Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παρί Σεν Ζερμέν — Μπασακσεχίρ: Απόψε η συνέχεια του αγώνα που διεκόπη εξαιτίας ρατσιστικού σχολίου

Σήμε­ρα το από­γευ­μα θα συνε­χι­στεί ο αγώ­νας μετα­ξύ της Παρί Σεν Ζερ­μέν και της Μπα­σακ­σε­χίρ που διε­κό­πη χθες στο 14ο λεπτό εξαι­τί­ας ρατσι­στι­κού επεισοδίου.

Ο Ολλαν­δός ρέφε­ρι Ντά­νι Μακέ­λι θα είναι εκεί­νος που θα «σφυ­ρί­ξει» το υπό­λοι­πο κομ­μά­τι του παι­χνι­διού με το οποίο ασχο­λεί­ται όλη η ποδο­σφαι­ρι­κή υφή­λιος από χθες το βρά­δυ, έπει­τα από την ανα­βο­λή για τις καταγ­γε­λί­ες της Μπα­σακ­σε­χίρ περί ρατσι­στι­κής έκφρα­σης του τέταρ­του, Σεμπά­στιαν Κολ­τέ­σκου, προς τον βοη­θό προ­πο­νη­τή της τουρ­κι­κής ομάδας.

Όλα ξεκί­νη­σαν στο 18ο λεπτό της ανα­μέ­τρη­σης στο Παρί­σι, για την 6η αγω­νι­στι­κή του Champions League, όταν ο βοη­θός προ­πο­νη­τή της φιλο­ξε­νού­με­νης ομά­δας, Πιέρ Γου­ε­μπό, δια­μαρ­τυ­ρή­θη­κε έντο­να για μία φάση. Τότε ακού­γε­ται ο τέταρ­τος διαι­τη­τής να ενη­με­ρώ­νει τον πρώ­το διαι­τη­τή, Οβί­ντιου Χάτσε­γκαν, πως υπάρ­χει συμπε­ρι­φο­ρά που πρέ­πει να τιμω­ρη­θεί στον πάγκο του τουρ­κι­κού συλ­λό­γου. Εν συνε­χεία, ο πρώ­τος διαι­τη­τής του ματς τον ρωτά ποιον πρέ­πει να παρα­τη­ρή­σει με κίτρι­νη κάρ­τα, με τον τέταρ­το διαι­τη­τή να απα­ντά «Ala negru», που στα ρου­μα­νι­κά σημαί­νει «τον νέγρο».

Η λέξη «νέγρος» εξόρ­γι­σε τον Γου­ε­μπό, που είδε την κόκ­κι­νη και ξέσπα­σε κατά του Κολ­τσέ­σκου, ζητώ­ντας του εξη­γή­σεις για τη συμπε­ρι­φο­ρά του, ενώ φώνα­ζε διαρ­κώς: «Για­τί με είπες νέγρο;».

Μάλι­στα, ο προ­πο­νη­τής της Μπα­σάκ­σε­χιρ, Οκάν Μπου­ρούκ, λίγο αργό­τε­ρα, απευ­θυ­νό­με­νος στον 4ο διαι­τη­τή, είπε: «Τον απέ­βα­λες επει­δή είναι νέγρος». Δια­μαρ­τυ­ρί­ες προς τον διαι­τη­τή για το ρατσι­στι­κό συμ­βάν υπήρ­ξαν — προς τιμήν τους — και απο παί­κτες της Παρί Σεν Ζερ­μέν, όπως ο Κιλιάν Εμπαπέ.

Ακο­λού­θη­σαν δια­βου­λεύ­σεις στα απο­δυ­τή­ρια, με το ματς όμως να δια­κό­πτε­ται ορι­στι­κά μιας και η ομά­δα της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης απο­χώ­ρη­σε από το γήπεδο.

Η ευρω­παϊ­κή ομο­σπον­δία ποδο­σφαί­ρου ανέ­φε­ρε ότι θα διε­ξα­γά­γει έρευ­να για το περι­στα­τι­κό, επι­ση­μαί­νο­ντας παράλ­λη­λα ότι ο ρατσι­σμός και ο δια­χω­ρι­σμός σε όλες τις μορ­φές τους δεν έχουν καμία θέση στον χώρο του ποδοσφαίρου.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο