Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πανελλήνιες Εξετάσεις: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

Σε έναν μήνα αρχί­ζουν οι φετι­νές Πανελ­λα­δι­κές Εξε­τά­σεις, με τους φετι­νούς υπο­ψη­φί­ους να δια­γω­νί­ζο­νται για 68.574 θέσεις στα ελλη­νι­κά πανεπιστήμια.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, οι Πανελ­λα­δι­κές θα αρχί­σουν στις 2 Ιου­νί­ου για τα ημε­ρή­σια και εσπε­ρι­νά Γενι­κά Λύκεια (ΓΕΛ) και μία ημέ­ρα νωρί­τε­ρα, την 1η Ιου­νί­ου, για τα ημε­ρή­σια και εσπε­ρι­νά Επαγ­γελ­μα­τι­κά Λύκεια (ΕΠΑΛ). Ιδιαί­τε­ρες αλλα­γές δεν ανα­μέ­νο­νται για τις φετι­νές Πανελ­λα­δι­κές, πέραν της αλλα­γής του τρό­που βαθ­μο­λό­γη­σης των μαθη­μά­των της Νεο­ελ­λη­νι­κής Γλώσ­σας και των Αρχαί­ων, αλλά και της υπο­βο­λής μηχα­νο­γρα­φι­κού σε μία φάση.

Το πρόγραμμα

Οι Πανελ­λα­δι­κές Εξε­τά­σεις θα διε­ξα­χθούν 2–12 Ιου­νί­ου για τα ΓΕΛ και 1–16 Ιου­νί­ου για τα ΕΠΑΛ.

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα, οι εξε­τά­σεις των ΓΕΛ θα αρχί­σουν στις 2 Ιου­νί­ου 2023 με το μάθη­μα της Νεο­ελ­λη­νι­κής Γλώσ­σας και Λογο­τε­χνί­ας (Γενι­κής Παι­δεί­ας) και στη συνέ­χεια, θα ακο­λου­θή­σουν τρεις ημέ­ρες εξε­τά­σε­ων των μαθη­μά­των Προσανατολισμού:

6 Ιου­νί­ου: Αρχαία Ελλη­νι­κά (Ομά­δα Προ­σα­να­το­λι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Σπου­δών), Μαθη­μα­τι­κά (Ο.Π. Θετι­κών Σπου­δών και Σπου­δών Οικο­νο­μί­ας και Πλη­ρο­φο­ρι­κής), Βιο­λο­γία (Ο.Π. Σπου­δών Υγείας)

8 Ιου­νί­ου: Λατι­νι­κά (Ομά­δα Προ­σα­να­το­λι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Σπου­δών), Χημεία (Ο.Π. Θετι­κών Σπου­δών και Σπου­δών Υγεί­ας), Πλη­ρο­φο­ρι­κή (Ο.Π. Σπου­δών Οικο­νο­μί­ας και Πληροφορικής)

12 Ιου­νί­ου: Ιστο­ρία (Ομά­δα Προ­σα­να­το­λι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Σπου­δών), Φυσι­κή (Ο.Π. Θετι­κών Σπου­δών και Σπου­δών Υγεί­ας), Οικο­νο­μία (Ο.Π. Σπου­δών Οικο­νο­μί­ας και Πληροφορικής)

Όσον αφο­ρά στα ΕΠΑΛ, η πρώ­τη ημέ­ρα των εξε­τά­σε­ων θα αφο­ρά επί­σης στο μάθη­μα Γενι­κής Παι­δεί­ας, των Νέων Ελλη­νι­κών και οι υπό­λοι­πες επτά σε μαθή­μα­τα ειδικότητας.

Αλλαγές στη βαθμολόγηση

Για το μάθη­μα της Νεο­ελ­λη­νι­κής Γλώσ­σας και Λογο­τε­χνί­ας Γενι­κής Παι­δεί­ας, από φέτος το άρι­στα για το πρώ­το θέμα ‑την περί­λη­ψη δηλα­δή που καλού­νται να κάνουν οι υπο­ψή­φιοι- θα λαμ­βά­νει 20 στις 100 μονά­δες, από 15 που λάμ­βα­νε μέχρι πέρυσι.

Επι­πλέ­ον, στο μάθη­μα των Αρχαί­ων Ελλη­νι­κών, «κόπη­κε» η μία από τις δύο ερω­τή­σεις του διδαγ­μέ­νου κει­μέ­νου, που λάμ­βα­νε 2 μονά­δες στις 20. Οι μονά­δες αυτές θα προ­στε­θούν στη μετά­φρα­ση του αδί­δα­κτου, το άρι­στα για το οποίο θα είναι πλέ­ον 10 μονά­δες στις 20, από 8 που ήταν μέχρι πέρυσι.

Ειδικά μαθήματα

Με το πέρας των εξε­τά­σε­ων Προ­σα­να­το­λι­σμού (ΓΕΛ) και Ειδι­κό­τη­τας (ΕΠΑΛ) θα ακο­λου­θή­σουν οι εξε­τά­σεις για τα ειδι­κά μαθή­μα­τα, από 17 έως και 29 Ιουνίου.

Αρχι­κά, στις 17 Ιου­νί­ου οι υπο­ψή­φιοι θα εξε­τα­στούν στο μάθη­μα των Αγγλι­κών και στις 19 Ιου­νί­ου στα Γερ­μα­νι­κά. Στη συνέ­χεια, θα διε­ξα­χθούν οι εξε­τά­σεις του Ελεύ­θε­ρου και Γραμ­μι­κού Σχε­δί­ου (20 και 21 Ιου­νί­ου, αντίστοιχα).

Μετά, θα διε­ξα­χθούν οι εξε­τά­σεις των μαθη­μά­των που αφο­ρούν στην εισα­γω­γή σε μου­σι­κά τμή­μα­τα: Αρμο­νία (22 Ιου­νί­ου), Έλεγ­χος Μου­σι­κών Ακου­στι­κών Ικα­νο­τή­των (23 Ιου­νί­ου), Μου­σι­κή Αντί­λη­ψη και Γνώ­ση (24 Ιου­νί­ου), Μου­σι­κή Εκτέ­λε­ση και Ερμη­νεία (26 Ιουνίου).

Οι εξε­τά­σεις των ειδι­κών μαθη­μά­των θα ολο­κλη­ρω­θούν με τα Γαλ­λι­κά (27 Ιου­νί­ου), τα Ισπα­νι­κά (28 Ιου­νί­ου) και τα Ιτα­λι­κά (29 Ιουνίου).

Αποτελέσματα και υποβολή Μηχανογραφικού

Οι βαθ­μο­λο­γί­ες των μαθη­μά­των (πλην των ειδι­κών μαθη­μά­των), ανα­μέ­νε­ται να ανα­κοι­νω­θούν τέλη Ιου­νί­ου. Οι υπο­ψή­φιοι θα έχουν και πάλι τη δυνα­τό­τη­τα να ενη­με­ρω­θούν για τις βαθ­μο­λο­γί­ες τους (και αργό­τε­ρα, τη σχο­λή και το τμή­μα στο οποίο εισά­γο­νται) μέσω της σχε­τι­κής ηλε­κτρο­νι­κής εφαρ­μο­γής του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας, αλλά και με γρα­πτό μήνυ­μα στο κινη­τό τους (SMS).

Στη συνέ­χεια, οι υπο­ψή­φιοι θα χρεια­στεί να υπο­βά­λουν ηλε­κτρο­νι­κά το Μηχα­νο­γρα­φι­κό τους Δελ­τίο. Όπως και τις δύο προη­γού­με­νες χρο­νιές, θα υπάρ­χει η δυνα­τό­τη­τα υπο­βο­λής διπλού, παράλ­λη­λου Μηχα­νο­γρα­φι­κού και για τα Δημό­σια ΙΕΚ. Αυτό που θα αλλά­ξει φέτος, είναι ότι η υπο­βο­λή δεν θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοι­χεία των περα­σμέ­νων ετών, ένα πολύ υψη­λό ποσο­στό των υπο­ψη­φί­ων (93% για το 2022) εισά­γε­ται στις σχο­λές των 10 πρώ­των επι­λο­γών του από την πρώ­τη φάση.

Όσον αφο­ρά την ανα­κοί­νω­ση των απο­τε­λε­σμά­των των Πανελ­λα­δι­κών (των βάσε­ων εισα­γω­γής δηλα­δή), σύμ­φω­να με πηγές του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας, ανα­μέ­νε­ται να ακο­λου­θη­θεί ο ίδιος προ­γραμ­μα­τι­σμός, βάση τον οποίο για πρώ­τη φορά μετά από χρό­νια ανα­κοι­νώ­θη­καν κατά τα τέλη Ιου­λί­ου. Σύμ­φω­να με τις ίδιες πηγές οι εκλο­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες δεν ανα­μέ­νε­ται να επη­ρε­ά­σουν τον συγκε­κρι­μέ­νο προγραμματισμό.

Λήξη μαθημάτων και ενδοσχολικές εξετάσεις

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι τα μαθή­μα­τα για όλες τις τάξεις του λυκεί­ου θα τελειώ­σουν στις 18 Μαΐ­ου. Στη συνέ­χεια, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν οι προ­α­γω­γι­κές και ενδο­σχο­λι­κές εξε­τά­σεις. Πιο συγκε­κρι­μέ­να, οι ενδο­σχο­λι­κές εξε­τά­σεις για τους μαθη­τές της Γ’ λυκεί­ου θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν πριν από τις Πανελ­λα­δι­κές, από 23 έως 30 Μαΐ­ου, ενώ οι εξε­τά­σεις για τους μαθη­τές της Α’ και Β’ λυκεί­ου θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν από 23 Μαΐ­ου έως 15 Ιουνίου.

Όσον αφο­ρά στα γυμνά­σια, τα μαθή­μα­τα θα τελειώ­σουν στις 30 Μαΐ­ου και οι εξε­τά­σεις θα διε­ξα­χθούν στο διά­στη­μα 1 — 15 Ιουνίου.

 

Ονο­ρέ ντε Μπαλ­ζάκ: Γρα­πτά πάνω στο μυθι­στό­ρη­μα – Οι καλλιτέχνες

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο