Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: Εντός του 2020 τα αποτελέσματα της τελευταίας φάσης των δοκιμών του εμβολίου

Το Πανε­πι­στή­μιο της Οξφόρ­δης ελπί­ζει να παρου­σιά­σει τα απο­τε­λέ­σμα­τα της τελευ­ταί­ας φάσης των κλι­νι­κών δοκι­μών του υπο­ψή­φιου εμβο­λί­ου του κατά της Covid-19 εντός του 2020, δημιουρ­γώ­ντας ελπί­δες ότι η Βρε­τα­νία θα είναι σε θέση να λαν­σά­ρει ένα επι­τυ­χη­μέ­νο εμβό­λιο στα τέλη του Δεκεμ­βρί­ου ή στις αρχές του 2021.

Ενα απο­τε­λε­σμα­τι­κό εμβό­λιο θεω­ρεί­ται σημείο καμπής στον πόλε­μο κατά του κορο­νοϊ­ού, ο οποί­ος έχει σκο­τώ­σει περισ­σό­τε­ρα από 1,2 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους στον κόσμο, έχει ακι­νη­το­ποι­ή­σει την παγκό­σμια οικο­νο­μία και έχει ανα­τρέ­ψει την ζωή δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώπων.

«Είμαι αισιό­δο­ξος ότι θα φθά­σου­με στο σημείο αυτό πριν από το τέλος του έτους», δήλω­σε στους βρε­τα­νούς βου­λευ­τές ο επι­κε­φα­λής ερευ­νη­τής των Δοκι­μών του Εμβο­λί­ου της Οξφόρ­δης Αντριου Πόλαρντ, ανα­φε­ρό­με­νος στην πιθα­νό­τη­τα παρου­σί­α­σης των απο­τε­λε­σμά­των των δοκι­μών τελι­κής φάσης εντός του 2020.

Ο Αντριου Πόλαρντ δήλω­σε ότι τα στοι­χεία για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα ή μη του εμβο­λί­ου θα υπάρ­ξουν πιθα­νόν αυτόν τον χρό­νο, στην συνέ­χεια τα στοι­χεία πρέ­πει να εξε­τα­σθούν προ­σε­κτι­κά από τους ελεγ­κτές και στην συνέ­χεια θα ληφθεί η πολι­τι­κή από­φα­ση για το ποιος θα εμβολιασθεί.

Σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με το αν ανα­μέ­νει ότι το εμβό­λιο θα αρχί­σει να δια­τί­θε­ται πριν από τα Χρι­στού­γεν­να, είπε: «Υπάρ­χει μικρή πιθα­νό­τη­τα αυτό να είναι εφι­κτό, αλλά δεν το ξέρω».

Το εμβό­λιο της Οξφόρδης/AstraZeneca θα είναι ένα από τα πρώ­τα που θα τεθούν σε δια­δι­κα­σία έγκρι­σης, μαζί με το πει­ρα­μα­τι­κό εμβό­λιο της Pfizer και BioNTech.

«Αν βάλω τα ροζ γυα­λιά μου, θα εξέ­φρα­ζα την ελπί­δα ότι θα έχου­με προ­σω­ρι­νά θετι­κά στοι­χεία τόσο από την Οξφόρ­δη, όσο και από την Pfizer/BioNTech στις αρχές του Δεκεμ­βρί­ου, και αν το κατα­φέ­ρου­με αυτό, τότε πιστεύω ότι θα εξα­σφα­λί­σου­με την δυνα­τό­τη­τα λαν­σα­ρί­σμα­τος προς το τέλος του έτους», δήλω­σε στους βρε­τα­νούς βου­λευ­τές η Κέιτ Μπίν­γκαμ, επι­κε­φα­λής της βρε­τα­νι­κής task force για το εμβόλιο.

Ο βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπό­ρις Τζόν­σον δήλω­σε ότι υπάρ­χει η προ­ο­πτι­κή εμβο­λί­ου για τον πρώ­το τρί­μη­νο του 2021.

Εάν το εμβό­λιο της Οξφόρ­δης απο­δει­χθεί απο­τε­λε­σμα­τι­κό, ενδε­χο­μέ­νως θα επι­τρέ­ψει την επι­στρο­φή σε κάποιου βαθ­μού κανονικότητα.

Οταν ερω­τή­θη­κε τι σημαί­νει επι­τυ­χία, ο Αντριου Πόλαρντ απά­ντη­σε: «Θεω­ρώ ότι το καλό είναι να έχου­με εμβό­λια σημα­ντι­κής απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας — άρα, εννοώ, αυτό είναι 50, 60, 70, 80 τοις εκα­τό, όποιο και να είναι το ποσο­στό, απο­τε­λεί τερά­στιο επίτευγμα».

«Σημαί­νει, από την πλευ­ρά του συστή­μα­τος υγεί­ας, ότι υπάρ­χουν λιγό­τε­ροι άνθρω­ποι με Covid που θα μετα­φέ­ρο­νται στο νοσο­κο­μείο, ότι οι άνθρω­ποι με καρ­κί­νο θα έχουν τις εγχει­ρή­σεις και την χημειο­θε­ρα­πεία τους — είναι το από­λυ­το σημείο καμπής αν επι­τύ­χου­με αυτά τα νού­με­ρα αποτελεσματικότητας».

Ομως, ο Αντριου Πόλαρντ, ένα από τους κορυ­φαί­ους ανο­σο­λό­γους στον κόσμο, προει­δο­ποί­η­σε ότι είναι πιθα­νόν ο κόσμος να μην επι­στρέ­ψει αμέ­σως στην κανονικότητα.

«…το λαν­σά­ρι­σμα εμβο­λί­ων παίρ­νει χρό­νο. Δεν θα είναι δια­θέ­σι­μα για όλους. Θα συνε­χί­σου­με να έχου­με ανθρώ­πους που θα προ­σβάλ­λο­νται από τον ιό, για­τί απλώς είναι μεγά­λης μεταδοτικότητας».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο