Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παπάδες, δημάρχους επιχειρηματίες και influencer εκλιπαρεί η κυβέρνηση να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν

Σε παπά­δες; δημάρ­χους επι­χει­ρη­μα­τί­ες και τοπι­κούς influencer για να πεί­σουν τους πολί­τες να εμβο­λια­στούν για να χτί­σει το επι­διω­κό­με­νο τεί­χος ανο­σί­ας καθώς οι εμβο­λια­σμοί ‑που έχουν ανα­γο­ρευ­τεί από την κυβέρ­νη­ση ως το μονα­δι­κό μέσο προ­στα­σί­ας- σέρ­νο­νται, σε μια περί­ο­δο που υπάρ­χει έκδη­λη ανη­συ­χία για τη μετάλ­λα­ξη «Δέλ­τα».

Ενδει­κτι­κό της εμπλο­κής των επι­χει­ρη­μα­τιών στην προ­σπά­θεια «πει­θούς» είναι οι καταγ­γε­λί­ες εργα­ζο­μέ­νων για άσκη­ση πιέ­σε­ων προς τους εργα­ζό­με­νους που φτά­νουν στα όρια των απειλών.

Παράλ­λη­λα,  ο Στέ­λιος Πέτσας ανέ­λα­βε χθες, δια στό­μα­τος του πρω­θυ­πουρ­γού, το έργο των επα­φών με τις τοπι­κούς παρά­γο­ντες. Ήδη από σήμε­ρα, θα περ­νούν από το γρα­φείο του ανα­πλη­ρω­τή υπουρ­γού Εσω­τε­ρι­κών όλοι οι δήμαρ­χοι, με πρώ­τους εκεί­νους στην περιο­χή των οποί­ων ο εμβο­λια­σμός βρί­σκε­ται πολύ χαμη­λά. Ταυ­τό­χρο­να, ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών με επι­στο­λή του προς τους δημάρ­χους της χώρας τη συν­δρο­μή της τοπι­κής αυτο­διοί­κη­σης στην προ­σπά­θεια ενί­σχυ­σης των εμβο­λια­σμών για τον κορονοϊό.

Από την πλευ­ρά του ο υπουρ­γός Υγεί­ας, Β. Κικί­λιας, θέλο­ντας να αμβλύ­νει τις εντυ­πώ­σεις χαρα­κτη­ρι­σε λογι­κή την κάμ­ψη. «Μετά από μεγά­λη προ­σπά­θεια και εκα­τομ­μύ­ρια εμβο­λια­σμούς υπάρ­χει λογι­κά μια κάμ­ψη». Ο Β. Κικί­λιας απέ­δω­σε αυτή την «κάμ­ψη» στο γεγο­νός πως «πρέ­πει να πεί­σου­με κάποιους συμπο­λί­τες μας που έχουν ορι­σμέ­νες αμφι­βο­λί­ες ή φοβού­νται ενδε­χο­μέ­νως», ενώ παρα­δέ­χθη­κε ως μία από τις αιτί­ες τα προ­βλή­μα­τα που υπάρ­χουν για τον εμβο­λια­σμό των κατοί­κων των απο­μα­κρυ­σμέ­νων περιο­χών και των κατάκοιτων.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που δόθη­καν χτες στη δημο­σιό­τη­τα, μόνο το 38,2% του πλη­θυ­σμού (4 εκατ.) έχει εμβο­λια­στεί πλή­ρως, εφτά μήνες μετά τη χάρα­ξη της «στρα­τη­γι­κής για τον εμβο­λια­σμό». Το 47% έχει εμβο­λια­στεί μόλις με μία δόση, αλλά το ποσο­στό προ­στα­σί­ας από τη μετάλ­λα­ξη «Δέλ­τα» με μια δόση είναι 33%.

Στην Κρή­τη έγι­νε σήμε­ρα η πρε­μιέ­ρα των εμβο­λια­σμών κατά του κορο­νοϊ­ού σε απο­μα­κρυ­σμέ­νες περιο­χές, μέσω κινη­τών μονά­δων. Όμως, ακό­μα δεν έχει ξεκι­νή­σει ο κατ’ οίκον εμβο­λια­σμός των ανθρώ­πων με κινη­τι­κά προ­βλή­μα­τα. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η κυβέρ­νη­ση είχε δεσμευ­τεί πως ο εμβο­λια­σμός τους θα ολο­κλη­ρω­νό­ταν εντός Μάη, αλλά χτες ο γγ της ΠΦΥ, Μ. Θεμι­στο­κλέ­ους, σημεί­ω­σε ότι ανέ­βη­κε η πλατ­φόρ­μα για τη συμ­με­το­χή των ιδιω­τών για­τρών (20 ευρώ για κατ’ οίκον εμβο­λια­σμό, 3 ευρώ στο ιατρείο, απο­ζη­μί­ω­ση από τον ΕΟΠΥΥ) και ανα­μέ­νε­ται να ξεκι­νή­σει στα μέσα Ιούλη.

Ο υπουρ­γός Υγεί­ας δήλω­σε πως όσοι δεν έχουν εμβο­λια­στεί και είναι σε μεγά­λες ηλι­κί­ες και έχουν ευπα­θή νοσή­μα­τα κιν­δυ­νεύ­ουν περισ­σό­τε­ρο απ’ όλους. «Τι άλλο χρειά­ζε­ται για να κατα­λά­βου­με τον κίν­δυ­νο; Υπάρ­χει μικρός πυρή­νας αντιεμ­βο­λια­στών και κάποιοι που είχαν επι­φυ­λά­ξεις, κακή πλη­ρο­φό­ρη­ση και το ανέ­βα­λαν», είπε, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι η κυβέρ­νη­ση θέλει να προ­σεγ­γί­σει αυτούς τους ανθρώπους.

Ωστό­σο, η ευθύ­νη που εφτά μήνες μετά την έναρ­ξη της εκστρα­τεί­ας οι εμβο­λια­σμοί παρα­μέ­νουν καθη­λω­μέ­νοι, βαραί­νει την ίδια την κυβέρ­νη­ση. Όταν τα εμβό­λια έρχο­νταν με το στα­γο­νό­με­τρο στην Ελλά­δα, ως απο­τέ­λε­σμα των γεω­πο­λι­τι­κών και οικο­νο­μι­κών αντα­γω­νι­σμών, έδι­νε όρκους πίστης στις συμ­φω­νί­ες της ΕΕ με συγκε­κρι­μέ­νες εται­ρεί­ες και αρνή­θη­κε την πρό­σβα­ση σε όλα τα ασφα­λή εμβό­λια. Οι ίδιες οι παλι­νω­δί­ες και οι αντι­φά­σεις της, τόσο για τη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας συνο­λι­κά όσο και για το ζήτη­μα των εμβο­λια­σμών ήταν που έδω­σαν χώρο στον φόβο, στους δισταγ­μούς και στον ανορ­θο­λο­γι­σμό. Τα όσα συνέ­βη­σαν με το εμβό­λιο της «Astra Zeneca» είναι ενδει­κτι­κά, ενώ η ίδια η επι­λο­γή του κατάλ­λη­λου εμβο­λί­ου ανα­γο­ρεύ­τη­κε σε «ατο­μι­κή υπό­θε­ση». Ακό­μη και για το ζήτη­μα της ενη­μέ­ρω­σης για τα οφέ­λη του εμβο­λια­σμού, η κυβέρ­νη­ση εκλι­πα­ρεί την Εκκλη­σία και τους δήμους για να ενη­με­ρώ­σουν τον κόσμο. Φυσι­κά, η ενη­μέ­ρω­ση είναι η μία πλευ­ρά, για­τί υπάρ­χει και η πλευ­ρά της παρα­κο­λού­θη­σης των εμβο­λια­σμέ­νων για τυχόν παρε­νέρ­γειες, κάτι που δεν μπο­ρεί να γίνει με δια­λυ­μέ­νη και υπο­στε­λε­χω­μέ­νη την Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγείας.

Ως προς την επί­τευ­ξη τεί­χους ανο­σί­ας ‑σημειω­τέ­ον με τη μετάλ­λα­ξη «Δέλ­τα» θα πρέ­πει να είναι άνω του 80%- ο Β. Κικί­λιας μετέ­θε­σε αυτόν το στό­χο για το τέλους του καλο­και­ριού. «Μέχρι τέλος καλο­και­ριού 70% των ενη­λί­κων μπο­ρούν να έχουν εμβο­λια­στεί. Είναι πολύ εφι­κτός στό­χος και αν προ­σθέ­σει κανείς και αυτούς που έχουν νοσή­σει και έχουν αντι­σώ­μα­τα μπο­ρεί η γραμ­μή άμυ­νας να είναι γύρω στο 75%», είπε, αν και είναι προ­φα­νές ότι πρό­κει­ται για έναν έωλο σχεδιασμό.

Από την πλευ­ρά του, ο καθη­γη­τής Ανα­λυ­τι­κής Χημεί­ας στο ΕΚΠΑ, Ν. Θωμα­ΐ­δης, μιλώ­ντας στην ΕΡΤ εκτί­μη­σε πως δεν θα επι­τευ­χθεί το επι­θυ­μη­τό επί­πε­δο ανο­σί­ας μέχρι τον Σεπτέμ­βρη ενώ προ­έ­βλε­ψε μεγά­λη αύξη­ση κρουσμάτων.

«Την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα κατα­γρά­ψα­με στα λύμα­τα μια αύξη­ση 60%», δήλω­σε στην ΕΡΤ ο καθη­γη­τής Ανα­λυ­τι­κής Χημεί­ας στο ΕΚΠΑ, Ν. Θωμα­ΐ­δης, εξη­γώ­ντας πως «ξεκί­νη­σε την Τετάρ­τη και κορυ­φώ­θη­κε το Σάβ­βα­το που είχα­με το μεγα­λύ­τε­ρο ιικό φορ­τίο, γεγο­νός που απο­τυ­πώ­θη­κε και στα κρούσματα».

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που μελε­τούν οι ερευ­νη­τές στο ΕΚΠΑ, η μετάλ­λα­ξη «Δέλ­τα» θα φτά­σει στο 50% των κρου­σμά­των εντός του Αυγού­στου, ενώ τον Σεπτέμ­βρη θα επι­κρα­τή­σει στην Ελλάδα.

Τέλος, ο Ν. Θωμα­ΐ­δης χαρα­κτή­ρι­σε υγειο­νο­μι­κή βόμ­βα τα κατά­με­στα κέντρα διασκέδασης.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο