Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παναττική δράση για την Υγεία και διαμαρτυρία εργαζομένων στα ψυχιατρικά νοσοκομεία

Πανατ­τι­κή δρά­ση για την Υγεία με συγκε­ντρώ­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας ‑στα νοσο­κο­μεία- για τα προ­βλή­μα­τα των υγειο­νο­μι­κών και των ασθε­νών, έχουν εξαγ­γεί­λει για σήμε­ρα Τετάρ­τη, 23 Μαΐ­ου, σωμα­τεία εργα­ζο­μέ­νων σε δημό­σια νοσο­κο­μεία. Η από­φα­ση ελή­φθη σε σύσκε­ψη σωμα­τεί­ων που έγι­νε ύστε­ρα από πρω­το­βου­λία του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων στο Νοσο­κο­μείο «Ευαγ­γε­λι­σμός». Στην πανατ­τι­κή δρά­ση συμ­με­τέ­χει η Ένω­ση Νοσο­κο­μεια­κών Ιατρών Αθή­νας Πει­ραιά (ΕΙΝΑΠ), με στά­ση εργα­σί­ας από τις 8 π.μ. έως τις 11 π.μ.

Οι εργα­ζό­με­νοι στα δημό­σια νοσο­κο­μεία διεκ­δι­κούν την επί­λυ­ση οικο­νο­μι­κών και θεσμι­κών αιτη­μά­των και μετα­ξύ άλλων ζητούν προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού, μόνι­μη και στα­θε­ρή δου­λειά για όλους, πλή­ρη και επαρ­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, ανά­κτη­ση όλων των απω­λειών σε μισθο­λο­γι­κά και εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα, να πλη­ρω­θούν τώρα όλα τα δεδου­λευ­μέ­να στους εργο­λα­βι­κούς. Επί­σης, αντι­δρούν με την αξιο­λό­γη­ση, η οποία, όπως ανα­φέ­ρουν, «δεν έχει καμιά σχέ­ση με τη βελ­τί­ω­ση υπη­ρε­σιών και υπαλλήλων».

ΕΣΑΚ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ στηρίζεται από το Π.Α.Μ.Ε.

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΜΑΗ – ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ για τις ανά­γκες των λαϊ­κών οικο­γε­νειών και τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων σε ΥΓΕΙΑ & ΠΡΟΝΟΙΑ

Απευ­θυ­νό­μα­στε σε όλους τους συνα­δέλ­φους — εργα­ζό­με­νους στις μονά­δες υγεί­ας και πρό­νοιας, τους ασθε­νείς μας, τους ανά­πη­ρους, σε όλες τις λαϊ­κές οικο­γέ­νειες και ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΙ ΑΓΩΝΑ.

Κανέ­νας να μην συμ­βι­βα­στεί με τις μεγά­λες ελλεί­ψεις σε προ­σω­πι­κό, εξο­πλι­σμό και υλι­κά στις δημό­σιες μονά­δες υγεί­ας και πρό­νοιας, να μην ανε­χτεί την επι­κεί­με­νη από­λυ­ση χιλιά­δων εργα­ζο­μέ­νων με ελα­στι­κές εργα­σια­κές σχέ­σεις (επι­κου­ρι­κούς, συμ­βα­σιού­χους, μέσω ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ κ.ά.) τους πετσο­κομ­μέ­νους μισθούς, την ανυ­παρ­ξία ουσια­στι­κών μέτρων για την προ­στα­σία της υγεί­ας και της ασφά­λειας εργα­ζο­μέ­νων και ασθενών.

Κανέ­νας ασθε­νής να μην απο­δέ­χε­ται ο για­τρός ή ο νοση­λευ­τής να μην μπο­ρεί να στα­θεί στα πόδια του από την εντα­τι­κο­ποί­η­ση και τα χρω­στού­με­να ρεπό, να γίνε­ται άθε­λά του επι­κίν­δυ­νος στην παρο­χή υπη­ρε­σιών υγείας.

Κανέ­νας υγειο­νο­μι­κός να μην αδια­φο­ρεί για τις αυξα­νό­με­νες πλη­ρω­μές, την ταλαι­πω­ρία και τις ουρές για τους ασθε­νείς, με την απου­σία υπη­ρε­σιών ΠΦΥ προ­στα­σί­ας και πρό­λη­ψης, με τις πολύ­μη­νες ανα­μο­νές για εξε­τά­σεις και χει­ρουρ­γι­κές επεμ­βά­σεις σε βάρος της υγεί­ας τους. Με τους χιλιά­δες συνάν­θρω­πους μας με μόνι­μες ή προ­σω­ρι­νές ανα­πη­ρί­ες που δεν μπο­ρούν να βρουν θέση σε ένα από τα ελά­χι­στα δημό­σια κέντρα αποκατάστασης.

Όχι άλλες θυσί­ες για τα κέρ­δη της πλουτοκρατίας!

Η συγκυ­βέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει επι­λέ­ξει να εφαρ­μό­ζει, όπως και ο  προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις, την πολι­τι­κή της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης που τσα­κί­ζει τα δικαιώ­μα­τα μας για να εξα­σφα­λι­σθεί η κερ­δο­φο­ρία των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων.  Δε διστά­ζουν μάλι­στα να δια­κη­ρύτ­τουν ότι φτά­νου­με στο «τέλος των μνη­μο­νί­ων» τη στιγ­μή που όχι μόνο δεν έχουν καταρ­γή­σει ούτε ένα μνη­μο­νια­κό νόμο των κυβερ­νή­σε­ων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (όπως υπο­σχέ­θη­καν) αλλά αντί­θε­τα, προ­σθέ­τουν καθη­με­ρι­νά και νέα αντι­λαϊ­κά μέτρα.

Για να γίνου­με φτη­νό­τε­ροι εργα­ζό­με­νοι, εκτός από το τσά­κι­σμα των μισθών, μειώ­νουν το «μη μισθο­λο­γι­κό κόστος» μέσω της περι­κο­πής των κρα­τι­κών και εργο­δο­τι­κών δαπα­νών για την υγειο­νο­μι­κή περί­θαλ­ψη και την μετα­τρέ­πουν και ολο­έ­να ακρι­βό­τε­ρο εμπό­ρευ­μα για τις λαϊ­κές οικο­γέ­νειες με υπο­βαθ­μι­σμέ­νες υπη­ρε­σί­ες, γεγο­νός που την μετα­τρέ­πει σε ευνοϊ­κό πεδίο επεν­δύ­σε­ων και κερ­δο­φο­ρί­ας για τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους.

Αυτή είναι η πολι­τι­κή που ευθύ­νε­ται για την υπο­στε­λέ­χω­ση και υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση των δημό­σιων μονά­δων υγεί­ας και πρό­νοιας, τις περι­κο­πές στους μισθούς μας, τις συγ­χω­νεύ­σεις νοσο­κο­μεί­ων, μονά­δων ΠΕΔΥ, εργα­στη­ρί­ων και κλι­νι­κών. Για την αύξη­ση των πλη­ρω­μών για εξε­τά­σεις, νοση­λεία, φάρ­μα­κα. Την εφαρ­μο­γή των «πλα­φόν» στη συντα­γο­γρά­φη­ση εξε­τά­σε­ων και φαρ­μά­κων. Την προ­ώ­θη­ση της λει­τουρ­γί­ας των δημό­σιων μονά­δων με ιδιω­τι­κο­οι­κο­νο­μι­κά κρι­τή­ρια, ως «αυτο­τε­λείς επι­χει­ρη­μα­τι­κές μονά­δες», που θα καλύ­πτουν ολο­έ­να και μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του κόστους λει­τουρ­γί­ας από την «πώλη­ση» υπη­ρε­σιών υγεί­ας σε ασθε­νείς και ασφα­λι­στι­κά ταμεία.

Σε αυτή την κατεύ­θυν­ση κινεί­ται και το νομο­σχέ­διο για την “επα­νεκ­κί­νη­ση και ολο­κλή­ρω­ση της Ψυχια­τρι­κής Μεταρ­ρύθ­μι­σης” που απο­σκο­πεί στο να απο­ποι­η­θεί ακό­μη περισ­σό­τε­ρο το κρά­τος την ευθύ­νη για τη νοση­λεία και απο­κα­τά­στα­ση των ψυχι­κά ασθε­νών, να την μετα­κυ­λή­σει στους ασθε­νείς και τις οικο­γέ­νειες τους και να διευ­ρυν­θεί το πεδίο της επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρά­σης σε αυτόν τον τομέα.

Γι’ αυτό, η κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση για τις δημό­σιες μονά­δες υγεί­ας και τον ΕΟΠΥΥ για το 2018 είναι μειω­μέ­νη κατά 638 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ (σε σχέ­ση με πέρυ­σι), ενώ ταυ­τό­χρο­να η συγκυ­βέρ­νη­ση υπε­ρη­φα­νεύ­ε­ται για το πλε­ό­να­σμα (το δίμη­νο Ιανουά­ριος – Φεβρουά­ριος 2018 έφτα­σε τα 2,7 δισ ευρώ και προ­ο­ρί­ζε­ται για τους δανει­στές και νέες επι­δο­τή­σεις στους μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες) και συνε­χί­ζει να ξοδεύ­ει δις ευρώ για νατοϊ­κούς εξο­πλι­σμούς και συμ­με­το­χές σε ΝΑΤΟϊ­κές επεμβάσεις.

Γι’ αυτό, ο αριθ­μός των μονί­μων εργα­ζο­μέ­νων στην υγεία μειώ­θη­κε κατά 1.619 εργα­ζό­με­νους την τριε­τία 2015 – 2017, αφού οι πολυ­δια­φη­μι­ζό­με­νες προ­σλή­ψεις δεν καλύ­πτουν ούτε τις πρό­σφα­τες συντα­ξιο­δο­τή­σεις, ενώ ταυ­τό­χρο­να, επε­κτεί­νουν τις ελα­στι­κές εργα­σια­κές σχέ­σεις, δηλα­δή δου­λειά με ημε­ρο­μη­νία λήξης και μειω­μέ­να δικαιώ­μα­τα, όπου οι εργα­ζό­με­νοι πλη­ρώ­νο­νται κυρί­ως από τα έσο­δα των νοσο­κο­μεί­ων και προ­γράμ­μα­τα του ΟΑΕΔ (δηλα­δή από τις εισφο­ρές μας).

Γι’ αυτό, άλλω­στε, τα μέτρα που προ­ω­θού­νται βρί­σκο­νται σε όλες τις προ­τά­σεις των ενώ­σε­ων των βιο­μη­χά­νων, των τρα­πε­ζι­τών, των εφο­πλι­στών, των μεγα­λο­κλι­νι­καρ­χών, των ασφα­λι­στι­κών εται­ρειών. Οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λο ζητούν μέτρα και η συγκυ­βέρ­νη­ση υλο­ποιεί συνε­χί­ζο­ντας την πολι­τι­κή που τσα­κί­ζει τα δικαιώ­μα­τα μας.

Η αλυ­σί­δα της αντι­λαϊ­κής επί­θε­σης συμπλη­ρώ­νε­ται με τον αντα­γω­νι­σμό μονο­πω­λί­ων και ισχυ­ρών ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνά­με­ων για τον έλεγ­χο του ενερ­γεια­κού πλού­του και των σφαι­ρών επιρ­ρο­ής στην περιο­χή μας. Η βαθύ­τε­ρη εμπλο­κή της Ελλά­δας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς και σχε­δια­σμούς, για την ανά­δει­ξη της χώρας σε δια­με­τα­κο­μι­στι­κό και ενερ­γεια­κό κόμ­βο και ο ρόλος σημαιο­φό­ρου των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ στα επι­θε­τι­κά τους σχέ­δια στην περιο­χή, που έχει ανα­λά­βει η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν απο­τε­λεί εγγύ­η­ση για την ειρή­νη, αλλά αντί­θε­τα πολ­λα­πλα­σιά­ζει τον κίν­δυ­νο ο λαός να πλη­ρώ­σει ακρι­βά την επι­δί­ω­ξη της άρχου­σας τάξης να δια­σφα­λί­σει τα κέρ­δη και την εξου­σία της. Αυτό επι­βε­βαιώ­νουν οι εξε­λί­ξεις στα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά, η έντα­ση των τουρ­κι­κών διεκ­δι­κή­σε­ων και αμφισβητήσεων.

Τέρ­μα πια στις αυτα­πά­τες. Παίρ­νου­με την υπό­θε­ση στα χέρια μας!

Δεν δεχό­μα­στε να θυσιά­σου­με τα δικαιώ­μα­τα μας, την υγεία και τη ζωή μας, για τα κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Καλού­με όλους τους συνα­δέλ­φους να στη­ρί­ξουν την κοι­νή πρω­το­βου­λία Σωμα­τεί­ων Εργα­ζο­μέ­νων σε δημό­σια νοσο­κο­μεία και προ­νοια­κά ιδρύ­μα­τα για ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ για την ΥΓΕΙΑ και την ΠΡΟΝΟΙΑ στις 23 ΜΑΗ με Συγκέ­ντρω­ση Δια­μαρ­τυ­ρί­ας στα ΤΕΠ..

Να διεκ­δι­κή­σου­με ουσια­στι­κές αυξή­σεις στους μισθούς, να γίνουν άμε­σα μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού με πλή­ρη δικαιώ­μα­τα, τη μονι­μο­ποί­η­ση των εργα­ζο­μέ­νων με ελα­στι­κές εργα­σια­κές σχέ­σεις, έντα­ξη στα ΒΑΕ όσων εργά­ζο­νται στις αντί­στοι­χες συν­θή­κες. Αγω­νι­ζό­μα­στε για σύγ­χρο­νο απο­κλει­στι­κά δημό­σιο δωρε­άν σύστη­μα Υγεί­ας – Πρό­νοιας, με πλή­ρη και επαρ­κή κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση και κατάρ­γη­ση όλων των πλη­ρω­μών και της επι­χει­ρη­μα­τι­κής δράσης.

Απαι­τού­με να στα­μα­τή­σει η συμ­με­το­χή της Ελλά­δας στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις. Να κλεί­σουν οι αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κές βάσεις. Να φύγουν άμε­σα τα ΝΑΤΟι­κά πλοία από το Αιγαίο. Καμία αλλα­γή συνό­ρων, όπως αυτά καθο­ρί­ζο­νται από τις διε­θνείς συν­θή­κες. Να επι­στρέ­ψουν όλοι οι Έλλη­νες στρα­τιώ­τες και απο­στο­λές που βρί­σκο­νται έξω από τα σύνορα.

Σας καλού­με να παρα­με­ρί­σου­με τις δυνά­μεις παλιού και νέου κυβερ­νη­τι­κού συν­δι­κα­λι­σμού, που απο­τε­λούν την πλειο­ψη­φία σε ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ & ΠΟΕΔΗΝ και όχι μόνο έχουν κάνει «σημαία» τους την ενί­σχυ­ση της επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας και της «και­νο­το­μί­ας», δηλ. τις απαι­τή­σεις των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων που δια­σφα­λί­ζουν τα κέρ­δη τους με κόστος τις ζωές μας, αλλά βάζουν & εμπό­δια στον αγώ­να μας.

Με τη φιέ­στα που στή­νουν στις 30 Μάη επι­διώ­κουν χέρι-χέρι με τις ενώ­σεις των εργο­δο­τών, να ζητούν οι εργα­ζό­με­νοι τη σφα­γή τους με την εφαρ­μο­γή των κατευ­θύν­σε­ων του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, της ΕΕ, αυτών δηλα­δή που η κυβέρ­νη­ση ονο­μά­ζει «εθνι­κό σχέ­διο» και το δια­φη­μί­ζει ως ανάπτυξη!

ΟΜΩΣ, για να απο­τε­λε­σμα­τι­κός ο αγώ­νας μας, πρέ­πει να στρέ­φε­ται ενά­ντια στον κοι­νό μας εχθρό: τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, το κρά­τος τους και την Ε.Ε.–ΔΝΤ. Να δημιουρ­γεί τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για τις ριζι­κές αλλα­γές που απαι­τού­νται ώστε οι παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες της Ελλά­δας και η επι­στη­μο­νι­κή εξέ­λι­ξη να αξιο­ποιού­νται για την κάλυ­ψη των σύγ­χρο­νων λαϊ­κών ανα­γκών. Σ’αυτό το δρό­μο σας καλού­με να βαδί­σου­με μαζί!

Συνε­χί­ζου­με & δυνα­μώ­νου­με τον αγώ­να μας — Συμ­με­τέ­χου­με μαζι­κά στην ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 30 ΜΑΗ και στην απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση του ΠΑΜΕ 10.30πμ πλ.Ομόνοιας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο