Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό για την ανέγερση δύο μνημείων στη Μακρόνησο και τη Γυάρο προκηρύσσει το ΚΚΕ

Με την ευκαι­ρία της συμπλή­ρω­σης των 100 χρό­νων ζωής και δρά­σης του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Ελλά­δας, η Κεντρι­κή Επι­τρο­πή προ­κη­ρύσ­σει πανελ­λή­νιο καλ­λι­τε­χνι­κό δια­γω­νι­σμό για την ανέ­γερ­ση δύο μνη­μεί­ων στη Μακρό­νη­σο και τη Γυά­ρο, «τόποι που επί σει­ρά ετών λει­τούρ­γη­σαν από το αστι­κό κρά­τος ως χώροι απο­μό­νω­σης και φρι­κτών βασα­νι­στη­ρί­ων για χιλιά­δες κομ­μου­νι­στές και άλλους αγω­νι­στές», όπως ανα­φέ­ρε­ται στον πρό­λο­γο της περι­λη­πτι­κής προ­κή­ρυ­ξης του διαγωνισμού.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τους καλ­λι­τέ­χνες να συμ­με­τά­σχουν κατα­θέ­το­ντας τις προ­τά­σεις τους, «ώστε με το έργο τους να εκφρά­σουν το μεγα­λείο των αγω­νι­στών του λαού, δίνο­ντας ζωή στη μνή­μη και παρα­κα­τα­θή­κη για τους αγώ­νες του μέλ­λο­ντος. Η συμ­με­το­χή στον καλ­λι­τε­χνι­κό δια­γω­νι­σμό απο­τε­λεί προ­σφο­ρά των καλ­λι­τε­χνών στους αγώ­νες του λαού και την ιστο­ρία του».

Ανα­φο­ρι­κά με τον δια­γω­νι­σμό η ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

Ο δια­γω­νι­σμός, που δεν έχει μειο­δο­τι­κό χαρα­κτή­ρα, θα διε­ξα­χθεί μυστι­κά με ψευ­δώ­νυ­μο (απο­κλεί­ε­ται ψευ­δώ­νυ­μο με αριθ­μούς). Οι προ­τά­σεις θα κατα­τε­θούν ξεχω­ρι­στά για τη Μακρό­νη­σο και ξεχω­ρι­στά για τη Γυά­ρο και πρέ­πει να περι­λαμ­βά­νουν όλα τα απα­ραί­τη­τα στοι­χεία που ανα­φέ­ρο­νται στην ανα­λυ­τι­κή προκήρυξη.

Το όλο έργο θα πρέ­πει να αντα­πο­κρί­νε­ται στο πνεύ­μα και το περιε­χό­με­νο της προ­κή­ρυ­ξης και να είναι άρτιο από κατα­σκευα­στι­κής πλευ­ράς. Οι ανα­λο­γί­ες της καλ­λι­τε­χνι­κής σύν­θε­σης και η μορ­φή της θα πρέ­πει να εναρ­μο­νί­ζο­νται με τον περι­βάλ­λο­ντα χώρο και με το ύφος του τοπί­ου, με σεβα­σμό στον χαρα­κτή­ρα του τόπου ως ιστο­ρι­κού τόπου μαρ­τυ­ρί­ου. Στην επι­λο­γή των υλι­κών και στην όλη δομή της κατα­σκευ­ής, θα χρεια­σθεί να ληφθούν από τον καλ­λι­τέ­χνη σοβα­ρά υπό­ψη οι δύσκο­λες και ακραί­ες περι­βαλ­λο­ντι­κές συν­θή­κες, στις οποί­ες θα εκτί­θε­ται το μνη­μείο (το ακραίο δια­βρω­τι­κό περι­βάλ­λον-θάλασ­σα, υγρα­σία, βρο­χή, χιό­νια, δυνα­τοί άνε­μοι κ.λπ.).

Για την αξιο­λό­γη­ση των προ­τά­σε­ων (μελε­τών), την τελι­κή επι­λο­γή της καταλ­λη­λό­τε­ρης, καθώς και την παρα­κο­λού­θη­ση της πορεί­ας για την καλή εκτέ­λε­ση μέχρι και την ολο­κλή­ρω­ση του έργου έχει συγκρο­τη­θεί επι­τρο­πή κρίσης.

Την κάλυ­ψη του συνό­λου των δαπα­νών για το μνη­μείο, την οργά­νω­ση και εκτέ­λε­ση των προ­μη­θειών, εργα­σιών και μετα­φο­ρών ανα­λαμ­βά­νει το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ελλάδας.

Στον δια­γω­νι­σμό θα απο­νε­μη­θούν τα παρα­κά­τω βρα­βεία, ξεχω­ρι­στά για τις προ­τά­σεις που θα αφο­ρούν στη Μακρό­νη­σο και ξεχω­ρι­στά για τις προ­τά­σεις που θα αφο­ρούν στη Γυά­ρο: 1ο βρα­βείο — ανά­θε­ση του έργου και συμ­βο­λι­κή αμοι­βή ύψους 5.000 ευρώ, 2ο βρα­βείο — συν­δρο­μή δύο χρό­νων για όλες τις εκδό­σεις της Σύγ­χρο­νης Επο­χής αυτής της περιό­δου, 3ο βρα­βείο — συν­δρο­μή ενός χρό­νου για όλες τις εκδό­σεις της Σύγ­χρο­νης Επο­χής αυτής της περιόδου.

Δικαί­ω­μα συμ­με­το­χής στον πανελ­λή­νιο καλ­λι­τε­χνι­κό δια­γω­νι­σμό έχουν οι εικα­στι­κοί καλ­λι­τέ­χνες-μέλη του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλά­δος (ΕΕΤΕ). Η πρό­τα­ση μπο­ρεί να κατα­τε­θεί τόσο από μεμο­νω­μέ­νους καλ­λι­τέ­χνες, όσο και από ομά­δες καλ­λι­τε­χνών. Στη δεύ­τε­ρη περί­πτω­ση θα πρέ­πει να υπάρ­χει εικα­στι­κός καλ­λι­τέ­χνης-μέλος του ΕΕΤΕ που θα φέρει την ευθύ­νη της πρό­τα­σης. Οι προ­τά­σεις θα κατα­τε­θούν χωρι­στά για τη Μακρό­νη­σο και χωρι­στά για τη Γυάρο.

Η παρά­δο­ση των μελε­τών ορί­ζε­ται να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί από τις 10/9/2018 έως τις 12/9/2018, 10:00–16:00, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, (Λεωφ. Ηρα­κλεί­ου 145, Ν. Ιωνία- Περισσός).

Ολό­κλη­ρο το κεί­με­νο της προ­κή­ρυ­ξης θα δημο­σιευ­τεί στην ιστο­σε­λί­δα του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλά­δας και στο πόρ­ταλ 902.gr. Περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες παρέ­χο­νται στο τηλέ­φω­νο 210 2592644, Δευ­τέ­ρα έως Παρα­σκευή, από τις 13:00 έως τις 17:00.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο