Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παναγία των Παρισίων: Ο εμβληματικός γοτθικός ναός καίγεται καθώς πέφτει το σκοτάδι (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Πανα­γία των Παρι­σί­ων: Μια τερά­στια πυρ­κα­γιά κατα­καί­ει την εμβλη­μα­τι­κή Πανα­γία των Παρι­σί­ων, κατα­στρέ­φο­ντας ένα μνη­μείο ορό­ση­μο όχι μόνο για την πόλη αλλά και για όλη τη Γαλλία.

Οι φλό­γες που ξεκί­νη­σαν νωρίς το από­γευ­μα έφτα­σαν μέχρι τη στέ­γη του καθε­δρι­κού ναού του 12ου αιώ­να και περι­τύ­λι­ξαν το βέλος του κωδω­νο­στα­σί­ου, το οποίο κατέρ­ρευ­σε. Μέσα σε λίγα λεπτά ακο­λού­θη­σε η κατάρ­ρευ­ση όλης της υπό­λοι­πης στέ­γης και του ρολο­γιού της πρόσοψης.

Ένα σύν­νε­φο καπνού κάλυ­ψε το κέντρο της πόλης και στά­χτες έπε­φταν σε μεγά­λη έκτα­ση. Πολ­λοί Παρι­ζιά­νοι παρα­κο­λου­θού­σαν αμί­λη­τοι, άφω­νοι, την τραγωδία.

“Όπως όλοι οι συμπα­τριώ­τες μας, θλί­βο­μαι από­ψε βλέ­πο­ντας να καί­γε­ται ένα κομ­μά­τι όλων μας”, έγρα­ψε στο Twitter ο πρό­ε­δρος της Γαλ­λί­ας Εμα­νου­έλ Μακρόν. Ο πρό­ε­δρος ματαί­ω­σε το διάγ­γελ­μα που επρό­κει­το να εκφω­νή­σει από­ψε και κατευ­θύ­νε­ται, μαζί με τον πρω­θυ­πουρ­γό Εντουάρ Φιλίπ, στον τόπο της καταστροφής.

“Ουσια­στι­κά, όλη η στέ­γη χάθη­κε. Δεν βλέ­πω να έχει κάποια ελπί­δα το κτί­ριο”, σχο­λί­α­σε ένας αυτό­πτης μάρ­τυ­ρας, ο Γιά­τσεκ Πόλ­το­ρακ, που παρα­κο­λου­θού­σε από το μπαλ­κό­νι του πέμ­πτου ορό­φου, σε από­στα­ση δύο τετρα­γώ­νων από τη νότια πρό­σο­ψη του καθεδρικού.

PARISI 9

Περί­που 400 πυρο­σβέ­στες έχουν κινη­το­ποι­η­θεί για να προ­σπα­θή­σουν να θέσουν υπό έλεγ­χο την πυρ­κα­γιά. Εκκέ­νω­σαν επί­σης την περιο­χή γύρω από τον καθε­δρι­κό, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, μια νησί­δα στον ποτα­μό Σηκουάνα.

Ο υφυ­πουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Λοράν Νου­νέζ, που βρι­σκό­ταν στο σημείο, δια­βε­βαί­ω­σε ότι δεν υπάρ­χουν τραυ­μα­τί­ες. “Είναι πολύ νωρίς για να καθο­ρί­σου­με ποια ήταν τα αίτια της πυρ­κα­γιάς”, πρό­σθε­σε. Το τηλε­ο­πτι­κό κανά­λι France2 μετέ­δω­σε ότι η αστυ­νο­μία αντι­με­τω­πί­ζει το συμ­βάν ως ατύχημα.

parisi3

“Όλα καταρ­ρέ­ουν”, είπε ένας αξιω­μα­τι­κός της αστυ­νο­μί­ας ενώ η πυρ­κα­γιά συνέ­χι­ζε το κατα­στρο­φι­κό έργο της.

Ο γοτ­θι­κός καθε­δρι­κός του 12ου αιώ­να έχει χαρα­κτη­ρι­στεί μνη­μείο Παγκό­σμιας Κλη­ρο­νο­μιάς από την Unesco και προ­σελ­κύ­ει εκα­τομ­μύ­ρια του­ρί­στες κάθε χρό­νο. Φημί­ζε­ται για τα πολ­λά πέτρι­να, ανά­γλυ­φα γκαρ­γκόιλ, τα εντυ­πω­σια­κά παρά­θυ­ρα βιτρό και τις επί­στε­γες αντη­ρί­δες που συγκρα­τούν τους τοί­χους τους.

“Υπάρ­χουν πολ­λά έργα τέχνης μέσα… Είναι πραγ­μα­τι­κή τρα­γω­δία” είπε η δήμαρ­χος του Παρι­σιού Αν Ινταλ­γκό, μιλώ­ντας σε δημο­σιο­γρά­φους στο σημείο.

parisi4

Στον καθε­δρι­κό γίνο­νταν εργα­σί­ες συντή­ρη­σης, σε ορι­σμέ­να τμή­μα­τά του υπήρ­χαν σκα­λω­σιές ενώ τα ορει­χάλ­κι­να αγάλ­μα­τα είχαν απο­μα­κρυν­θεί την περα­σμέ­νη εβδομάδα.

Στο πλευρό της Γαλλίας για την αποκατάσταση του ναού, δηλώνει η διευθύντρια της Ουνέσκο

Η Ουνέ­σκο στέ­κε­ται «στο πλευ­ρό της Γαλ­λί­ας για την προ­στα­σία και την απο­κα­τά­στα­ση αυτής της ανε­κτί­μη­της κλη­ρο­νο­μιάς» που απο­τε­λεί ο Καθε­δρι­κός Ναός της Πανα­γί­ας των Παρι­σί­ων, που έχει υπο­στεί τερά­στιες κατα­στρο­φές από την πυρ­κα­γιά που μαί­νε­ται, δήλω­σε η γενι­κή διευ­θύ­ντρια της υπη­ρε­σί­ας αυτής του ΟΗΕ, η Γαλ­λί­δα Οντρεΐ Αζουλέ.

Ένα από τα θαυ­μα­στά αρχι­τε­κτο­νι­κά μνη­μεία του γοτ­θι­κού ρυθ­μού, η Πανα­γία των Παρι­σί­ων συγκα­τα­λέ­γε­ται από το 1991 στον κατά­λο­γο των Μνη­μεί­ων Παγκό­σμιας Κλη­ρο­νο­μιάς της Ουνέσκο.

«Η Ουνέ­σκο παρα­κο­λου­θεί στε­νά την κατά­στα­ση», ανέ­φε­ρε η Αζουλέ.

parisi6

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο