμπλή­ρω­σε ότι «σκέ­φτε­ται τον λαό και την κυβέρ­νη­ση της Γαλλίας».

Ισπανία

«Η πυρ­κα­γιά στη Νοτρ Νταμ είναι κατα­στρο­φή για τη Γαλ­λία. Και για την Ισπα­νία και για την Ευρώ­πη. Οι φλό­γες κατα­στρέ­φουν 850 χρό­νια της ιστο­ρί­ας μας, της αρχι­τε­κτο­νι­κής μας, της ζωγρα­φι­κής μας, της γλυ­πτι­κής μας. Αυτό θα είναι δύσκο­λο να ξεχα­στεί. Η Γαλ­λία μπο­ρεί να υπο­λο­γί­ζει στη στή­ρι­ξή μας στην προ­σπά­θειά της να ανα­κτή­σει το μεγα­λείο της κλη­ρο­νο­μιάς της», ανέ­φε­ρε μέσω Twitter ο ισπα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Πέδρο Σάντσεθ.

Ιταλία

Αυτό είναι «χτύ­πη­μα απευ­θεί­ας στην καρ­διά για τους Γάλ­λους και για όλους εμάς τους Ευρω­παί­ους», ανέ­φε­ρε σε ανάρ­τη­σή του στο Twitter στα γαλ­λι­κά ο ιτα­λός πρω­θυ­πουρ­γός Τζου­ζέ­πε Κόντε.

«Τρο­μα­κτι­κή πυρ­κα­γιά στον καθε­δρι­κό ναό της Πανα­γί­ας των Παρι­σί­ων. Μια σκέ­ψη για τον λαό του Παρι­σιού», η Ιτα­λία θα προ­σφέ­ρει «όλη τη βοή­θεια που μπο­ρεί να δώσει», έγρα­ψε από την πλευ­ρά του ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Ματέο Σαλβίνι.

«Η Ρώμη αγκα­λιά­ζει το Παρί­σι», ανέ­φε­ρε μέσω Twitter, επί­σης στα γαλ­λι­κά, η δήμαρ­χος της Ρώμης Βιρ­τζί­νια Ράτζι. «Οι Ρωμαί­οι βρί­σκο­νται στο πλευ­ρό των Παρι­ζιά­νων. Οι σκέ­ψεις μας [βρί­σκο­νται] σε όλους τους Γάλ­λους», πρό­σθε­σε η ίδια.

Πορτογαλία

Ο πρό­ε­δρος Μαρ­σέ­λου Χεμπέ­λου ντε Σόου­ζα σε επι­στο­λή προς τον γάλ­λο ομό­λο­γό του Εμα­νου­έλ Μακρόν εξέ­φρα­σε τη θλί­ψη του για την πυρ­κα­γιά σε ένα «σημα­ντι­κό σύμ­βο­λο» που χαρα­κτή­ρι­σε «τρα­γω­δία για τη Γαλ­λία, την Ευρώ­πη και τον κόσμο».

Πολωνία

«Τρα­γω­δία για τους πιστούς, κατα­στρο­φή για τον πολι­τι­σμό και την τέχνη σε όλο τον κόσμο», ανέ­φε­ρε ο πρό­ε­δρος Αντρέι Ντού­ντα μέσω Twitter.

Ελλάδα

Δεν πρό­κει­ται απλά για «εθνι­κή κατα­στρο­φή για τη Γαλ­λία, αλλά και για την ευρω­παϊ­κή και παγκό­σμια πολι­τι­στι­κή κλη­ρο­νο­μιά. Εμα­νου­έλ Μακρόν, είμα­στε στο πλευ­ρό σας», ανέ­φε­ρε μέσω Twitter ο πρω­θυ­πουρ­γός Αλέ­ξης Τσίπρας.

«Είμα­στε συγκλο­νι­σμέ­νοι από τη μεγά­λη κατα­στρο­φή της Νοτρ Νταμ. Θέλω να πω στη φίλη μου δήμαρ­χο Αν Ινταλ­γκό ότι σήμε­ρα δεν πεν­θούν μόνο το Παρί­σι και η Γαλ­λία, σήμε­ρα πεν­θεί όλη η ανθρω­πό­τη­τα», ανέ­φε­ρε μέσω Twitter ο δήμαρ­χος της Αθή­νας Γεώρ­γιος Καμίνης.

Τουρκία

«Η κατα­στρο­φή αυτού του αρχι­τε­κτο­νι­κού αρι­στουρ­γή­μα­τος που ανή­κει στην παγκό­σμια πολι­τι­στι­κή κλη­ρο­νο­μιά απο­τε­λεί μια κατα­στρο­φή για ολό­κλη­ρη την ανθρω­πό­τη­τα», ανέ­φε­ρε μέσω Twitter ο επι­κε­φα­λής της τουρ­κι­κής διπλω­μα­τί­ας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ισραήλ

«Τη βαθύ­τε­ρη αλλη­λεγ­γύη μας με τη Γαλ­λία και με το γαλ­λι­κό έθνος μετά την φρι­κτή πυρ­κα­γιά στη Νοτρ Νταμ, παγκό­σμιο σύμ­βο­λο του πολι­τι­σμού» εξέ­φρα­σε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Ισρα­έλ Κατς.

Καναδάς

«Μας ραγί­ζει την καρ­διά να βλέ­που­με τον καθε­δρι­κό ναό της Πανα­γί­ας των Παρι­σί­ων στις φλό­γες. Οι σκέ­ψεις μας στους γάλ­λους φίλους μας», ανέ­φε­ρε μέσω Twitter ο πρω­θυ­πουρ­γός Τζά­στιν Τριντό.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο