Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πανδημία: Ανησυχία για μεταλλάξεις και πίεση στο σύστημα Υγείας που παραμένει αθωράκιστο

To πιθα­νό τρί­το κύμα επι­δη­μί­ας κορο­νοϊ­ού στην Ελλά­δα απα­σχο­λεί το υπουρ­γείο Υγεί­ας, το οποίο εξέ­τα­σε τη δια­μορ­φω­θεί­σα κατά­στα­ση σε σύσκε­ψη που συγκά­λε­σε ο υπουρ­γός Υγεί­ας Βασί­λης Κικίλιας.

Το γεγο­νός που ανη­σύ­χη­σε όσους συμ­με­τεί­χαν στην πρω­ι­νή τηλε­διά­σκε­ψη, είναι ότι καθη­με­ρι­νά έχου­με πλέ­ον 50–80 νέες εισα­γω­γές ασθε­νών Covid στα νοσο­κο­μεία της Αττι­κής. Στην πρώ­τη ΥΠΕ που περι­λαμ­βά­νει την Αττι­κή μέχρι την προη­γού­με­νη Δευ­τέ­ρα είχαν γίνει 455 εισα­γω­γές, οι οποί­ες σήμε­ρα έχουν φτά­σει τις 547.

Στο υπουρ­γείο Υγεί­ας υπάρ­χει προ­βλη­μα­τι­σμός για την εικό­να της Αττι­κής ιδί­ως αν συνε­χι­στούν οι νέες εισα­γω­γές στα νοσο­κο­μεία σε συν­δυα­σμό με τη μεγα­λύ­τε­ρη πιθα­νή δια­σπο­ρά των μεταλ­λαγ­μέ­νων στε­λε­χών του κορονοϊού.

Παρά την ανη­συ­χία ουσια­στι­κά μέτρα δε λαμ­βά­νο­νται παρά μπα­λώ­μα­τα. Ήδη από την περα­σμέ­νη Παρα­σκευή ανα­κοι­νώ­θη­κε από την κυβέρ­νη­ση η έντα­ξη της Αττι­κής στις «κόκ­κι­νες» περιο­χές, όπου ισχύ­ουν ειδι­κά περιο­ρι­στι­κά μέτρα. Ωστό­σο, η συγκε­κρι­μέ­νη από­φα­ση δεν συνο­δεύ­τη­κε από κανέ­να μέτρο ενί­σχυ­σης του συστή­μα­τος Υγεί­ας, μαζι­κούς ελέγ­χους στους χώρους εργα­σί­ας, αραί­ω­ση των σχο­λι­κών αιθου­σών, αύξη­ση των δρο­μο­λο­γί­ων στα ΜΜΜ. Δηλα­δή, συνε­χί­ζε­ται η ίδια ακρι­βώς απα­ρά­δε­κτη πρα­κτι­κή από τη μεριά της κυβέρ­νη­σης, η οποία αντι­με­τω­πί­ζει ως «κόστος» την προ­στα­σία του λαού και έχει «λεφτό­δε­ντρα» μόνο για τη στή­ρι­ξη του κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφο­ρά την ενί­σχυ­ση των νοσο­κο­μεί­ων αυτή εξα­ντλεί­ται σε μετα­κι­νή­σεις προ­σω­πι­κού από το ένα υπο­στε­λε­χω­μέ­νο νοσο­κο­μείο στο άλλο ή η μετα­τρο­πή απλών κλι­νών σε κλί­νες COVID σε βάρος των υπό­λοι­πων ασθενών.

Στη σύσκε­ψη συμ­με­τεί­χαν ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Υγεί­ας Βασί­λης Κοντο­ζα­μά­νης, ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας Υπη­ρε­σιών Υγεί­ας Ιωάν­νης Κωτσιό­που­λος, ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας Μάριος Θεμι­στο­κλέ­ους, η πρό­ε­δρος του Κεντρι­κού Συμ­βου­λί­ου Υγεί­ας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκά­γκα, ο πρό­ε­δρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπα­ευ­στα­θί­ου, η πρό­ε­δρος του Οργα­νι­σμού Δια­σφά­λι­σης Ποιό­τη­τας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφ­νη Καϊ­τε­λί­δου, ο πρό­ε­δρος της Εθνι­κής Κεντρι­κής Αρχής Προ­μη­θειών Υγεί­ας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρ­τσώ­κας, καθώς και υπη­ρε­σια­κοί παρά­γο­ντες του Υπουρ­γεί­ου Υγείας.

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο