Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πανσέληνος και έκλειψη παρασκιάς Σελήνης τη Δευτέρα

Η παν­σέ­λη­νος της Δευ­τέ­ρας 30 Νοεμ­βρί­ου θα συμπέ­σει με μια έκλει­ψη παρα­σκιάς του φεγ­γα­ριού. Η έκλει­ψη αυτού του είδους συμ­βαί­νει όταν η Σελή­νη περ­νά­ει μέσα από την παρα­σκιά της Γης, με απο­τέ­λε­σμα η λάμ­ψη του φεγ­γα­ριού να σκο­τει­νιά­ζει σε ένα βαθμό.

Η έκλει­ψη θα είναι ορα­τή από την Αμε­ρι­κή, μεγά­λο μεγά­λος μέρος της Ασί­ας και τον Ειρη­νι­κό Ωκε­α­νό, αλλά όχι από την Ελλά­δα και από την υπό­λοι­πη Ευρώ­πη. Η παν­σέ­λη­νος θα συμ­βεί στις 11:32 το πρωί ώρα Ελλά­δας, οπό­τε το φεγ­γά­ρι θα φαί­νε­ται γεμά­το στον ουρα­νό, τόσο το βρά­δυ της Κυρια­κής όσο και της Δευ­τέ­ρας, αν και η κακο­και­ρία στη χώρα μας μάλ­λον θα το κρύψει.

Η επό­με­νη και τελευ­ταία παν­σέ­λη­νος του έτους θα συμ­βεί τα χαρά­μα­τα της 30ής Δεκεμ­βρί­ου. Η έκλει­ψη παρα­σκιάς της Σελή­νης τη Δευ­τέ­ρα είναι η τελευ­ταία σελη­νια­κή έκλει­ψη του 2020. Μέσα στο έτος θα υπάρ­ξει επί­σης μια ολι­κή έκλει­ψη Ηλί­ου, στις 14 Δεκεμ­βρί­ου, η οποία ούτε αυτή θα είναι ορα­τή από την Ελλάδα.

Το 2021 θα υπάρ­ξουν δύο ηλια­κές εκλεί­ψεις (μία δακτυ­λιοει­δής στις 10 Ιου­νί­ου και μία ολι­κή στις 4 Δεκεμ­βρί­ου), καθώς επί­σης δύο σελη­νια­κές (μία ολι­κή στις 26 Μαΐ­ου και μία μερι­κή στις 19 Νοεμβρίου).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο