Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παναγία των Παρισίων: Σοκ, θλίψη, απόγνωση… από την καταστροφή ενός μνημείου 1.000 ετών

Πανα­γία των Παρι­σί­ων: “Ω, Θεέ μου”…

Κάποιοι κλαί­νε, άλλοι προ­σεύ­χο­νται: εκα­το­ντά­δες του­ρί­στες και Παρι­ζιά­νοι, απο­σβο­λω­μέ­νοι, σοκα­ρι­σμέ­νοι, παρα­κο­λου­θούν τις φλό­γες να κατα­πί­νουν την Πανα­γία των Παρισίων.

Κραυ­γές κατά­πλη­ξης και λυγ­μοί ακού­γο­νται από το πεζο­δρό­μιο, όταν το βέλος του καμπα­να­ριού, του ιστο­ρι­κού μνη­μεί­ου, καταρ­ρέ­ει ενώ η φωτιά κατα­τρώ­ει τον ξύλι­νο σκε­λε­τό του.

Έχο­ντας σαστί­σει, δεί­χνο­ντας να μην πιστεύ­ουν τα μάτια τους, οι θεα­τές βιντε­ο­σκο­πούν την τρα­γω­δία με τα κινη­τά τηλέ­φω­νά τους.

notre dame de paris

“Το Παρί­σι παρα­μορ­φώ­θη­κε. Αυτή η πόλη δεν θα ξανα­γί­νει ποτέ όπως ήταν”, δηλώ­νει συντε­τριμ­μέ­νος ο Φιλίπ, ένας 30χρονος άνδρας που έσπευ­σε στην περιο­χή όταν τον ειδο­ποί­η­σε ένας φίλος του. “Είναι τρα­γω­δία. Αν πιστεύ­ε­τε στον Θεό, τώρα είναι η ώρα για να προ­σευ­χη­θεί­τε”, πρόσθεσε.

Ενώ οι δυνά­μεις ασφα­λεί­ας προ­σπα­θού­σαν να διευ­ρύ­νουν την περί­με­τρο ασφα­λεί­ας γύρω από το κτί­ριο, του­ρί­στες και κάτοι­κοι εξα­κο­λου­θού­σαν να έρχο­νται, συρ­ρέ­ο­ντας στις γέφυ­ρες του Ιλ ντε λα Σιτέ.

Μια γυναί­κα, με δάκρυα να κυλούν από τα μάτια της, προ­σπα­θού­σε να βρει λόγια για να εκφρά­σει την οδύ­νη της. Όμως δεν έβγαι­νε φωνή από το στό­μα της…

“Τελεί­ω­σε, δεν θα την ξανα­δού­με, ένας χώρος απο­κά­λυ­ψης καταρ­ρέ­ει μπρο­στά στα μάτια μας. Θα ήθε­λα να ξέρω το για­τί. Με όσα συμ­βαί­νουν στον κόσμο, για­τί έγι­νε αυτό στη Νοτρ Νταμ; Είναι ίσως θεϊ­κό σημά­δι”, σχο­λί­α­σε ένας 37χρονος άνδρας.

notre dame de paris1

Ένας αξιω­μα­τι­κός της αστυ­νο­μί­ας, ακρι­βώς δίπλα του, ανα­φω­νεί: “Ω, Θεέ μου”.

“Είναι φρι­κτό, η ιστο­ρία μας γίνε­ται στά­χτη”, λέει ο Μπε­νουά, που έφτα­σε με το ποδή­λα­τό του, απη­χώ­ντας το γενι­κό αίσθη­μα απελ­πι­σί­ας και αδυναμίας.

“Είμαι συντε­τριμ­μέ­νη”, λέει απλά μια γυναί­κα, η Νατα­λί Καντ­βα­λά­ντερ, που έφτα­σε στο Παρί­σι πριν από δύο ημέ­ρες για του­ρι­σμό, μαζί με τον σύζυ­γό και τα δύο παι­διά τους.

notre dame de paris2

Στά­χτες πέφτουν πάνω στο πλή­θος, ενώ ακού­γο­νται οι σει­ρή­νες των περι­πο­λι­κών και των πυρο­σβε­στι­κών οχη­μά­των. Κάποιοι τρα­βούν φωτο­γρα­φί­ες, άλλοι περι­γρά­φουν από το τηλέ­φω­νο στους φίλους τους τον κιτρι­νό­μαυ­ρο καπνό, τις στά­χτες, την από­γνω­ση, τη θλί­ψη. “Είναι χιλί­ων ετών”, εξη­γεί ένας άνδρας στη 10χρονη κόρη του.

Ένα κορί­τσι, στην εφη­βεία, λέει διστα­κτι­κά: “Μπο­ρεί και να μην είναι τόσο σοβα­ρό”. “Πρό­κει­ται για την Πανα­γία των Παρι­σί­ων”, απα­ντά η μητέ­ρα της, χωρίς να ξεκολ­λή­σει το βλέμ­μα από τις φλό­γες που αγκα­λιά­ζουν τη στέ­γη του καθε­δρι­κού ναού.

Notre Dame de Paris 850 χρό­νια πολι­τι­στι­κής ιστο­ρί­ας έγι­ναν στά­χτη… (3 σκίτσα)

Πανα­γία των Παρι­σί­ων: Ο εμβλη­μα­τι­κός γοτ­θι­κός ναός καί­γε­ται καθώς πέφτει το σκο­τά­δι (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο