Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παράταση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου

Με μεγά­λη πλειο­ψη­φία (420 ψήφους υπέρ και 110 κατά) η Βου­λή των Κοι­νο­τή­των ενέ­κρι­νε την πρό­τα­ση της κυβέρ­νη­σης για καθυ­στέ­ρη­ση του Brexit μέχρι τις 30 Ιου­νί­ου, στη σημε­ρι­νή συζή­τη­ση που διε­ξή­χθη όπως προ­βλέ­πει ο νόμος που πέρα­σε χθες από τα δύο σώμα­τα του κοι­νο­βου­λί­ου και δέσμευε την πρω­θυ­πουρ­γό να ανα­ζη­τή­σει την παρά­τα­ση του άρθρου 50, προ­κει­μέ­νου να απο­φευ­χθεί η έξο­δος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Στους 110 βου­λευ­τές που κατα­ψή­φι­σαν την πρό­τα­ση της Τερέ­ζα Μέι για παρά­τα­ση μέχρι τις 30 Ιου­νί­ου, συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νταν 97 τόρις, και εννέα μέλη του DUP, όπως και τρεις του Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος, υπο­στη­ρι­κτές του Brexit.

Επί­σης, πάνω από 100 βου­λευ­τές απεί­χαν από την ψηφο­φο­ρία, και σε αυτούς υπο­λο­γί­ζο­νται μέλη του υπουρ­γι­κού συμ­βου­λί­ου της κυβέρ­νη­σης (περί­που 12), όπως ο Λίαμ Φοξ, η Άντρεα Λίν­τσομ, ο Τζέ­φρι Κοξ, και ο Κρις Γκρέιλινγκ.

Η Τερέ­ζα Μέι κέρ­δι­σε την ψηφο­φο­ρία με την υπο­στή­ρι­ξη κυρί­ως της αντι­πο­λί­τευ­σης, καθώς μόνο το 31% των ψήφων — λιγό­τε­ρο από το ένα τρί­το — προ­ήλ­θε από το κόμ­μα της, που φάνη­κε να μοι­ρά­ζε­ται στα τρία: το 42% των Τόρις ψήφι­σαν υπέρ, 30% κατά και οι υπό­λοι­ποι δεν ψήφισαν.

Ο Τζέ­ρε­μι Κόρ­μπιν κρά­τη­σε σε αυτή την ψηφο­φο­ρία το κόμ­μα του ενω­μέ­νο, καθώς μόλις τρεις βου­λευ­τές του αψή­φη­σαν την κομ­μα­τι­κή εντο­λή για στή­ρι­ξη της πρότασης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο