Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πανδημία: 50% αύξηση μολύνσεων και θανάτων τις επόμενες βδομάδες στην Ευρώπη — Πολύ ανησυχητική η κατάσταση στην Ελλάδα

Η κατά­στα­ση της επι­δη­μί­ας της COVID-19 εξα­κο­λου­θεί να επι­δει­νώ­νε­ται στην Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση και θεω­ρεί­ται “πολύ ανη­συ­χη­τι­κή” σε δέκα χώρες και “ανη­συ­χη­τι­κή” σε άλλες δέκα, ανέ­φε­ρε σήμε­ρα η ευρω­παϊ­κή υπη­ρε­σία που είναι αρμό­δια για την παρα­κο­λού­θη­ση των νόσων.

«Η επι­δη­μιο­λο­γι­κή κατά­στα­ση στην ΕΕ χαρα­κτη­ρί­ζε­ται αυτή την ώρα από μια ραγδαία και σημα­ντι­κή αύξη­ση των μολύν­σε­ων και ένα ποσο­στό θνη­τό­τη­τας που είναι χαμη­λό όμως αυξά­νε­ται αργά», συνο­ψί­ζει το Ευρω­παϊ­κό Κέντρο Πρό­λη­ψης και Ελέγ­χου Νόσων, στην πιο πρό­σφα­τη απο­τί­μη­σή του για τους κινδύνους.

Παράλ­λη­λα, κρού­ει τον κώδω­να του κιν­δύ­νου, σημειώ­νο­ντας ότι «οι μολύν­σεις, οι νοση­λεί­ες και ο αριθ­μός των θανά­των ανα­μέ­νε­ται να αυξη­θούν στη διάρ­κεια των δύο επό­με­νων εβδομάδων».

Μετα­ξύ των 27, το Βέλ­γιο, η Πολω­νία, η Ολλαν­δία, η Βουλ­γα­ρία, η Κρο­α­τία, η Τσε­χι­κή Δημο­κρα­τία, η Εσθο­νία, η Ελλά­δα, η Ουγ­γα­ρία και η Σλο­βε­νία βρί­σκο­νται στη μεγα­λύ­τε­ρη κατη­γο­ρία ανησυχίας.

Στις χώρες που περι­λαμ­βά­νο­νται στην κατη­γο­ρία «ανη­συ­χη­τι­κή» βρί­σκο­νται η Γερ­μα­νία, η Αυστρία, η Δανία, η Φιν­λαν­δία, η Ιρλαν­δία, η Λετο­νία, η Λιθουα­νία, το Λου­ξεμ­βούρ­γο, η Ρου­μα­νία και η Σλοβακία.

Η Γαλ­λία, η Πορ­το­γα­λία και η Κύπρος βρί­σκο­νται στην κατη­γο­ρία «μέτρια ανη­συ­χία», ενώ Ιτα­λία, Ισπα­νία, Σου­η­δία και Μάλ­τα είναι σε αυτήν της «χαμη­λής ανησυχίας».

Για άλλες τρεις χώρες εκτός ΕΕ που παρα­κο­λου­θού­νται από την υπη­ρε­σία (Νορ­βη­γία, Ισλαν­δία και Λίχτεν­σταϊν), η κατά­στα­ση χαρα­κτη­ρί­ζε­ται «ανη­συ­χη­τι­κή».

Η μεθο­δο­λο­γία που χρη­σι­μο­ποιεί το ECDC για τις κατη­γο­ρί­ες ανη­συ­χί­ας ανα­μι­γνύ­ει από­λυ­τες τιμές (αριθ­μός μολύν­σε­ων, νοση­λειών και θανά­των) αλλά και την πρό­σφα­τη εξέ­λι­ξή τους.

Σύμ­φω­να με τις τελευ­ταί­ες προ­βο­λές, ο αριθ­μός των μολύν­σε­ων και των θανά­των ανα­μέ­νε­ται να αυξη­θεί περί­που 50% τις επό­με­νες δύο εβδο­μά­δες, για να φθά­σουν έναν εβδο­μα­διαίο ρυθ­μό 300 νέων μολύν­σε­ων και 2,7 θανά­των ανά 100.000 κατοίκους.

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο