Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος: Κινητοποίηση στο υπ. Πολιτισμού ενάντια στα μέτρα χτυπήματος των εργασιακών τους δικαιωμάτων

Κάλε­σμα συμ­με­το­χής απευ­θύ­νει ο Πανελ­λή­νιος Μου­σι­κός Σύλ­λο­γος (ΠΜΣ), ενώ η Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Θεά­μα­τος — Ακρο­ά­μα­τος έχει εξαγ­γεί­λει 4ωρη στά­ση εργα­σί­ας από τις 11.30 π.μ. έως τις 3.30 μ.μ.

Στα άρθρα 102–105 και 118 θεσμο­θε­τεί­ται το Μητρώο Απα­σχο­λου­μέ­νων στον Πολι­τι­στι­κό και Δημιουρ­γι­κό Τομέα, για «τη χάρα­ξη και υιο­θέ­τη­ση απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρων και δικαιό­τε­ρων πολι­τι­κών και, ιδί­ως, την εφαρ­μο­γή των υφι­στα­μέ­νων και τη θέσπι­ση νέων δικαιω­μά­των, παρο­χών, εργα­λεί­ων, πολι­τι­κών και μέτρων στή­ρι­ξής τους για τη βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών δρα­στη­ριο­ποί­η­σης, εργα­σί­ας και ασφά­λι­σής τους». «Κού­φια λόγια», αν ανα­λο­γι­στεί κανείς ότι δεν επι­τρέ­πε­ται η εγγρα­φή στο Μητρώο για όσους κάνουν δεύ­τε­ρη δου­λειά προ­κει­μέ­νου να επι­βιώ­σουν και για όσους δεν έχουν ενερ­γό ΚΑΔ, καθώς η οικο­νο­μι­κή τους δρα­στη­ριό­τη­τα είναι πολύ μικρή και αμεί­βο­νται με τίτλους κτή­σης. Απο­κλεί­ο­νται, δηλα­δή, αυτοί οι καλ­λι­τέ­χνες που περισ­σό­τε­ρο απ’ όλους χρειά­ζο­νται στή­ρι­ξη από το κράτος.

Στο άρθρο 106, με τον ψευ­δε­πί­γρα­φο τίτλο «Κατα­πο­λέ­μη­ση της αδή­λω­της και ανα­σφά­λι­στης πρό­βας σε παρα­γω­γές θεά­τρου, χορού και μου­σι­κής» ουσια­στι­κά νομι­μο­ποιεί την παρα­πά­νω, αφού δια­χω­ρί­ζε­ται η πρό­βα «ως άλλου είδους εργα­σία» από την «κύρια» εργα­σία, της παρά­στα­σης, δίνο­ντας το δικαί­ω­μα η πρό­βα να πλη­ρώ­νε­ται με ατο­μι­κές συμ­βά­σεις όποιας μορ­φής θέλει ο εργο­δό­της, χωρίς να υπο­λο­γί­ζε­ται ο χρό­νος της μελέ­της και της προ­ε­τοι­μα­σί­ας που χρειά­ζε­ται να δαπα­νά ο καλ­λι­τέ­χνης πριν την πρό­βα. Μάλι­στα, δίνε­ται η δυνα­τό­τη­τα στον εργο­δό­τη να απο­λύ­ει με το «έτσι θέλω» κατά τη διάρ­κεια της πρό­βας «ανε­ξάρ­τη­τα από το είδος της σύμ­βα­σης εργα­σί­ας» (άρα ακό­μα και για συμ­βά­σεις ορι­σμέ­νου χρό­νου), καταρ­γώ­ντας τη συν­δρο­μή του σπου­δαί­ου λόγου για καταγ­γε­λία σύμ­βα­σης. Και, μάλι­στα, το συγκε­κρι­μέ­νο άρθρο το περ­νά η κυβέρ­νη­ση αυτήν τη χρο­νι­κή περί­ο­δο, που είναι σε εξέ­λι­ξη δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για υπο­γρα­φή Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων Εργα­σί­ας σε πολ­λούς χώρους.

Πηγή: 902.gr

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο