Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πανελλαδικές εξετάσεις: Όσα περιέγραψαν Τσιόδρας — Γεραπετρίτης

Λεπτο­μέ­ρειες για τα μέτρα που θα ληφθούν για να προ­στα­τευ­τούν τα παι­διά που θα δώσουν Πανελ­λα­δι­κές αλλά και τι θα γίνει με όσα παι­διά ενδε­χο­μέ­νως έχουν προ­σβλη­θεί από τον ιό ή έχουν μπει σε καρα­ντί­να, έδω­σε στην καθιε­ρω­μέ­νη ενη­μέ­ρω­ση ο καθη­γη­τής λοι­μω­ξιο­λο­γί­ας, Σωτή­ρης Τσιόδρας.

Σχε­τι­κά με τα παι­διά που δεν θα μπο­ρέ­σουν να δώσουν Πανελ­λα­δι­κές επει­δή είτε οι ίδιοι είτε οι οικο­γέ­νειες τους είναι σε καρα­ντί­να, ο κ. Τσιό­δρας τόνι­σε πως είναι νωρίς ακό­μη για να μιλά­με με λεπτο­μέ­ρειες, ωστό­σο η κυβέρ­νη­ση και τις προη­γού­με­νες χρο­νιές είχε μερι­μνή­σει για όσους δεν μπό­ρε­σαν να δώσουν Πανελ­λα­δι­κές εξαι­τί­ας ασθένειας.

«Πρέ­πει να δού­με πώς θα πάει η παν­δη­μία τις επό­με­νες εβδο­μά­δες.  Κατα­λα­βαί­νω το άγχος σας πιστέψ­τε με.  Οι Πανελ­λα­δι­κές θα διε­ξα­χθούν με την μέγι­στη δυνα­τή προ­στα­σία των μαθη­τών», ανέ­φε­ρε ο κύριος Τσί­ο­δρας παρα­θέ­το­ντας λεπτο­μέ­ρειες για τα μέτρα.

«Θα γίνει με τους  κανό­νες που τηρού­με όλοι μας, καθώς και τα μέτρα φυσι­κής από­στα­σης που τηρού­με. Επί­σης θα προ­βλε­φθούν μέτρα για όσους πέρα­σαν τον ιό είτε οι ίδιοι είτε οι οικο­γέ­νειες τους», ανέ­φε­ρε ο κ. Τσιόδρας.

«Κανείς δεν θέλου­με να χάσει τις Πανελ­λα­δι­κές», ανέ­φε­ρε ο καθη­γη­τής προ­σθέ­το­ντας πως συζη­τεί­ται επι­στη­μο­νι­κά το αν θα υπάρ­ξει έλεγ­χος τόσο στους μαθη­τές όσο και σε εργα­ζό­με­νους άλλων κλάδων.

Προσπάθεια για εξετάσεις εντός του Ιουνίου

Το γενι­κό περί­γραμ­μα για το τι μέλ­λει γενέ­σθαι με το άνοιγ­μα των σχο­λεί­ων στο πλαί­σιο της χαλά­ρω­σης των μέτρων για την απο­φυ­γή της δια­σπο­ράς του κορο­ναϊ­ού έδω­σε ο υπουρ­γός Επι­κρα­τεί­ας Γιώρ­γος Γεραπετρίτης.

Στο ερώ­τη­μα τι θα γίνει με τα σχο­λεία, σε συν­δυα­σμό μάλι­στα με θέμα­τα όπως ότι άδεια ειδι­κού σκο­πού εκτεί­νε­ται μέχρι τις 10 Μαΐ­ου, ο υπουρ­γός Επι­κρα­τεί­ας κ. Γερα­πε­τρί­της, ανα­γνώ­ρι­σε ότι «είναι ζήτη­μα πολύ-παρα­γο­ντι­κό». Σε κάθε περί­πτω­ση, τα σχο­λεία, ανέ­φε­ρε, θα ανοί­γουν στα­δια­κά ‑αν τα πράγ­μα­τα πάνε όπως φαί­νε­ται να πηγαί­νουν σήμε­ρα, με έναν καλό ρυθ­μό- δια­σφα­λί­ζο­ντας ότι «τα παι­διά θα βρί­σκο­νται σε περι­βάλ­λον, που κατά το δυνα­τόν, θα είναι στε­γα­νο­ποι­η­μέ­να από τον ιό. Δηλα­δή με τήρη­ση των απο­στά­σε­ων εντός των τάξε­ων, θα περιο­ρι­στούν οι χώροι συγ­χρω­τι­σμού εντός των σχο­λεί­ων, θα υπάρ­χει μια δια­βάθ­μι­ση έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγά­λος ο αριθ­μός μέσα στις τάξεις», δια­βε­βαί­ω­σε ο Γ. Γερα­πε­τρί­της, συμπλη­ρώ­νο­ντας επι­πλέ­ον ότι θα συνε­χι­στεί και η τηλε-εκπαί­δευ­ση. Όλη αυτή η δέσμη μέτρων θα έρθει κατά πάσα βεβαιό­τη­τα το β’ 15νθήμερο του Μαΐ­ου, ανέ­φε­ρε επί­σης γνω­στο­ποιώ­ντας την κυβερ­νη­τι­κή πρό­θε­ση, να τηρη­θούν κατά το δυνα­τόν οι χρό­νοι που έχουν προ­βλε­φθεί και για τις πανελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις: «κατα­λα­βαί­νου­με απο­λύ­τως την έντα­ση και την αγω­νία των οικο­γε­νειών, τα παι­διά των οποί­ων θα δώσουν εξε­τά­σεις. Θα προ­σπα­θή­σου­με να είναι εντός του Ιου­νί­ου οι εξε­τά­σεις, να μην παρεκ­κλί­νουν από το αρχι­κό πρό­γραμ­μα, με κανό­νες υγιει­νής και να μην φθά­σου­με σε βαθύ καλο­καί­ρι έτσι ώστε να είναι δυσκο­λό­τε­ρες οι κλι­μα­το­λο­γι­κές συν­θή­κες», τόνισε.

Στο ερώ­τη­μα αν η κυβέρ­νη­ση εξε­τά­ζει το ενδε­χό­με­νο να θεσπί­σει και απο­γευ­μα­τι­νές βάρ­διες στα σχο­λεία, ο Γ. Γερα­πε­τρί­της απά­ντη­σε ως εξής: «Θα επι­χει­ρή­σου­με να εξα­σφα­λί­σου­με κατά το δυνα­τόν τη λει­τουρ­γία των σχο­λεί­ων, χωρίς να υφί­στα­νται απο­γευ­μα­τι­νές βάρ­διες ‑και αυτό θα είναι μια συν­θή­κη η οποία θα εξαρ­τά­ται από τους όρους που θα θέσει η επι­τρο­πή των επι­στη­μό­νων που έχει ήδη κάνει σπου­δαία δου­λειά. Η θέση μας είναι να δια­σφα­λι­σθεί το ωρο­λό­γιο πρό­γραμ­μα μόνο με πρω­ι­νές βάρδιες».

Σενάριο εθελοντικής συμμετοχής στο δημοτικό

Σύμ­φω­να με όλες τις πλη­ρο­φο­ρί­ες, πάντως, πιθα­νό­τε­ρη ημε­ρο­μη­νία έναρ­ξης των μαθη­μά­των στη Γ’ Λυκεί­ου, είναι η 11η Μαΐ­ου και δεν απο­κλεί­ε­ται στην ίδια ημε­ρο­μη­νία να ξεκι­νή­σουν μαθή­μα­τα και στις υπό­λοι­πες τάξεις του Λυκείου.

Τελευ­ταία ανα­μέ­νε­ται να ανοί­ξουν τα δημο­τι­κά σχο­λεία, ενώ εξε­τά­ζε­ται και το σενά­ριο για εθε­λο­ντι­κή συμ­με­το­χή μαθη­τών είτε από το σπί­τι, είτε από το σχο­λείο, σύμ­φω­να με τα όσα μετα­δί­δει ο ΣΚΑΙ.

Επί­σης, εξε­τά­ζε­ται η παρά­τα­ση του σχο­λι­κού έτους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο