Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παρέμβαση του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο για τη στήριξη του αιτήματος απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ιατρική Ταξιαρχία της Κούβας

Τη σύγκλη­ση της Ομά­δας Φιλί­ας του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου με την Κού­βα για την πολύ­μορ­φη στή­ρι­ξη του αιτή­μα­τος απο­νο­μής του βρα­βεί­ου Νόμπελ Ειρή­νης στη Διε­θνή Δύνα­μη Εξει­δι­κευ­μέ­νων Ιατρών σε Φυσι­κές Κατα­στρο­φές και Σοβα­ρές Επι­δη­μί­ες «Χέν­ρι Ριβ» της Κού­βας, ζητά με επι­στο­λή της προς τον πρό­ε­δρο και τα μέλη της Ομά­δας Φιλί­ας η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ.

Οι ευρω­βου­λευ­τές του Κόμ­μα­τος Κώστας Παπα­δά­κης και Λευ­τέ­ρης Νικο­λά­ου — Αλα­βά­νος, στην επι­στο­λή τους ανα­φέ­ρουν τα παρακάτω:

«Προς τον Πρό­ε­δρο και τα μέλη της Ομά­δας Φιλί­ας του ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου με την Κούβα.

Μέχρι σήμε­ρα, ως γνω­στόν, πάνω από 25 εκα­τομ­μύ­ρια είναι τα κρού­σμα­τα της COVID-19, ενώ ο ιός έχει προ­κα­λέ­σει την απώ­λεια περισ­σό­τε­ρων από 850 χιλιά­δων ανθρώ­πι­νων ζωών σε όλο τον κόσμο.

Το ζήτη­μα της απά­ντη­σης στην παν­δη­μία, του εξο­πλι­σμού και της θωρά­κι­σης των δημό­σιων κρα­τι­κών δομών Υγεί­ας, έτσι ώστε να προ­στα­τευ­τεί η ζωή του συνό­λου του πλη­θυ­σμού από την ασθέ­νεια, συνε­χί­ζει να απα­σχο­λεί όλες τις χώρες στην Ευρώ­πη, καθώς βρι­σκό­μα­στε μπρο­στά στην εξέ­λι­ξη ενός δεύ­τε­ρου κύμα­τος. Οι δεκά­δες χιλιά­δες θάνα­τοι στην Ευρώ­πη, απο­δει­κνύ­ουν ότι η λογι­κή της υπο­βάθ­μι­σης και υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης των δημο­σί­ων συστη­μά­των Υγεί­ας, της εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νης Υγεί­ας, στρα­τη­γι­κή που υπε­ρα­σπί­ζε­ται η ΕΕ, απέ­τυ­χε παταγωδώς.

Στον αντί­πο­δα βρί­σκε­ται η Κού­βα, μια μικρή χώρα που είναι αντι­μέ­τω­πη με απα­ρά­δε­κτες κυρώ­σεις και ένα πολυ­ε­τές εγκλη­μα­τι­κό εμπάρ­γκο που επι­βλή­θη­κε από τις ΗΠΑ και σύμ­μα­χά τους κρά­τη. Μάλι­στα, η Κού­βα προ­σέ­φε­ρε με ανι­διο­τέ­λεια πολύ­τι­μη βοή­θεια ακό­μα και σε κρά­τη που της έχουν επι­βά­λει κυρώ­σεις, εν μέσω μάλι­στα κατάρ­ρευ­σης των δικών τους συστη­μά­των Υγείας.

Η Κού­βα κινη­το­ποί­η­σε τη Διε­θνή Δύνα­μη “Χέν­ρι Ριβ” ενά­ντια σε Φυσι­κές Κατα­στρο­φές και Σοβα­ρές Επι­δη­μί­ες, έχο­ντας απο­στεί­λει πάνω από 3.000 για­τρούς, νοση­λευ­τές, προ­σω­πι­κό Υγεί­ας, οι οποί­οι περιέ­θαλ­ψαν πάνω από 250 χιλιά­δες ανθρώ­πους που βρέ­θη­καν μολυ­σμέ­νοι από COVID-19, σώζο­ντας τη ζωή περισ­σό­τε­ρων από 8 χιλιά­δων ασθε­νών. Η πρω­το­βου­λία αυτή απο­τε­λεί συνέ­χεια σε μια πολύ­χρο­νη παρά­δο­ση εθε­λο­ντι­κής προ­σφο­ράς και απλό­χε­ρης αλλη­λεγ­γύ­ης της Κού­βας, με απο­δέ­κτες πάνω από 3,5 εκα­τομ­μύ­ρια ασθε­νείς όλα αυτά τα χρό­νια. Ανά­λο­γη ξεχω­ρι­στής σημα­σί­ας ήταν και η κινη­το­ποί­η­ση του κου­βα­νι­κού υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού στη Δυτι­κή Αφρι­κή κατά την περί­ο­δο της έξαρ­σης επι­δη­μί­ας του ιού Έμπο­λα. Μάλι­στα, η συγκε­κρι­μέ­νη ιατρι­κή επι­χεί­ρη­ση ήταν η μεγα­λύ­τε­ρη που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε ποτέ σε χώρες όπως η Γουι­νέα, η Σιέ­ρα Λεό­νε και η Λιβερία.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κορυ­φαία εκδή­λω­ση αλλη­λεγ­γύ­ης έχει γίνει αντι­κεί­με­νο παγκό­σμιου θαυ­μα­σμού, με την Κού­βα να απο­σπά τα εύση­μα για αυτή τη γεν­ναιό­δω­ρη χει­ρο­νο­μία της. Ως ελά­χι­στη ανα­γνώ­ρι­ση αυτής της προ­σφο­ράς, εξε­λίσ­σε­ται σε διε­θνές επί­πε­δο καμπά­νια για την απο­νο­μή του φετι­νού Βρα­βεί­ου Νόμπελ Ειρή­νης στη Διε­θνή Δύνα­μη Εξει­δι­κευ­μέ­νων Ιατρών σε Φυσι­κές Κατα­στρο­φές και Σοβα­ρές Επι­δη­μί­ες “Χέν­ρι Ριβ”.

Με βάση τα παρα­πά­νω, προ­τεί­νου­με να συγκλη­θεί η Ομά­δα Φιλί­ας του ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου με την Κού­βα, προ­κει­μέ­νου να υιο­θε­τή­σει και να στη­ρί­ξει πολύ­μορ­φα αυτή την πρωτοβουλία.

Οι ευρω­βου­λευ­τές του ΚΚΕ

Παπα­δά­κης Κώστας

Νικο­λά­ου — Αλα­βά­νος Λευτέρης».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο