Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: «Υπερασπιζόμαστε τη μόρφωση και το μέλλον μας» — Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

Ολο­κλη­ρώ­θη­κε το φοι­τη­τι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο στο κέντρο της Αθή­νας για τις σπου­δές, τη μόρ­φω­ση και το μέλ­λον τους δια­δή­λω­σαν στο κέντρο της Αθή­νας φοι­τη­τές, διεκ­δι­κώ­ντας να ανοί­ξουν οι σχο­λές τους που εδώ και έναν περί­που χρό­νο παρα­μέ­νουν κλει­στές, και κατα­δι­κά­ζο­ντας παράλ­λη­λα τα σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης για τη δημιουρ­γία σώμα­τος της αστυ­νο­μί­ας μέσα στα πανεπιστήμια.

Δεκά­δες φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι που συμ­με­τεί­χαν στη δια­δή­λω­ση. «Υπε­ρα­σπι­ζό­μα­στε τη μόρ­φω­ση και το μέλ­λον μας», «παλεύ­ου­με για τις σπου­δές και τη μόρ­φω­ση που έχου­με ανά­γκη», δια­μή­νυ­σαν από τις ντου­ντού­κες και τα μεγά­φω­να. «Ένα χρό­νο με κλει­στές σχο­λές οι φοι­τη­τές είμα­στε ξανά στο δρό­μο», τόνι­σαν απαι­τώ­ντας τα 30 εκα­τομ­μύ­ρια που η κυβέρ­νη­ση δίνει για να συστή­σει σώμα της αστυ­νο­μί­ας, να δοθούν για να ανοί­ξουν με όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα οι σχολές.

Την κινη­το­ποί­η­ση στή­ρι­ξαν και οι εκπαι­δευ­τι­κοί, οι οποί­οι με τη σει­ρά τους δια­μαρ­τύ­ρο­νται μετα­ξύ άλλων για το το νέο σύστη­μα εισα­γω­γής στην Τρι­το­βάθ­μια Εκπαί­δευ­ση, ενώ ζητούν περισ­σό­τε­ρα μέτρα προ­στα­σί­ας για το άνοιγ­μα των σχολείων.

sullalitirio mathites foitites2

Έξω από τη Βου­λή οι φοι­τη­τές σήκω­σαν στα χέρια τους πανε­πι­στη­μια­κά συγ­γράμ­μα­τα δυνα­μώ­νο­ντας τα συν­θή­μα­τά τους: «Απ τα ιδρύ­μα­τα μας δε λεί­πει αστυ­νο­μία, δώστε λεφτά, καθη­γη­τές, βιβλία» φώνα­ξαν και απαί­τη­σαν χρη­μα­το­δό­τη­ση για ανοι­χτές σχο­λές, όχι για αστυ­νό­μους και διαγραφές.

«Ο αγώ­νας των παι­διών της εργα­τι­κής τάξης είναι αγώ­νας των ίδιων των εργα­ζο­μέ­νων», τόνι­σε ο Νίκος Μαυ­ρο­κέ­φα­λος, χαι­ρε­τί­ζο­ντας την κινη­το­ποί­η­ση εκ μέρους του ΠΑΜΕ και των σωμα­τεί­ων. «Φοι­τη­τές, εργα­τιά, μια φωνή και μια γρο­θιά», ήταν η απά­ντη­ση των συγκεντρωμένων.

Στις συν­θή­κες κάτω από τις οποί­ες χιλιά­δες μαθη­τές προ­σπα­θούν να κάνουν μάθη­μα μέσω τηλεκ­παί­δευ­σης ανα­φέρ­θη­κε ο Ανδρέ­ας Καρ­γό­που­λος, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

«Οι γονείς είμα­στε εδώ για­τί δε θέλου­με άλλη μια χαμέ­νη χρο­νιά», τόνι­σε ο Πανα­γιώ­της Κατη­φές, πρό­ε­δρος της ΑΣΓΜΕ, στέλ­νο­ντας μήνυ­μα πως ο αγώ­νας για τη μόρ­φω­ση θα συνεχιστεί.

Έντα­ση σημειώ­θη­κε το μεση­μέ­ρι στην κινη­το­ποί­η­ση της συμπρω­τεύ­ου­σας, καθώς ισχυ­ρές αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις παρα­τά­χθη­καν μπρο­στά στους φοι­τη­τές με ορι­σμέ­νους να πέφτουν στο έδα­φος κατά τη διάρ­κεια σύγκρου­σης. «Οι φοι­τη­τές δεν είναι εγκλη­μα­τί­ες» και «κάτω το νομο­σχέ­διο Κερα­μέ­ως» έγρα­φαν τα πανό τους.

Aνα­κοί­νω­ση με την οποία κατα­δι­κά­ζουν τις προ­σα­γω­γές φοι­τη­τών εξέ­δω­σαν φοι­τη­τι­κές παρα­τά­ξεις που συσπει­ρώ­νο­νται στο Μέτω­πο Αγώ­να Σπου­δα­στών και προ­γραμ­μα­τί­ζουν πορεία το από­γευ­μα. «Οι φοι­τη­τές δεν είναι εγκλη­μα­τί­ες. Κατα­δι­κά­ζου­με την απρό­κλη­τη και αναί­τια ρίψη χημι­κών και τις συλ­λή­ψεις που σημειώ­θη­καν πριν λίγο στο συλ­λα­λη­τή­ριο στο άγαλ­μα Βενι­ζέ­λου», αναφέρουν.

«Ο Μεγά­λος Ζωο­λο­γι­κός Κήπος» του Νικο­λάς Γκι­γιέν, από­δο­ση Γιάν­νη Ρίτσου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο