Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παρέμβαση για το ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ του επικεφαλής της ΛΣ Καισαριανής ΗΛΙΑ ΣΤΑΜΕΛΟΥ

Στα νησιά ΛΕΣΒΟ και ΧΙΟ είχα­με ένα όργιο κατα­στο­λής από την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ απέ­να­ντι στις μαζι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις σωμα­τεί­ων, μαζι­κών φορέ­ων των νησιών που αντι­δρούν στην πολι­τι­κή της Ε.Ε και των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων. Μια πολι­τι­κή που εγκλω­βί­ζει πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες στα νησιά, κατα­πα­τώ­ντας στοι­χειώ­δη δικαιώ­μα­τά τους και από την άλλη οξύ­νει τα προ­βλή­μα­τα των νησιωτών.

Είχα­με ασύ­στο­λη αστυ­νο­μι­κή βία, χρή­ση χημι­κών και δακρυ­γό­νων και ξυλο­δαρ­μό κατοί­κων. Είχε προη­γη­θεί η Πρά­ξη Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου που επί­τασ­σε ακί­νη­τα προ­κει­μέ­νου να μετα­τρα­πούν σε κλει­στά κέντρα — κολα­στή­ρια. Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ επι­κα­λεί­ται το αίσχος των κολα­στη­ρί­ων τύπου Μόριας, που φέρουν τη σφρα­γί­δα του ΣΥΡΙΖΑ, για να προ­ω­θή­σει την άλλη όψη των αντι­δρα­στι­κών σχε­δί­ων με άξο­να τα κλει­στά κέντρα.

ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;

Η πολι­τι­κή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που ακο­λού­θη­σαν και ακο­λου­θούν πιστά οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις, είναι αυτή που ευθύ­νε­ται αφ’ ενός για τη διά­λυ­ση χωρών και τον ξερι­ζω­μό λαών και αφ’ ετέ­ρου για τον εγκλω­βι­σμό των ξερι­ζω­μέ­νων σε νησιά και σύνο­ρα. Αυτή η πολι­τι­κή άνοι­ξε το δρό­μο στον Ερντο­γάν και την τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη να θέλει να επι­βά­λει τις δικές του επι­διώ­ξεις με όχη­μα το Προσφυγικό.

Αν δεν υπάρ­ξει τώρα αμφι­σβή­τη­ση και σύγκρου­ση με αυτή την πολι­τι­κή, με τον Κανο­νι­σμό του Δου­βλί­νου και τις συμ­φω­νί­ες ΕΕ — Τουρ­κί­ας, κανέ­να μέτρο κατα­στο­λής, καμία υπο­κρι­τι­κή φωνή ευαι­σθη­σί­ας και συμπα­ρά­στα­σης από αξιω­μα­τού­χους της ΕΕ, αλλά και κανέ­να κυβερ­νη­τι­κό ευχο­λό­γιο για δήθεν αλλη­λεγ­γύη από την ΕΕ, δεν πρό­κει­ται να αντι­με­τω­πί­σει την όξυν­ση του προ­βλή­μα­τος. Θα αυξά­νε­ται η λίστα των νεκρών, ανά­με­σά τους μικρά παι­διά, οι πρό­σφυ­γες και οι μετα­νά­στες που ανα­ζη­τούν ακό­μα πιο επι­κίν­δυ­νους δρό­μους δια­φυ­γής και γίνο­νται έρμαια δια­κι­νη­τών, αλλά και κυβερ­νή­σε­ων, όπως η κυβέρ­νη­ση Ερντογάν

Κατά τη σύνο­δο των πρέ­σβε­ων του ΝΑΤΟ, στην οποία η Τουρ­κία ζήτη­σε τη ΝΑΤΟι­κή συν­δρο­μή για να δια­τη­ρή­σει την κατο­χή και επί της ουσί­ας να προ­σαρ­τή­σει συρια­κά εδά­φη, στα οποία παρα­νό­μως έχει εισβά­λει, η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση φέρε­ται να έθε­σε ως μόνο θέμα το σεβα­σμό από μέρους της Τουρ­κί­ας της συμ­φω­νί­ας της ΕΕ — Τουρ­κί­ας για το Προ­σφυ­γι­κό. Εάν κάτι τέτοιο ισχύ­ει, είναι πολύ επι­κίν­δυ­νο, αφού ουσια­στι­κά νομι­μο­ποιεί την τουρ­κι­κή κατο­χή στα συρια­κά εδάφη.

Στον Έβρο και το Αιγαίο εχθρός του ελλη­νι­κού λαού δεν είναι τα θύμα­τα της καπι­τα­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας, οι ξερι­ζω­μέ­νοι από τους πολέ­μους και τις επεμ­βά­σεις που έχουν εξα­πο­λύ­σει οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με τη στή­ρι­ξη όλων των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων, για τα συμ­φέ­ρο­ντα του ελλη­νι­κού κεφα­λαί­ου. Η ανα­γκαία φύλα­ξη των συνό­ρων στον Έβρο δεν μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποιεί­ται για να νομι­μο­ποιού­νται ακρο­δε­ξιές φωνές και δρά­σεις, ανοι­κτές και συγκαλυμμένες

Οι αντι­δρα­στι­κές, ξενο­φο­βι­κές φωνές, που επι­διώ­κουν να στρέ­ψουν τον ελλη­νι­κό λαό κατά των θυμά­των, προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, γίνο­νται τελι­κά ο καλύ­τε­ρος σύμ­μα­χος αυτών που δημιουρ­γούν και συντη­ρούν το πρό­βλη­μα, γίνο­νται ο καλύ­τε­ρος σύμ­μα­χος της κυβέρ­νη­σης Ερντο­γάν που προ­σπα­θεί να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει αυτόν τον κόσμο για τους δικούς του σκοπούς.

Λαϊκή Συσπείρωσης Καισαριανής blog logo

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ ΔΙΑΡΚΩΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΤΑΙ

Μέσα σ’ αυτό το πλαί­σιο, το νέο νομο­σχέ­διο για το άσυ­λο, που ανα­μέ­νε­ται τις επό­με­νες μέρες, προ­βλέ­πει δια­δι­κα­σί­ες εξπρές και αύξη­ση των απε­λά­σε­ων, σύμ­φω­να με όσα εξαγ­γέλ­λει η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ. Στό­χος τους είναι όλο και λιγό­τε­ροι να παίρ­νουν άσυ­λο. Με βάση όμως τα στοι­χεία της Ύπα­της Αρμο­στεί­ας του ΟΗΕ για τους Πρό­σφυ­γες (UNHCR), για το 2019 πρώ­τοι σε αφί­ξεις μέσω θαλάσ­σης ήταν οι Αφγα­νοί με ποσο­στό 40%, ενώ ακο­λου­θούν οι Σύροι με ποσο­στό 27,4% και όχι 7%. Χώρες σε εμπό­λε­μη κατά­στα­ση. Εκεί, η έντα­ση του αντα­γω­νι­σμού των ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέντρων για τον έλεγ­χο των ενερ­γεια­κών πηγών, των δρό­μων μετα­φο­ράς, αλλά και ο αντα­γω­νι­σμός για τις στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες οδη­γεί χρό­νια τώρα σε σει­ρά πολε­μι­κών επεμβάσεων.

Σοβα­ρές είναι οι ευθύ­νες των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων οι οποί­ες συμ­με­τέ­χουν σε αυτούς τους σχε­δια­σμούς, δίνο­ντας Βάσεις και Λιμά­νια για να τους διευ­κο­λύ­νουν (μετά και την πρό­σφα­τη συμ­φω­νία ΝΑΤΟ — Ελλά­δας), ενώ συμ­με­τέ­χουν με πολε­μι­κά πλοία, στρα­τιώ­τες κ.λπ. σε ΝΑΤΟϊ­κές και ΕΕ αποστολές

 

Η ΠΑΛΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΕΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ.

Ζητά­με :

  • Να απο­συρ­θούν άμε­σα οι δυνά­μεις κατα­στο­λής από τα νησιά.
  • Άμε­σος απε­γκλω­βι­σμός από τα νησιά και με γρή­γο­ρες δια­δι­κα­σί­ες να πάνε στις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους.
  • Να απο­συρ­θεί η υπο­γρα­φή της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης από τη Συμ­φω­νία ΕΕ — Τουρ­κί­ας και τον Κανο­νι­σμό του Δουβλίνου.
  • Να κλεί­σουν όλα τα hotspots, κλει­στά και ανοι­κτά, που έχουν δια­μορ­φώ­σει μια απα­ρά­δε­κτη κατά­στα­ση τόσο για τους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, όσο και για τους νησιώ­τες, και να μη δημιουρ­γη­θεί κανέ­να νέο κέντρο κράτησης.
  • Σύντο­μες δια­δι­κα­σί­ες ανα­γνώ­ρι­σης — ταυ­το­ποί­η­σης στα νησιά, προ­κει­μέ­νου να μετα­φερ­θούν πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες στην ηπει­ρω­τι­κή χώρα για την άμε­ση φρο­ντί­δα τους, χωρίς ανά­μει­ξη ΜΚΟ, για να εφο­δια­στούν με ταξι­διω­τι­κά έγγρα­φα, ασκώ­ντας κάθε πίε­ση προς την ΕΕ για να αρθεί ο εγκλω­βι­σμός και να μετα­φέ­ρο­νται με γρή­γο­ρες δια­δι­κα­σί­ες στις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους.
  • Να στα­μα­τή­σει τώρα κάθε συμ­με­το­χή, στή­ρι­ξη και εμπλο­κή στις ενέρ­γειες και τις επι­χει­ρή­σεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιο­χή της Μέσης Ανα­το­λής, που στη­ρί­ζουν την εισβο­λή της Τουρ­κί­ας στη Συρία, τις επεμ­βά­σεις στη Λιβύη, διαιω­νί­ζο­ντας τον πόλε­μο και τις καταστροφές».

|> Πηγή <|

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο