Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πανελλαδική 24ωρη απεργία στο ΚΕΘΕΑ

Επίθεση του υπουργού Υγείας σε βάρος του έργου και της φιλοσοφίας των «στεγνών» προγραμμάτων

Σε 24ωρη πανελ­λα­δι­κή απερ­γία και πολύ­μορ­φες αγω­νι­στι­κές δρά­σεις κατά τη διάρ­κειά της απο­φά­σι­σαν να προ­χω­ρή­σουν σήμε­ρα οι εργα­ζό­με­νοι στο ΚΕΘΕΑ, απαι­τώ­ντας την από­συρ­ση της Πρά­ξης Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου, διεκ­δι­κώ­ντας τη δια­σφά­λι­ση του χαρα­κτή­ρα και την ενί­σχυ­ση της δρά­σης του ΚΕΘΕΑ. Η από­φα­ση πάρ­θη­κε κατά τη διάρ­κεια μίας από τις μαζι­κό­τε­ρες Γενι­κές Συνε­λεύ­σεις των τελευ­ταί­ων χρόνων.

Την ίδια ώρα, ο υπουρ­γός Υγεί­ας Βασί­λης Κικί­λιας, μιλώ­ντας σε τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό, επι­χεί­ρη­σε να δικαιο­λο­γή­σει την ΠΝΠ επι­τι­θέ­με­νος στην προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ και απο­σιω­πώ­ντας την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα: Ο ΣΥΡΙΖΑ έστη­σε την μπά­λα στο πέναλ­τι και η ΝΔ το εκτελεί.

Κατά τη διάρ­κεια της παρέμ­βα­σής του ο Β. Κικί­λιας επι­δό­θη­κε σε μια άνευ προη­γου­μέ­νου επί­θε­ση που στό­χο είχε την απο­δυ­νά­μω­ση και υπο­νό­μευ­ση του σημα­ντι­κού και αδιαμ­φι­σβή­τη­του έργου του ΚΕΘΕΑ στον τομέα της απεξάρτησης.
Με όχη­μα τη σκαν­δα­λο­λο­γία, μισές αλή­θειες και δικομ­μα­τι­κά παι­χνί­δια που ουδε­μία σχέ­ση έχουν με το έργο που παρά­γουν εδώ και 36 χρό­νια οι εργα­ζό­με­νοι στο μεγα­λύ­τε­ρο δίκτυο υπη­ρε­σιών απε­ξάρ­τη­σης στη χώρα, η κυβέρ­νη­ση δεί­χνει τα δόντια της: Οχι μόνο απέ­να­ντι στο ΚΕΘΕΑ, αλλά στο σύνο­λο των «στε­γνών» προ­γραμ­μά­των, στη φιλο­σο­φία της απε­ξάρ­τη­σης και κατ’ επέ­κτα­ση στην πρόληψη.

Ο υπουρ­γός Υγεί­ας μίλη­σε για το νέο ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, που για πρώ­τη φορά στην ιστο­ρία του Κέντρου δεν εκλέ­γε­ται αλλά διο­ρί­ζε­ται από την κυβέρ­νη­ση. «Παρέ­λει­ψε» το γεγο­νός ότι η ανά­δει­ξη του ΔΣ μέσα από δημο­κρα­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες, στις οποί­ες συμ­με­τέ­χουν όλοι όσοι απο­τε­λούν το ΚΕΘΕΑ (περί­που 800 άτο­μα, οι εργα­ζό­με­νοι, οι θερα­πευό­με­νοι και οι οικο­γέ­νειές τους), απο­τε­λεί σημα­ντι­κό κρί­κο στη θερα­πευ­τι­κή δια­δι­κα­σία, σπά­ζο­ντας την απά­θεια και βάζο­ντας και με αυτόν τον τρό­πο χιλιά­δες νέους στο δρό­μο της ενερ­γη­τι­κής συμμετοχής.

Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας, για όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον ένα έτος σε θεραπευτική κοινότητα, σχεδόν το 70% απέχει από τη χρήση κάθε παράνομης ουσίας, το 72,7% δεν έχει καμία εμπλοκή με το νόμο.

Ο θερα­πευ­τι­κός πυρή­νας της απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τάς του είναι η συμ­με­το­χή και ο συλ­λο­γι­κός χαρα­κτή­ρας, στοι­χεία που έρχο­νται σε ευθεία αντι­πα­ρά­θε­ση με τον ατο­μι­κι­σμό, την απα­ξί­ω­ση και την μοιρολατρία.

Ο πρό­σφα­τος έλεγ­χος του Γενι­κού Λογι­στη­ρί­ου του Κρά­τους δε βρή­κε τίπο­τα που να δικαιο­λο­γεί το κατε­πεί­γον για καμία ΠΝΠ προ­κει­μέ­νου «να απο­κα­τα­στα­θεί η χρη­στή δια­χεί­ρι­ση και διοί­κη­ση του οργα­νι­σμού», όπως ισχυ­ρί­ζε­ται η κυβέρνηση.

Μεγαλώνει η ανησυχία

Σήμε­ρα το ΚΕΘΕΑ μετρά­ει πάνω από 100 θερα­πευ­τι­κές μονά­δες σε 29 πόλεις και 19 φυλα­κές, ενώ συνε­χώς έρχο­νται νέα αιτή­μα­τα από τοπι­κές κοι­νω­νί­ες για τη δημιουρ­γία υπη­ρε­σιών στην περιο­χή τους. Μέχρι σήμε­ρα έχουν λάβει τις υπη­ρε­σί­ες του σχε­δόν 100.000 άνθρω­ποι, οι 55.000 άμε­σα εξυπηρετούμενοι.

Παρ’ όλα αυτά, ο υπουρ­γός Υγεί­ας επι­κα­λέ­στη­κε αύξη­ση της χρη­μα­το­δό­τη­σης του ΚΕΘΕΑ στα 20 εκα­τομ­μύ­ρια, που δεν φτά­νουν ούτε για «ζήτω». Δεν επαρ­κούν καν για να ανα­πτυ­χθούν νέα προ­γράμ­μα­τα και μονά­δες, τόσα όσα έχει ανά­γκη ο τόπος, ενώ δεν είπε κου­βέ­ντα για νέες προ­σλή­ψεις μόνι­μου προσωπικού.

Και φυσι­κά η ανη­συ­χία μεγα­λώ­νει όταν το νέο ΔΣ στε­λε­χώ­νουν άνθρω­ποι που δεν έχουν επι­στη­μο­νι­κή εξει­δί­κευ­ση στις εξαρ­τή­σεις, κάποιοι απ’ αυτούς μάλι­στα έχουν παρου­σιά­σει ως πανά­κεια τα προ­γράμ­μα­τα χορή­γη­σης υποκατάστατων.

Ανα­δει­κνύ­ε­ται μέσα από τα παρα­πά­νω ότι η στό­χευ­ση είναι πολυ­ε­πί­πε­δη και εφ’ όλης της ύλης, πλή­ρως εναρ­μο­νι­σμέ­νη με την πολι­τι­κή «μεί­ω­σης της βλά­βης», όπως αυτή απορ­ρέ­ει από τις ντι­ρε­κτί­βες της ΕΕ. Μια πολι­τι­κή που μπο­ρούν να την περι­γρά­ψουν χωρίς περι­στρο­φές εκεί­νοι που έζη­σαν την κόλα­ση των ναρ­κω­τι­κών στο πετσί τους και σήμε­ρα είναι ζωντα­νοί και ενεργοί.

Ο Γρη­γό­ρης Κ., από­φοι­τος του ΚΕΘΕΑ, μιλώ­ντας στη συναυ­λία ενά­ντια στην ΠΝΠ: «Οι κοι­νό­τη­τες του ΚΕΘΕΑ υπήρ­ξαν για πολ­λούς από μας το σπί­τι μας στο οποίο ξεθό­λω­σαν τα μάτια μας, καθά­ρι­σε το μυα­λό μας, αλά­φρω­σε η ψυχή μας, απο­κτή­σα­με φωνή, μάθα­με να κάνου­με όνει­ρα και να παλεύ­ου­με για αυτά. Εκεί μέσα νιώ­σα­με ξανά ζωντα­νοί. Ανθρω­ποι ανά­με­σα σε ανθρώ­πους. Δημιουρ­γή­σα­με νέες σχέ­σεις με αγά­πη, ενέρ­γεια και δρά­ση. Γίνα­με καλύ­τε­ροι άνθρω­ποι και θέλου­με έναν καλύ­τε­ρο κόσμο.

Τώρα με ΠΝΠ έβα­λαν εκρη­κτι­κά στα θεμέ­λια του σπι­τιού αυτού. Αύριο, οι ίδιοι δεν θα θέλουν να ξεθο­λώ­σουν τα μάτια κανε­νός απ’ όσους προ­σφεύ­γουν για βοή­θεια σ’ αυτό το σπί­τι. Μόνο να τους έχουν διά βίου μαύ­ρα πρό­βα­τα, με έγκρι­ση για ελεγ­χό­με­νη και επο­πτευό­με­νη χρή­ση, ή άβου­λους να περι­μέ­νουν στην ουρά για υποκατάστατα.

Αυτό δεν είναι ζωή, αλλά ανα­μο­νή στη σει­ρά για το θάνα­το. Χωρίς καμία ελπί­δα να ζήσουν μια μέρα καθα­ροί. Αξί­ζου­με να ζού­με καθα­ροί από ναρ­κω­τι­κά. Αξί­ζου­με να λεγό­μα­στε άνθρω­ποι. ΝΑΙ στα “στε­γνά” προγράμματα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο