Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πανδημία: Παγκόσμια ανησυχία για την μετάλλαξη «Όμικρον» — Τι ανακοίνωσαν Moderna και Pfizer

Η νέα παραλ­λα­γή Β.1.1.529 της Covid-19, που εντο­πί­στη­κε στη Νότια Αφρι­κή και βαφτί­στη­κε «Όμι­κρον», προ­κα­λεί ήδη ανη­συ­χία σε όλον τον κόσμο: το Βέλ­γιο ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι εντό­πι­σε το πρώ­το κρού­σμα στην Ευρώ­πη και η ΕΕ συνέ­στη­σε την ανα­στο­λή των ταξι­διών προς τη νότια Αφρική.

Δυνη­τι­κά πολύ μετα­δο­τι­κή και με πολ­λα­πλές μεταλ­λά­ξεις, η νέα παραλ­λα­γή έχει ήδη φτά­σει στο Χονγκ Κονγκ και το Ισρα­ήλ, όπου εντο­πί­στη­καν κρού­σμα­τα σε ταξι­διώ­τες που επέ­στρε­φαν από τη Νότια Αφρι­κή και το Μαλάουι.

«Πρό­κει­ται για κάποια που επέ­στρε­ψε από το εξω­τε­ρι­κό. Βρέ­θη­κε θετι­κή στις 22 Νοεμ­βρί­ου. Δεν ήταν εμβο­λια­σμέ­νη», ανα­κοί­νω­σε το από­γευ­μα ο υπουρ­γός Υγεί­ας του Βελ­γί­ου, Φρανκ Βαντεν­μπρί­κε. Το υπουρ­γείο διευ­κρί­νι­σε ότι η γυναί­κα αυτή έφτα­σε στο Βέλ­γιο στις 11 Νοεμ­βρί­ου από την Αίγυ­πτο, μέσω Τουρ­κί­ας. «Είναι μια ύπο­πτη παραλ­λα­γή, δεν ξέρου­με αν είναι πολύ επι­κίν­δυ­νη. Δεν χρειά­ζε­ται πανι­κός», επέ­μει­νε ο υπουργός.

Στον ίδιο τόνο, η Νότια Αφρι­κή κατήγ­γει­λε, μέσω του υπουρ­γού Υγεί­ας Τζο Φαά­λα, την «αδι­καιο­λό­γη­τη» από­φα­ση πολ­λών χωρών να απα­γο­ρεύ­σουν την είσο­δο στο έδα­φός τους των ταξι­διω­τών από τη Νότια Αφρι­κή. Το παρά­δειγ­μα της Βρε­τα­νί­ας, που απο­φά­σι­σε πρώ­τη να κλεί­σει τα σύνο­ρά της, ακο­λού­θη­σαν πολ­λές ευρω­παϊ­κές χώρες, όπως η Γαλ­λία, η Ιτα­λία, η Ολλαν­δία, η Ρωσία και η Ελβε­τία. Αργά σήμε­ρα το από­γευ­μα η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση συνέ­στη­σε να δια­κο­πούν όλα τα ταξί­δια προς την Ευρώ­πη από τη Νότια Αφρι­κή και έξι γει­το­νι­κές της χώρες. Οι ΗΠΑ έκλει­σαν τα σύνο­ρά τους για ταξι­διώ­τες από οκτώ χώρες, ο Κανα­δάς για επτά.

Από την άλλη, ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας, μολο­νό­τι χαρα­κτή­ρι­σε «παραλ­λα­γή ανη­συ­χί­ας» την Όμι­κρον, υπεν­θύ­μι­σε ότι δεν συνι­στά τη λήψη μέτρων που θα περιο­ρί­ζουν τα ταξίδια.

Η επι­τρο­πή εμπει­ρο­γνω­μό­νων του ΠΟΥ, η οποία έχει ανα­λά­βει να παρα­κο­λου­θεί την εξέ­λι­ξη της Covid-19, συνε­δρί­α­σε νωρί­τε­ρα σήμε­ρα όχι μόνο για να «βαφτί­σει» την παραλ­λα­γή, αλλά και για να εξε­τά­σει πόσο δυνη­τι­κά επι­κίν­δυ­νη είναι. Σύμ­φω­να με αυτή τη συμ­βου­λευ­τι­κή, τεχνι­κή ομά­δα, η πρώ­τη επι­βε­βαιω­μέ­νη μόλυν­ση από την Όμι­κρον προ­ήλ­θε από ένα δείγ­μα που είχε ληφθεί στις 9 Νοεμ­βρί­ου. Τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες, σε μια περί­ο­δο που συμπί­πτει με τον εντο­πι­σμό της νέας παραλ­λα­γής, οι μολύν­σεις στη Νότια Αφρι­κή αυξή­θη­καν ραγδαία.

«Κατα­λα­βαί­νου­με ότι οι άνθρω­ποι ανη­συ­χούν. Το καλό είναι ότι έχου­με συστή­μα­τα παρα­κο­λού­θη­σης σε όλον τον κόσμο για να εντο­πί­ζου­με πολύ γρή­γο­ρα αυτές τις παραλ­λα­γές» είπε η επι­δη­μιο­λό­γος Μαρία Βαν Κέρ­κοβ, καλώ­ντας τους πολί­τες να μειώ­σουν την έκθε­σή τους στον ιό, κυρί­ως τηρώ­ντας τις απο­στά­σεις, αλλά και να εμβολιαστούν.

Είναι η πρώ­τη φορά μετά την εμφά­νι­ση της Δέλ­τα που μια παραλ­λα­γή προ­κα­λεί τόση ανη­συ­χία σε όλον τον κόσμο.

Για να διευ­κο­λύ­νει τον δημό­σιο διά­λο­γο για τις παραλ­λα­γές, ο ΠΟΥ τους δίνει ονο­μα­σί­ες που βασί­ζο­νται στο ελλη­νι­κό αλφά­βη­το (Άλφα, Βήτα…), ώστε να μην στιγ­μα­τί­ζο­νται οι χώρες όπου εντο­πί­ζο­νται για πρώ­τη φορά.

Σύμ­φω­να με τους εμπει­ρο­γνώ­μο­νες του ΠΟΥ, τα προ­κα­ταρ­κτι­κά δεδο­μέ­να υπο­δη­λώ­νουν ότι με την Όμι­κρον υπάρ­χει «αυξη­μέ­νος κίν­δυ­νος επα­να­μό­λυν­σης», σε σύγκρι­ση με τις άλλες «παραλ­λα­γές ανησυχίας».

Όλοι οι ιοί, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου και του SARS-CoV‑2 που προ­κα­λεί την Covid-19, μεταλ­λάσ­σο­νται όσο περ­νά­ει ο και­ρός. Οι περισ­σό­τε­ρες μεταλ­λά­ξεις έχουν ελά­χι­στες ή καμία επί­πτω­ση στις ιδιό­τη­τες του ιού. Ορι­σμέ­νες όμως μπο­ρεί να τις αλλά­ξουν, για παρά­δειγ­μα, να μετα­βλη­θεί η μολυ­σμα­τι­κό­τη­τα ή η σοβα­ρό­τη­τα της ασθέ­νειας ή να επη­ρε­α­στεί η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των εμβο­λί­ων και των φαρμάκων.

Μέχρι σήμε­ρα υπήρ­χαν μόνο τέσ­σε­ρις «ανη­συ­χη­τι­κές» παραλ­λα­γές: η Δέλ­τα ‑που είναι κυρί­αρ­χη πλέ­ον στον κόσμο- η Άλφα, η Βήτα και η Γάμμα.

Ανησυχία για τα εμβόλια

Σε αυτό το στά­διο, οι Νοτιο­α­φρι­κα­νοί επι­στή­μο­νες δεν είναι βέβαιοι κατά πόσο τα υπάρ­χο­ντα εμβό­λια θα είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κά απέ­να­ντι στην Όμι­κρον. Οι «μετα­μορ­φώ­σεις» του αρχι­κού ιού μπο­ρεί να την κατα­στή­σουν πιο μετα­δο­τι­κή, μέχρι που να εξε­λι­χθεί και στο κυρί­αρ­χο στέλεχος.

«Αυτό που μας ανη­συ­χεί είναι ότι η παραλ­λα­γή αυτή μπο­ρεί όχι μόνο να έχει αυξη­μέ­νη μετα­δο­τι­κό­τη­τα, αλλά και να είναι σε θέση να παρα­κάμ­πτει ορι­σμέ­να σημεία του ανο­σο­ποι­η­τι­κού συστή­μα­τός μας», είπε ο καθη­γη­τής Ρίτσαρντ Λεσέλς.

Σύμ­φω­να με τον ιστό­το­πο Our World in Data («Ο κόσμος μας σε δεδο­μέ­να»), περί­που το 54% του πλη­θυ­σμού παγκο­σμί­ως έχει λάβει του­λά­χι­στον μία δόση εμβο­λί­ου για την Covid-19. Το ποσο­στό αυτό όμως ανέρ­χε­ται μόλις στο 5,6% στις φτω­χές χώρες. Στη Νότια Αφρι­κή, τη χώρα που έχει πλη­γεί περισ­σό­τε­ρο στην αφρι­κα­νι­κή ήπει­ρο, πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­νο είναι το 23,8% του πληθυσμού.

Παρά τις καθυ­στε­ρή­σεις, η Ναμί­μπια ενδέ­χε­ται να προ­χω­ρή­σει στην κατα­στρο­φή 270.000 εμβο­λί­ων που πρό­κει­ται να λήξουν σύντο­μα, λόγω του αργού ρυθ­μού με τον οποίο προ­χω­ρά η εμβο­λια­στι­κή εκστρατεία.

Τι ανακοίνωσαν Moderna και Pfizer/BioNTech

Η εται­ρεία Moderna ανα­κοί­νω­σε από­ψε ότι προ­τί­θε­ται να ανα­πτύ­ξει μια ανα­μνη­στι­κή δόση του εμβο­λί­ου της για την Covid-19 που θα στο­χεύ­ει συγκε­κρι­μέ­να τη νέα παραλ­λα­γή Όμι­κρον του SARS-CoV‑2, που εντο­πί­στη­κε στη Νότια Αφρι­κή και χαρα­κτη­ρί­ζε­ται «ανη­συ­χη­τι­κή» από τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγείας.

Η Moderna «θα ανα­πτύ­ξει γρή­γο­ρα ένα υπο­ψή­φιο εμβό­λιο για μια ανα­μνη­στι­κή δόση συγκε­κρι­μέ­να για την παραλ­λα­γή Όμι­κρον», ανέ­φε­ρε η αμε­ρι­κα­νι­κή φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία στην ανα­κοί­νω­σή της.

«Η ανα­μνη­στι­κή δόση ενός εγκε­κρι­μέ­νου εμβο­λί­ου συνι­στά τη μόνη επί του παρό­ντος δια­θέ­σι­μη στρα­τη­γι­κή για την ενί­σχυ­ση της φθί­νου­σας ανο­σί­ας» προ­στί­θε­ται στην ανακοίνωση.

Το γερ­μα­νι­κό φαρ­μα­κευ­τι­κό εργα­στή­ριο BioNTech, που συνερ­γά­ζε­ται με την Pfizer, ανα­μέ­νει “το αργό­τε­ρο σε δύο εβδο­μά­δες” τα πρώ­τα απο­τε­λέ­σμα­τα των ερευ­νών που θα επι­τρέ­ψουν να προσ­διο­ρι­στεί αν η νέα παραλ­λα­γή που εντο­πί­στη­κε στη Νότια Αφρι­κή είναι ικα­νή να δια­φεύ­γει την προ­στα­σία που παρέ­χουν τα εμβό­λια, δήλω­σε ένας εκπρόσωπος.

“Ξεκι­νή­σα­με αμέ­σως έρευ­νες για την παραλ­λα­γή B.1.1.529” που “δια­φέ­ρει σαφώς από τις ήδη γνω­στές παραλ­λα­γές για­τί παρου­σιά­ζει επι­πλέ­ον μεταλ­λά­ξεις στην πρω­τε­ΐ­νη ακί­δα”, χαρα­κτη­ρι­στι­κή του ιού SARS-CoV‑2, εξή­γη­σε η εκπρό­σω­πος στο AFP. “Η Pfizer και η BioNTech είναι έτοι­μες εδώ και αρκε­τούς μήνες να προ­σαρ­μό­σουν το εμβό­λιό τους σε λιγό­τε­ρο από έξι εβδο­μά­δες και να παρα­δώ­σουν τις πρώ­τες δόσεις σε 100 ημέ­ρες”, αν μια παραλ­λα­γή απο­δει­χθεί ανθεκτική.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο