Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πανελλήνιες 2020: «Πρεμιέρα» πανελλαδικών αύριο Δευτέρα με Έκθεση και Λογοτεχνία

Πανελ­λή­νιες 2020:  Με το μάθη­μα της Νεο­ελ­λη­νι­κής Γλώσ­σας και Λογο­τε­χνί­ας (Έκθε­ση)  και με μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας εξαι­τί­ας του κορο­νοϊ­ού, αρχί­ζουν τη Δευ­τέ­ρα οι Πανελ­λα­δι­κές Εξε­τά­σεις 2020 για τους υπο­ψή­φιους των ΓΕΛ. Συνο­λι­κά, φέτος, περί­που 100.000 υπο­ψή­φιοι θα διεκ­δι­κή­σουν 77.970 θέσεις της Τρι­το­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης, οι περισ­σό­τε­ροι εξε­τα­ζό­με­νοι στο «νέο» σύστη­μα και οι υπό­λοι­ποι στο «παλαιό».

Δύο συστήματα

Η φετι­νή σχο­λι­κή χρο­νιά είχε ήδη χαρα­κτη­ρι­στεί μετα­βα­τι­κή, καθώς από φέτος θα ίσχυε το «νέο» σύστη­μα που είχε προ­ω­θή­σει επί υπουρ­γί­ας του ο Κώστας Γαβρό­γλου και που περιε­λάμ­βα­νε την κατάρ­γη­ση των συντε­λε­στών βαρύ­τη­τας στις βαθ­μο­λο­γί­ες μαθη­μά­των, καθώς επί­σης και την αντι­κα­τά­στα­ση του μαθή­μα­τος των Λατι­νι­κών από εκεί­νο της Κοινωνιολογίας.

Έτσι, για φέτος, υπήρ­ξε η δυνα­τό­τη­τα οι υπο­ψή­φιοι να επι­λέ­ξουν με ποιο σύστη­μα επι­θυ­μούν να εξε­τα­στούν στις Πανελ­λα­δι­κές Εξε­τά­σεις, με το «νέο» ή με το «παλαιό».

Το «παλαιό» σύστη­μα είναι το σύστη­μα με το οποίο εξε­τά­στη­καν οι υπο­ψή­φιοι για την εισα­γω­γή τους στην Τρι­το­βάθ­μια κατά το σχο­λι­κό έτος 2018–19. Κατά το σύστη­μα αυτό, οι υπο­ψή­φιοι των Ανθρω­πι­στι­κών Σπου­δών εξε­τά­ζο­νται στα Λατι­νι­κά, ενώ σε όλες τις Ομά­δες Προ­σα­να­το­λι­σμού υπάρ­χουν μαθή­μα­τα βαρύ­τη­τας με αυξη­μέ­νο συντε­λε­στή στον υπο­λο­γι­σμό των μορίων.

Τα μέτρα προστασίας

Κατά τη διάρ­κεια των εξε­τά­σε­ων, η χρή­ση μάσκας από τους υπο­ψή­φιους είναι προ­αι­ρε­τι­κή. Ωστό­σο, είναι υπο­χρε­ω­τι­κή για τους επι­τη­ρη­τές εκπαι­δευ­τι­κούς στις αίθου­σες. Ακό­μη, σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα πρέ­πει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μετα­ξύ των υποψηφίων. Το ίδιο θα ισχύ­ει και στους χώρους προετοιμασίας και στους χώρους εξέ­τα­σης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Οι αίθου­σες θα αερί­ζο­νται με φυσι­κό τρό­πο και η χρή­ση ανε­μι­στή­ρων θα απαγορεύεται.

Όπως ήδη ισχύ­ει στο σχο­λι­κό περι­βάλ­λον μετά την άρση του lockdown, θα πρέ­πει να απο­φεύ­γε­ται ο συγ­χρω­τι­σμός και να τηρού­νται οι οδη­γί­ες καλής υγιεινής των χεριών, με χρήση νερού και σαπου­νιού ή με αλκοολούχο αντι­ση­πτι­κό διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνι­κού Οργα­νι­σμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Επί­σης, τα εξε­τα­στι­κά κέντρα θα τηρούν τους κανό­νες του ΕΟΔΥ και για την καθαριότητα.

Τα κυλι­κεία θα παρα­μεί­νουν κλει­στά καθ’ όλη τη διάρ­κεια διε­ξα­γω­γής των Εξετάσεων.

Το πρόγραμμα

Το πρώ­το μάθη­μα στο οποίο θα εξε­τα­στούν οι υπο­ψή­φιοι των ΓΕΛ είναι η Νεο­ελ­λη­νι­κή Γλώσ­σα και Λογο­τε­χνία (Γενι­κής Παι­δεί­ας). Στη συνέ­χεια, οι υπο­ψή­φιοι που θα εξε­τα­στούν με το νέο σύστη­μα, θα εξε­τα­στούν την Τετάρ­τη 17/6, στα Αρχαία Ελλη­νι­κά (Ομά­δα Προ­σα­να­το­λι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Σπου­δών) και στα Μαθη­μα­τι­κά (Ομά­δες Προ­σα­να­το­λι­σμού Θετι­κών Σπου­δών και Σπου­δών Οικο­νο­μί­ας και Πληροφορικής).

Την Παρα­σκευή 19/6, θα εξε­τα­στούν στη Βιο­λο­γία (Ομά­δα Προ­σα­να­το­λι­σμού Σπου­δών Υγεί­ας) και στην Κοι­νω­νιο­λο­γία (Ομά­δα Προ­σα­να­το­λι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Σπουδών).

Ακο­λου­θούν, την επό­με­νη εβδο­μά­δα, η εξέ­τα­ση στη Φυσι­κή στις 22/6 (Ομά­δες Προ­σα­να­το­λι­σμού Θετι­κών Σπου­δών και Σπου­δών Υγεί­ας) και στις 24/6 στην Ιστο­ρία και την Πλη­ρο­φο­ρι­κή, των Ομά­δων Προ­σα­να­το­λι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Σπου­δών και Σπου­δών Οικο­νο­μί­ας και Πλη­ρο­φο­ρι­κής αντίστοιχα.

Το πρό­γραμ­μα ολο­κλη­ρώ­νε­ται με την εξέ­τα­ση στις 26/6 στην Χημεία (ΟΠ Θετι­κών Σπου­δών και Σπου­δών Υγεί­ας) και την Οικο­νο­μία (ΟΠ Σπου­δών Οικο­νο­μί­ας και Πληροφορικής).

Οι υπο­ψή­φιοι των ΓΕΛ που θα δώσουν με το παλαιό σύστη­μα, θα έχουν κατά βάση κοι­νό πρό­γραμ­μα με όσους δώσουν με το νέο, με εξαί­ρε­ση, ότι στις 22/6 θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η εξέ­τα­ση των Λατι­νι­κών (ΟΠ Ανθρω­πι­στι­κών Σπου­δών), στις 24/6 η εξέ­τα­ση του μαθή­μα­τος «Ανά­πτυ­ξη Εφαρ­μο­γών σε Προ­γραμ­μα­τι­στι­κό Περι­βάλ­λον» (ΟΠ Σπου­δών Οικο­νο­μί­ας και Πλη­ρο­φο­ρι­κής) και στις 26/6 η εξέ­τα­ση του μαθή­μα­τος «Αρχές Οικο­νο­μι­κής Θεω­ρί­ας» (ΟΠ Σπου­δών Οικο­νο­μί­ας και Πληροφορικής).

Ώρα έναρ­ξης της κάθε εξέ­τα­σης είναι 08:30 (κοι­νή για όλους τους υπο­ψη­φί­ους). Οι υπο­ψή­φιοι πρέ­πει να προ­σέρ­χο­νται στις αίθου­σες εξέ­τα­σης μέχρι τις 08:00 και η διάρ­κεια εξέ­τα­σης κάθε μαθή­μα­τος είναι τρεις (3) ώρες. Εξαί­ρε­ση, το μάθη­μα ειδι­κό­τη­τας: Αρχι­τε­κτο­νι­κό Σχέ­διο (ΕΠΑΛ), για το οποίο η διάρ­κεια εξέ­τα­σης είναι τέσ­σε­ρις (4) ώρες.

Ειδικά μαθήματα

Οι εξε­τά­σεις των ειδι­κών μαθη­μά­των θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν από την 1η έως την 13η Ιου­λί­ου 2020.

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα, οι εξε­τά­σεις των ειδι­κών μαθη­μά­των θα ξεκι­νή­σουν με την εξέ­τα­ση των Αγγλι­κών (1/7) και θα συνε­χι­στούν με το Ελεύ­θε­ρο και το Γραμ­μι­κό Σχέ­διο (2/7 και 3/7, αντί­στοι­χα). Η πρώ­τη εβδο­μά­δα εξε­τά­σε­ων των ειδι­κών μαθη­μά­των θα ολο­κλη­ρω­θεί με την εξέ­τα­ση των Ιτα­λι­κών (4/7).

Στη συνέ­χεια, θα ακο­λου­θή­σουν οι εξε­τά­σεις στα Γερ­μα­νι­κά (6/7), τα Γαλ­λι­κά (7/7) και τα Ισπα­νι­κά (8/7).

Οι υπό­λοι­πες ημέ­ρες θα είναι αφιε­ρω­μέ­νες στην εξέ­τα­ση των μου­σι­κών ειδι­κών μαθη­μά­των: Έλεγ­χος Μου­σι­κών Ακου­στι­κών Δεξιο­τή­των (10/7), Μου­σι­κή Αντί­λη­ψη και Γνώ­ση (11/7) και Μου­σι­κή Εκτέ­λε­ση και Ερμη­νεία (13/7).

Όσον αφο­ρά το χρο­νι­κό διά­στη­μα διε­ξα­γω­γής των Υγειο­νο­μι­κών Εξε­τά­σε­ων και της Πρα­κτι­κής Δοκι­μα­σί­ας των υπο­ψη­φί­ων για εισα­γω­γή στα Τμή­μα­τα Επι­στή­μης Φυσι­κής Αγω­γής και Αθλη­τι­σμού, αυτό έχει ορι­στεί από τις 29 Ιου­νί­ου έως και τις 10 Ιουλίου.

Πρεμιέρα και για τα ΕΠΑΛ

Οι Πανελ­λα­δι­κές Εξε­τά­σεις θα αρχί­σουν αυτή την εβδο­μά­δα και για τους υπο­ψη­φί­ους των ΕΠΑΛ. Πρώ­το μάθη­μα, τα Νέα Ελλη­νι­κά (Γενι­κής Παι­δεί­ας), στα οποία θα εξε­τα­στούν την Τρί­τη 16 Ιου­νί­ου. Στη συνέ­χεια, την Πέμ­πτη 18 Ιου­νί­ου, οι υπο­ψή­φιοι θα εξε­τα­στούν στα Μαθη­μα­τι­κά (Άλγε­βρα), που είναι επί­σης μάθη­μα Γενι­κής Παιδείας.

Θα ακο­λου­θή­σουν, από τις 20 έως και τις 30 Ιου­νί­ου, οι εξε­τά­σεις στα μαθή­μα­τα ειδικότητας.

banner skliros aprilis banner aggoules aginota banner
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο