Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παρέμβαση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην τηλεδιάσκεψη με τη ΠΟΕΣ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας πραγ­μα­το­ποί­η­σε σήμε­ρα το πρωί τηλε­διά­σκε­ψη με το ΔΣ της Πανελ­λα­δι­κής Ομο­σπον­δί­ας Ενώ­σε­ων Στρα­τιω­τι­κών (Π.Ο.Ε.Σ.).
Στην τηλε­διά­σκε­ψη συμ­με­τεί­χαν επί­σης οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ Θανά­σης Παφί­λης, Λιά­να Κανέλ­λη και Χρή­στος Κατσώ­της και ο υπο­ναύ­αρ­χος ε.α. Γιάν­νης Ντου­νια­δά­κης, ενώ συντό­νι­ζε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ και αντι­συ­νταγ­μα­τάρ­χης ε.α, Νίκος Παπαναστάσης.
Εκ μέρους της ΠΟΕΣ συμ­με­τεί­χαν ο πρό­ε­δρος του ΔΣ Ανέ­στης Τσου­κα­ρά­κης και τα μέλη του ΔΣ.

Ακο­λου­θεί η παρέμ­βα­ση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρη Κουτσούμπα:

«Σας καλω­σο­ρί­ζω και εγώ με τη σει­ρά μου στη σημε­ρι­νή συνά­ντη­ση, έστω και από μακριά, λόγω των συν­θη­κών της πανδημίας.
Βέβαια αυτό δεν μας εμπο­δί­ζει να συζη­τή­σου­με τα οξυ­μέ­να προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν οι άντρες και οι γυναί­κες των Ενό­πλων Δυνά­με­ων, τα οποία παρα­μέ­νουν σε σημα­ντι­κό βαθ­μό άλυ­τα και κυρί­ως δεν μας εμπο­δί­ζει, εμείς σαν Κόμ­μα, να συμ­βάλ­λου­με στην επί­λυ­σή τους, στη­ρί­ζο­ντας τις προ­σπά­θειες της Πανελ­λα­δι­κής Ομο­σπον­δί­ας Ενώ­σε­ων Στρα­τιω­τι­κών και των ενώ­σε­ών σας.
Γνω­ρί­ζου­με ότι η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία από εσάς, τα στε­λέ­χη των Ενό­πλων Δυνά­με­ων, ανε­ξαρ­τή­του βαθ­μού και προ­έ­λευ­σης, προ­έρ­χε­στε από εργα­τι­κές — λαϊ­κές οικο­γέ­νειες, από οικο­γέ­νειες με άνερ­γα μέλη, με παι­διά που ανα­ζη­τούν μια θέση εργα­σί­ας ή εργά­ζο­νται σε 4ωρες απα­σχο­λή­σεις και η απο­ζη­μί­ω­σή τους δεν φτά­νει ούτε για τις βασι­κές τους ανάγκες.

Αυτό βέβαια είναι το τοπίο που δια­μόρ­φω­σαν όλες οι κυβερ­νή­σεις. Τώρα όμως, αυτή η επί­θε­ση αλλά­ζει επί­πε­δο, με το νομο­σχέ­διο Χατζη­δά­κη για τα εργα­σια­κά, που ουσια­στι­κά απο­τε­λεί πολε­μι­κό ανα­κοι­νω­θέν ενά­ντια στους εργα­ζό­με­νους και τις οικο­γέ­νειές τους.
Ενώ νομο­θε­τούν την παντο­δυ­να­μία του μεγα­λο­ερ­γο­δό­τη, η κυβέρ­νη­ση με τα παπα­γα­λά­κια της έχουν βαλ­θεί να πεί­σουν τους εργα­ζό­με­νους ότι είναι για το “καλό” τους η 10ωρη δου­λειά, η μεί­ω­ση του μισθού τους, η δου­λειά τις Κυρια­κές, οι νέοι περιο­ρι­σμοί στη συν­δι­κα­λι­στι­κή δρά­ση και του δικαιώ­μα­τος της απερ­γί­ας. Είναι βαθιά γελα­σμέ­νοι αν νομί­ζουν ότι θα τα καταφέρουν!

Γνω­ρί­ζου­με μέσα και από τις αλλε­πάλ­λη­λες συνα­ντή­σεις του Κόμ­μα­τος μας με τα στε­λέ­χη και τις ενώ­σεις σας, τα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζε­τε, τόσο εσείς στο εργα­σια­κό σας περι­βάλ­λον, όσο και οι οικο­γέ­νειές σας, στις οποί­ες αναμ­φί­βο­λα έχουν άμε­σο αντί­κτυ­πο και τα δικά σας προβλήματα.
Να είστε βέβαιοι ότι αυτά τα προ­βλή­μα­τα δεν δια­φέ­ρουν καθό­λου απ’ αυτά που αντι­με­τω­πί­ζουν όλες οι λαϊ­κές οικο­γέ­νειες, ως απο­τέ­λε­σμα φυσι­κά των πολι­τι­κών που δια­χρο­νι­κά ακο­λού­θη­σαν όλες οι κυβερ­νή­σεις, όπως και η σημε­ρι­νή της ΝΔ.

Και πραγ­μα­τι­κά απο­τε­λεί πρό­κλη­ση οι κυβερ­νώ­ντες, χωρίς ίχνος ντρο­πής, να σας λένε: «Όταν κατα­τα­χθή­κα­τε στις Ένο­πλες Δυνά­μεις γνω­ρί­ζα­τε ποια είναι η κατά­στα­ση, τώρα για­τί μιλά­τε, τι ζητά­τε;». Εσείς όμως γνω­ρί­ζε­τε πολύ καλά τι συνέ­βη και τι συμ­βαί­νει. Ποιος έχει την ευθύνη.

ΓΓ ΚΕ ΚΚΕ ΠΟΕΣ koutsoubas tilediaskepsi

Είναι, όμως, πλέον γνωστό ότι χωρίς διεκδίκηση και αγώνα τίποτα δεν κερδίζεται. Τίποτα δεν χαρίζεται.

Εμείς ως Κόμ­μα, στη­ρί­ζου­με τον συν­δι­κα­λι­σμό στις Ένο­πλες Δυνά­μεις. Είναι μια σημα­ντι­κή κατά­κτη­ση που δεν σας τη χάρι­σε κανείς, έγι­νε με σκλη­ρούς αγώ­νες, ακό­μα και με διώ­ξεις των ίδιων των πρω­το­πό­ρων συν­δι­κα­λι­στών στρατιωτικών.

Η πορεία μέχρι σήμε­ρα δεί­χνει, ότι με ιδιαί­τε­ρη ευθύ­νη και απο­δο­τι­κό­τη­τα, μπο­ρεί να προ­ω­θη­θεί απο­τε­λε­σμα­τι­κά η συλ­λο­γι­κή εκπρο­σώ­πη­ση και η διεκ­δί­κη­ση λύσε­ων στα σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα αυτού του χώρου.
Ήδη, παρά τις δυσκο­λί­ες που παρου­σιά­ζο­νται, αλλά και τα εμπό­δια που καλεί­στε να ξεπε­ρά­σε­τε, υπάρ­χει συσ­σω­ρευ­μέ­νη σημα­ντι­κή εμπει­ρία από τη μέχρι τώρα εφαρ­μο­γή του συν­δι­κα­λι­σμού στις Ένο­πλες Δυνάμεις.
Είναι πλέ­ον ξεκά­θα­ρο, ότι με το συν­δι­κα­λι­σμό στις Ένο­πλες Δυνά­μεις, ούτε η πει­θαρ­χία κατα­λύ­θη­κε, ούτε φυσι­κά η στρα­τιω­τι­κή ιεραρ­χία παραμερίστηκε.

Η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την κατάσταση στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παρά­δειγ­μα είναι η παν­σπερ­μία προ­έ­λευ­σης των στε­λε­χών και η ευκαι­ρια­κή, χωρίς σχέ­διο, ικα­νο­ποί­η­ση βαθ­μο­λο­γι­κών αιτη­μά­των μεμο­νω­μέ­νων κατη­γο­ριών προσωπικού.
Μιλά­με για τους κατα­τασ­σό­με­νους με δια­γω­νι­σμούς, τους Οπλί­τες Βρα­χεί­ας Ανα­κα­τά­τα­ξης (ΟΒΑ), τους Εθε­λο­ντές Μακράς Θητεί­ας (ΕΜΘ), τους Επαγ­γελ­μα­τί­ες Οπλί­τες (ΕΠΟΠ), τις Ανώ­τε­ρες Στρα­τιω­τι­κές Σχο­λές Υπα­ξιω­μα­τι­κών (ΑΣΣΥ) και τα Ανώ­τα­τα Εκπαι­δευ­τι­κά Στρα­τιω­τι­κά Ιδρύ­μα­τα (ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ — ΔΟΚΙΜΩΝ – ΙΚΑΡΩΝ).
Οι κυβερ­νή­σεις ικα­νο­ποιούν σε κάποιους από αυτούς μερι­κά αιτή­μα­τα, δημιουρ­γώ­ντας αντί­στοι­χα όμως προ­βλή­μα­τα σε άλλους.
Η σκό­πι­μη συντή­ρη­ση αυτής της ατέρ­μο­νης δια­δι­κα­σί­ας, από πλευ­ράς των κυβερ­νή­σε­ων και της ευκαι­ρια­κής αντι­με­τώ­πι­σης των προ­βλη­μά­των με απο­σπα­σμα­τι­κές λύσεις, πέραν όλων των άλλων, είναι προ­σβλη­τι­κή για το ίδιο το προ­σω­πι­κό των Ενό­πλων Δυνάμεων.
Τα προ­βλή­μα­τά σας, τα γνω­ρί­ζου­με και σ’ αυτό έχει συμ­βά­λει κατα­λυ­τι­κά η ανά­δει­ξή τους απ’ την Ομο­σπον­δία σας. Και χαι­ρό­μα­στε που θα παρου­σια­στούν και στη διάρ­κεια της σημε­ρι­νής μας τηλε­διά­σκε­ψης, ανα­λυ­τι­κά από εσάς.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες μέσα στη Βουλή, έχει ήδη καταθέσει δεκάδες ερωτήσεις, και φυσικά θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα σας σε κάθε δίκαιο αίτημά σας.

Έχου­με ανα­δεί­ξει και στη­ρί­ξει σημα­ντι­κά θέμα­τα για τα στε­λέ­χη και των τριών κλά­δων των Ενό­πλων Δυνάμεων.
Έχου­με διεκ­δι­κή­σει λύσεις στα δικά σας προ­βλή­μα­τα, όπως εσείς οι ίδιοι μάς τα έχε­τε μετα­φέ­ρει. Έτσι όπως εσείς οι ίδιοι τα ζείτε.
Με την ευκαι­ρία της σημε­ρι­νής τηλε­διά­σκε­ψης, θα ήθε­λα να σας ενη­με­ρώ­σω πως το ΚΚΕ κατέ­θε­σε στη Βου­λή, το 2020 εκα­τόν είκο­σι εφτά (127) ερω­τή­σεις και τους πρώ­τους μήνες του 2021 επι­πλέ­ον τριά­ντα (30), για πολ­λά από τα προ­βλή­μα­τα σας.

Ανα­φέ­ρω τις κυριό­τε­ρες απ’ αυτές τις παρεμ­βά­σεις μας στη Βουλή:

  1. Η απο­ζη­μί­ω­ση της νυκτε­ρι­νής σας απα­σχό­λη­σης, που αν και, μετά από πίε­ση των ενώ­σε­ών σας και της Π.Ο.Ε.Σ., νομο­θε­τή­θη­κε, η κυβέρ­νη­ση δεν σας έχει κατα­βάλ­λει μέχρι και σήμε­ρα ούτε ένα λεπτό του ευρώ, παί­ζο­ντας το γνω­στό πινγκ — πονγκ ανά­με­σα στο Υπουρ­γείο Άμυ­νας και το Υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών, για να κερ­δί­σει χρόνο.
  2. Τα πτυ­χία των απο­φοί­των από τις Ανώ­τε­ρες Στρα­τιω­τι­κές Σχο­λές Υπα­ξιω­μα­τι­κών (ΑΣΕΥ), να είναι ισό­τι­μα με αυτά των πρώ­ην ΑΤΕΙ, με αντί­στοι­χη και συνα­κό­λου­θη ανα­γνώ­ρι­ση των προ­σό­ντων των απο­φοί­των τους.
  3. Η απο­ζη­μί­ω­σή σας για το πραγ­μα­τι­κό παρα­γό­με­νο έργο σας, ακό­μη και για την υπε­ρω­ρια­κή σας εργα­σία και την εργα­σία σας πέραν του πεν­θη­μέ­ρου, κατά τα Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κα και τις αργίες.
  4. Ακό­μη και αυτή την κου­τσου­ρε­μέ­νη απο­ζη­μί­ω­σή, για την εργα­σία σας τα Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κα – δηλα­δή, τα δεκα­τρία (13) περί­που ευρώ — γνω­ρί­ζε­τε καλύ­τε­ρα από εμάς, ότι δεν σας την έχει κατα­βά­λει για δύο (2) και πλέ­ον έτη, για­τί, όπως οι ίδιοι επι­κα­λού­νται, δήθεν τα δημο­σιο­νο­μι­κά της χώρας δεν το αντέχουν!!!
  5. Οι μετα­θέ­σεις σας και η εσω­τε­ρι­κή μετα­νά­στευ­σή σας: Γνω­ρί­ζε­τε πολύ καλύ­τε­ρα από εμάς, ότι οι μετα­θέ­σεις, παρά τις αντί­θε­τες δια­βε­βαιώ­σεις της πολι­τι­κής ηγε­σί­ας του Υπουρ­γεί­ου για τη νομι­μό­τη­τά τους, δεν γίνο­νται με βάση τις πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες του στρα­τεύ­μα­τος και εσάς των ιδί­ων και βασι­ζό­με­νη στην οικεία (κανο­νι­στι­κή) νομοθεσία.
  6. Τα δικαιώ­μα­τά, όσων από εσάς έχε­τε στην οικο­γέ­νειά σας άτο­μα με ειδι­κές ανά­γκες. Απρο­κά­λυ­πτα πλέ­ον στις απα­ντή­σεις του ο Υφυ­πουρ­γός Εθνι­κής Άμυ­νας δια­βε­βαιώ­νει ότι τηρεί­ται απα­ρέ­γκλι­τα η νομο­θε­σία, ειδι­κώς για τις μετα­θέ­σεις των δικα­στι­κών συμπα­ρα­στα­τών, αλλά γνω­ρί­ζε­τε καλύ­τε­ρα από εμάς, ότι κάτι τέτοιο δεν συμ­βαί­νει στην πραγματικότητα.
  7. Η συνυ­πη­ρέ­τη­ση με συζύ­γους δημο­σί­ους υπαλ­λή­λους ή υπαλ­λή­λους των Σωμά­των Ασφα­λεί­ας, παρα­μέ­νει κενό γράμ­μα. Ακό­μη και αυτή η επι­τυ­χία των ενώ­σε­ών σας και της Π.Ο.Ε.Σ., για τη συνυ­πη­ρέ­τη­ση με όσους από τους συζύ­γους είναι εκπαι­δευ­τι­κοί, ενα­πό­κει­ται πάντα στη βού­λη­ση της εκά­στο­τε πολι­τι­κής ηγε­σί­ας του Υπουρ­γεί­ου Παιδείας.
  8. Τα ηλι­κια­κά όρια απο­στρα­τεί­ας των Επαγ­γελ­μα­τιών Οπλι­τών (ΕΠ.ΟΠ.): Νομο­θε­τή­μα­τα του παρελ­θό­ντος, ακό­μη και της χου­ντι­κής περιό­δου που χωρίς πολι­τι­κή τόλ­μη και βού­λη­ση παρα­μέ­νουν ενερ­γά, εξα­κο­λου­θούν και έχουν δυσμε­νείς επι­πτώ­σεις στα ασφα­λι­στι­κά και συντα­ξιο­δο­τι­κά δικαιώ­μα­τά σας.
  9. Βίαιες αλλα­γές, ως συνέ­πεια των μνη­μο­νια­κών απαι­τή­σε­ων, στα συντα­ξιο­δο­τι­κά δεδο­μέ­να, όχι μόνο των δικών σας, αλλά όλων των εργα­ζο­μέ­νων, σάς φέρ­νουν στο κατώ­φλι της απο­στρα­τεί­ας, χωρίς να έχε­τε συμπλη­ρώ­σει πλή­ρη συντα­ξιο­δο­τι­κά δικαιώ­μα­τα, με ολο­φά­νε­ρη την απει­λή χαμη­λών, πενι­χρών συντά­ξε­ων, χωρίς τη θέλη­σή σας.

Επί­σης με τις κοι­νο­βου­λευ­τι­κές μας παρεμ­βά­σεις αναδείξαμε:

  • Τα ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα των κατα­τα­γέ­ντων κατά τα έτη 1990 – 1992. Οι βίαιες ανα­τρο­πές του ασφα­λι­στι­κού από τη συγκυ­βέρ­νη­ση της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το 2010 και οι μετα­βα­τι­κές δια­τά­ξεις που θεσπί­στη­καν την περί­ο­δο εκεί­νη, γνω­ρί­ζε­τε πολύ καλά ότι σας φόρ­τω­σαν επι­πλέ­ον έτη εργασίας.
  • Τα επι­δό­μα­τα που λαμ­βά­νε­τε όλοι οι στρα­τιω­τι­κοί και ιδί­ως το επί­δο­μα παρα­με­θο­ρί­ου και των ιδιαί­τε­ρων συν­θη­κών εργα­σί­ας, δυστυ­χώς, με βού­λη­ση των πολι­τι­κών ηγε­σιών του Υπουρ­γεί­ου Εθνι­κής Άμυ­νας, του Υπουρ­γεί­ου Οικο­νο­μι­κών και του Υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας δε χορη­γεί­ται στους Οπλί­τες Βρα­χεί­ας Ανα­κα­τά­τα­ξης (ΟΒΑ). Τι μας είπαν τα Υπουρ­γεία; Ότι μετά την από­λυ­ση αυτών των συνα­δέλ­φων σας από τις Ένο­πλες Δυνά­μεις, δεν μπο­ρούν ούτε στο ταμείο ανερ­γί­ας να μπουν. Για­τί δεν λένε την αλή­θεια, στις δια­φη­μί­σεις τους, για την επερ­χό­με­νη πρό­σλη­ψη νέων ΟΒΑ (Οπλι­τών Βρα­χεί­ας Ανα­κα­τά­τα­ξης), όπως προανήγγειλαν;
  • Ανα­δεί­ξα­με τη μέχρι σήμε­ρα καθυ­στέ­ρη­ση απο­ζη­μί­ω­σής σας για την εργα­σία σας στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαί­ου, εργα­σία την οποία μάλι­στα, συνε­χί­ζε­τε να παρέχετε.
  • Επί­σης, την — πέραν του ρόλου και του σκο­πού σας — εργα­σία σας στα εμβο­λια­στι­κά κέντρα, στα κέντρα υπο­δο­χής μετα­να­στών, στα αερο­δρό­μια και στα λιμά­νια, χωρίς ξεκού­ρα­ση και απο­ζη­μί­ω­ση για τον πραγ­μα­τι­κό χρό­νο εργα­σί­ας σας. Και όλα αυτά όχι για να καλύ­ψε­τε μια έκτα­κτη- επεί­γου­σα ανά­γκη, αλλά αυτό γίνε­ται σε μόνι­μη πλέ­ον βάση.
  • Ανα­δεί­ξα­με την υγεία και ασφά­λεια των εργα­ζο­μέ­νων στις Μονά­δες σας. Γνω­ρί­ζε­τε πολύ καλά ότι μέσα προ­στα­σί­ας και ασφά­λειας δεν υπάρ­χουν σε επάρ­κεια. Δεν θα επι­βε­βαιώ­σου­με εμείς τίπο­τα, για­τί εσείς οι ίδιοι γνω­ρί­ζε­τε καλύ­τε­ρα από εμάς, ότι η πλειο­ψη­φία των ΕΔΕ που διε­νερ­γού­νται μετά από τραυ­μα­τι­σμό κάποιου στε­λέ­χους εντός των στρα­το­πέ­δων, κατα­λή­γουν πάντα με το κλι­σέ «μετά από βαριά αμέ­λεια του τραυματισθέντος»!

Και βέβαια, δεν μπο­ρού­με να μην ανα­φερ­θού­με στην παν­δη­μία και τις επι­πτώ­σεις της ιδιαί­τε­ρα στο χώρο σας, όπου αντι­κει­με­νι­κά υπάρ­χει μεγά­λος συνω­στι­σμός και τα μέτρα προ­στα­σί­ας είναι κάτι παρα­πά­νω από επιβεβλημένα.
Στο ζήτη­μα αυτό βεβαί­ως φανε­ρώ­θη­καν οι τερά­στιες ελλεί­ψεις, με ευθύ­νη του Υπουρ­γεί­ου Εθνι­κής Άμυ­νας, στην αντι­με­τώ­πι­ση του κορο­νοϊ­ού και στα μέσα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας σας.

Απο­τέ­λε­σμα των παρεμ­βά­σε­ων του ΚΚΕ ήταν η κυβέρ­νη­ση να ανα­γκα­στεί να δώσει λύση σε ορι­σμέ­να από τα προ­βλή­μα­τα, όπως είναι:

  • η ανα­νέ­ω­ση των συμ­βά­σε­ων με φαρ­μα­κευ­τι­κούς συλ­λό­γους για την απρό­σκο­πτη χορή­γη­ση φαρ­μά­κων στους στρατιωτικούς.
  • η κατα­βο­λή των οφει­λο­μέ­νων οδοι­πο­ρι­κών στα πλοία του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού„ όπως και μέρος των οφει­λο­μέ­νων στα στε­λέ­χη που απα­σχο­λή­θη­καν στα γεγο­νό­τα του Έβρου.
  • η οφει­λό­με­νη απο­ζη­μί­ω­ση στους Οπλί­τες Βρα­χεί­ας Ανα­κα­τά­τα­ξης που απο­λύ­θη­καν από τις τάξεις του στρατεύματος.
  • η μερι­κή χορή­γη­ση υλι­κών και μέσων, εν μέσω πανδημίας.
  • η λήψη μέτρων για την αντι­με­τώ­πι­σή της παν­δη­μί­ας και άλλα.

Βέβαια, η κυβέρ­νη­ση τις περισ­σό­τε­ρες φορές μετα­θέ­τει τις ευθύ­νες για την επί­λυ­ση των προ­βλη­μά­των, σε άλλο υπουρ­γείο με απο­τέ­λε­σμα να διαιω­νί­ζο­νται τα προ­βλή­μα­τα των στρατιωτικών.

Εμείς ως Κόμμα, θα επιμείνουμε με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα που διαθέτουμε, να αναδεικνύουμε αλλά κυρίως να διεκδικούμε λύσεις στα σοβαρά προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνεργασία βέβαια με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών και τις ενώσεις σας.

dimitris koytsoympas dilosi τηλεδιάσκεψη ΠΟΕΣΑγα­πη­τοί φίλοι και φίλες

Επι­τρέψ­τε μου, με την ευκαι­ρία και της σημε­ρι­νής τηλε­διά­σκε­ψης, να εκφρά­σω την αλλη­λεγ­γύη μας στον βασα­νι­σμέ­νο παλαι­στι­νια­κό λαό ο οποί­ος δοκι­μά­ζε­ται από τις νέες επι­θέ­σεις του Ισρα­ήλ στην Ιερου­σα­λήμ και τη Λωρί­δα της Γάζας.
Ευθύ­νες για το έγκλη­μα αυτό έχουν οι ΗΠΑ αλλά και η ΕΕ που στη­ρί­ζουν το Ισρα­ήλ και προ­σπα­θούν να ταυ­τί­σουν το “θύτη” με το “θύμα”.

Ευθύ­νες όμως έχουν και οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις οι οποί­ες όχι μόνο ανα­βάθ­μι­σαν τις στρα­τιω­τι­κές, οικο­νο­μι­κές και πολι­τι­κές σχέ­σεις με το κρά­τος του Ισρα­ήλ αλλά αρνού­νται και να υλο­ποι­ή­σουν την ομό­φω­νη από­φα­ση της Βου­λής του 2015 για την ανα­γνώ­ρι­ση του Παλαι­στι­νια­κού κράτους.
Γνω­ρί­ζε­τε πως έχου­με επα­νει­λημ­μέ­να εκφρά­σει την ανη­συ­χία μας για τις εξε­λί­ξεις στην περιο­χή μας, με δεδο­μέ­νο ότι σ’ αυτή τη γωνιά του πλα­νή­τη κοντα­ρο­χτυ­πιού­νται μεγά­λα συμ­φέ­ρο­ντα αντι­τι­θέ­με­νων δυνά­με­ων, των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Κίνας, της Ρωσί­ας και άλλων.

Απ’ αυτή τη σκο­πιά, έχου­με την εκτί­μη­ση, ότι η πολι­τι­κή της εμπλο­κής στους σχε­δια­σμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που ακο­λου­θεί η κυβέρ­νη­ση, όπως και όλες οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις, εγκυ­μο­νεί μεγά­λους κιν­δύ­νους όχι μόνο για το λαό μας αλλά για όλους τους λαούς της περιο­χής.

Κίν­δυ­νοι που μεγα­λώ­νουν από την ενί­σχυ­ση των ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κών σχέ­σε­ων, τις αμε­ρι­κα­νι­κές βάσεις που έχουν μετα­τρέ­ψει τη χώρα μας σε ένα απέ­ρα­ντο στρατόπεδο.
Μεγα­λώ­νουν, από τη συμ­με­το­χή της Ελλά­δας σε ΝΑΤΟϊ­κές ασκή­σεις – κανο­νι­κές πρό­βες πολέ­μου.
Μεγα­λώ­νουν από την εμπλο­κή της χώρας στον Περ­σι­κό Κόλ­πο, την απο­στο­λή του πυραυ­λι­κού συστή­μα­τος Patriot στη Σαου­δι­κή Αρα­βία, τη γενι­κό­τε­ρη συμ­με­το­χή της Ελλά­δας σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές στο εξω­τε­ρι­κό.

Σε αυτές τις συν­θή­κες εξε­λίσ­σε­ται το παζά­ρι με την Τουρ­κία, μέσω των διε­ρευ­νη­τι­κών συνο­μι­λιών όπου με τις ευλο­γί­ες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στρώ­νε­ται το έδα­φος ενός γενι­κό­τε­ρου συμ­βι­βα­σμού για τη συνεκ­με­τάλ­λευ­ση στο Αιγαίο και στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, προς όφε­λος ενερ­γεια­κών ομίλων.
Ακό­μα και οι εξε­λί­ξεις στο Κυπρια­κό με τον συμ­βι­βα­σμό που προ­ω­θεί­ται ανά­με­σα στη συνο­μο­σπον­δια­κή “λύση” των δύο συνι­στώ­ντων κρα­τών και στην κάθε­τη διχο­τό­μη­ση που προ­τεί­νει η Τουρ­κία, καμιά σχέ­ση δεν έχει με τη δίκαιη επί­λυ­ση του και το συμ­φέ­ρον του κυπρια­κού λαού.

Για­τί:
Δίκαιη επί­λυ­ση σημαί­νει: Κύπρος ενιαία -ένα και όχι δύο κρά­τη- ανε­ξάρ­τη­τη, με μία και μόνη κυριαρ­χία, μία ιθα­γέ­νεια και διε­θνή οντό­τη­τα, χωρίς ξένες βάσεις και στρα­τεύ­μα­τα, χωρίς ξένους εγγυ­η­τές και προ­στά­τες.

Απέ­να­ντι σ’ αυτές τις εξε­λί­ξεις το ΚΚΕ καλεί το λαό μας να δυνα­μώ­σει τον αγώ­να για την απε­μπλο­κή της χώρας από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς, να αγω­νι­στεί για το ξήλω­μα των αμε­ρι­κα­νι­κών βάσε­ων, για τη μη συμ­με­το­χή ελλη­νι­κών στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές στο εξωτερικό.
Γνω­ρί­ζε­τε πως το Κόμ­μα μας στα­θε­ρά παλεύ­ει για την απο­δέ­σμευ­ση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτή η προ­ο­πτι­κή μπο­ρεί να εξα­σφα­λί­σει την ειρή­νη και την ευη­με­ρία του λαού μας, με τον ίδιο να κάνει κου­μά­ντο στον τόπο του.
Κατά συνέ­πεια μπο­ρεί να ικα­νο­ποι­ή­σει τα δικαιώ­μα­τα και τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες και των στε­λε­χών των Ενό­πλων Δυνά­με­ων και των οικο­γε­νειών τους, που απο­τε­λούν ανα­πό­σπα­στο κομ­μά­τι του λαού μας.
Σας ευχαριστώ».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο