Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πανελλήνιες 2019: Σάλος με τα θέματα φυσικής

Τα θέμα­τα της Φυσι­κής, στα οποία εξε­τά­στη­καν οι υπο­ψή­φιοι των ΓΕΛ, την Τετάρ­τη 12 Ιού­νη, απο­τε­λεί το επί­κε­ντρο δια­μά­χης, μετα­ξύ του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας και των Φυσι­κών, όσο αφο­ρά την δυσκο­λία και τον όγκο των μαθη­μα­τι­κών πρά­ξε­ων που έπρε­πε να κάνουν οι υπο­ψή­φιοι, μέσα στις τρεις ώρες που διήρ­κε­σε η εξέταση.

Με ανα­κοί­νω­σή της, η Ένω­ση Ελλή­νων Φυσι­κών (ΕΕΦ), τονί­ζει ότι «Η δομή σε συν­δυα­σμό με το εύρος των θεμά­των, ως επι­λο­γή είναι μη δόκι­μη και αντι­παι­δα­γω­γι­κή. Όπως επα­νει­λημ­μέ­νως έχει τονι­στεί, πρό­κει­ται για δια­γω­νι­σμό και όχι για εξε­τά­σεις και επο­μέ­νως θέμα­τα εξα­ντλη­τι­κά, στα οποία η πλειο­ψη­φία δεν μπο­ρεί να αντα­πο­κρι­θεί, δεν εξυ­πη­ρε­τούν τον σκο­πό για τον οποίο οι μαθη­τές διαγωνίζονται».

Είναι δε χαρα­κτη­ρι­στι­κό, ότι στο πλευ­ρό της ΕΕΦ, τάχθη­καν και η Ελλη­νι­κή Εται­ρεία Φυσι­κής για την Επι­στή­μη και την Εκπαί­δευ­ση (ΕΕΦΕΕ), αλλά και η Ομο­σπον­δία Φρο­ντι­στών Ελλά­δας. Η ΕΕΦΕΕ, αφού δια­τυ­πώ­νει το ερώ­τη­μα αν επρό­κει­το για εξε­τά­σεις ή για τεστ αντο­χής επι­ση­μαί­νει στην ανα­κοί­νω­σή της, ότι «Το κύριο ζητού­με­νο ‑πρέ­πει να- είναι η πλη­ρό­τη­τα και συνε­κτι­κό­τη­τα και όχι η απο­σπα­σμα­τι­κό­τη­τα των διδα­σκό­με­νων και εξε­τα­ζό­με­νων θεματικών.

Ακό­μη, ζητού­με­να ‑πρέ­πει να- είναι η δια­σύν­δε­ση ενός του­λά­χι­στον θέμα­τος των εξε­τά­σε­ων με την πει­ρα­μα­τι­κή δια­δι­κα­σία ή πει­ρα­μα­τι­κά δεδο­μέ­να και ‑κυρί­ως- η ανά­δει­ξη και επι­βρά­βευ­ση όχι της απο­μνη­μό­νευ­σης και της επί­λυ­σης εξι­σώ­σε­ων αλλά του ορθο­λο­γι­κού τρό­που σκέ­ψης της φυσι­κής επι­στή­μης και των εφαρ­μο­γών της».

Σε κάθε περί­πτω­ση, η πολυ­πλο­κό­τη­τα των θεμά­των της Φυσι­κής, αντι­κα­το­πτρί­ζουν την μετα­τρο­πή της επι­στή­μης, σε μάθη­μα παπα­γα­λί­ας της μεθο­δο­λο­γί­ας χωρίς λογι­κή, στο πλαί­σιο της υπο­βάθ­μι­σης της Παι­δεί­ας και της εκπαί­δευ­σης κρι­τι­κά σκε­πτό­με­νων νέων.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο