Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πανδημία Covid-19: Η Ευρώπη η πρώτη περιοχή παγκοσμίως που ξεπερνά τους 1.000.000 θανάτους

Η Ευρώ­πη έγι­νε σήμε­ρα η πρώ­τη περιο­χή στον κόσμο που ξεπέ­ρα­σε τους 1.000.000 θανά­τους που συν­δέ­ο­νται με τον νέο κορο­νο­ϊό, καθώς οι εκστρα­τεί­ες εμβο­λια­σμού βρί­σκο­νται αντι­μέ­τω­πιες με νέες παραλ­λα­γές του ιού που προ­κα­λεί ένα τρί­το κύμα λοι­μώ­ξε­ων το οποίο μπο­ρεί και πάλι να κατα­κλύ­σει τα νοσοκομεία.

Από την έναρ­ξη της παν­δη­μί­ας, του­λά­χι­στον 37.221.978 μολύν­σεις και 1.000.062 εκα­τομ­μύ­ρια θάνα­τοι ανα­φέρ­θη­καν στην ευρω­παϊ­κή περιο­χή, σύμ­φω­να με μια κατα­μέ­τρη­ση του Reuters.

Η ευρω­παϊ­κή περιο­χή έχει χορη­γή­σει περί­που 12 δόσεις εμβο­λί­ων για κάθε 100 άτο­μα, πίσω από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες της Αμε­ρι­κής που έχουν χορη­γή­σει περί­που 34 δόσεις ανά 100 άτο­μα, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του Our World in Data. Το Ισρα­ήλ ηγεί­ται στις εκστρα­τεί­ες εμβο­λια­σμού σε όλο τον κόσμο με περί­που 110 δόσεις για κάθε 100 άτο­μα. Ορι­σμέ­να εμβό­λια απαι­τούν δύο δόσεις.

Με τον αριθ­μό των θανά­των που σχε­τί­ζο­νται με την Covid-19 στην ΕΕ να ξεπερ­νά τους 550.000 και με λιγό­τε­ρο από το ένα δέκα­το του πλη­θυ­σμού να έχει εμβο­λια­στεί, η πρό­ε­δρος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν προει­δο­ποί­η­σε ότι η κατά­στα­ση χει­ρο­τε­ρεύ­ει. “Βλέ­που­με την κορύ­φω­ση ενός τρί­του κύμα­τος στα κρά­τη μέλη και γνω­ρί­ζου­με ότι πρέ­πει να επι­τα­χύ­νου­με τα ποσο­στά εμβολιασμού”.

Την Τετάρ­τη, η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση απεί­λη­σε να απα­γο­ρεύ­σει τις εξα­γω­γές εμβο­λί­ων Covid-19 στη Βρε­τα­νία για να προ­στα­τεύ­σει τις ανε­παρ­κείς δόσεις για τους πολί­τες των 27 κρα­τών μελών της.

Ο αριθ­μός των λοι­μώ­ξε­ων στην Ευρώ­πη έχει αρχί­σει να αυξά­νε­ται, με τη Γαλ­λία να κατα­γρά­φει πρό­σφα­τα το μεγα­λύ­τε­ρο μονο­ή­με­ρο άλμα σε κρού­σμα­τα μετά τον Νοέμ­βριο. Η περιο­χή ανα­φέ­ρει επί του παρό­ντος ένα εκα­τομ­μύ­ριο νέες ημε­ρή­σιες μολύν­σεις περί­που κάθε έξι ημέρες.

Χώρες της Ανα­το­λι­κής Ευρώ­πης, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Ρωσί­ας, εξα­κο­λου­θούν να πλήτ­το­νται περισ­σό­τε­ρο από την παν­δη­μία, με βάση τον συνο­λι­κό αριθ­μό κρου­σμά­των και θανάτων.

Η Ιτα­λία την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα έγι­νε η τρί­τη χώρα στην Ευρώ­πη που ξεπέ­ρα­σε τους 100.000 θανά­τους. Ο πρω­θυ­πουρ­γός Μάριο Ντρά­γκι προει­δο­ποί­η­σε ότι η κατά­στα­ση θα επι­δει­νω­θεί ξανά με ένα άλμα του αριθ­μού νοσηλειών.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο