Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παραίτηση Ν. Μιχαλίτση με δριμύ κατηγορώ στη διοίκηση της ΕΡΤ

Παραί­τη­ση με δρι­μύ κατη­γο­ρώ στη διοί­κη­ση και στον διευ­θύ­νο­ντα σύμ­βου­λο κ. Κωστό­που­λο, υπέ­βα­λε ο Νίκος Μιχα­λί­τσης,  γενι­κός διευ­θυ­ντής Τεχνο­λο­γί­ας της ΕΡΤ. Ο Ν. Μιχα­λί­τσης, κατη­γο­ρεί τον κ. Κωστό­που­λο, μετα­ξύ άλλων, για υπο­βάθ­μι­ση του προ­γράμ­μα­τος της ΕΡΤ, για απο­μά­κρυν­ση ικα­νό­τα­των στε­λε­χών, αδια­φά­νεια, μηχα­νι­σμούς παρα­διοί­κη­σης, «όπου κύριο ρόλο δια­δρα­μα­τί­ζουν οι εκπρό­σω­ποι ενός λού­μπεν πελα­τεια­κού “συν­δι­κα­λι­σμού”, με απο­κρου­στι­κό για την κοι­νω­νία πρό­σω­πο και αισθη­τι­κή». Επί­σης με τον τρό­πο διοί­κη­σης «Έχε­τε εξορ­γί­σει παρα­δο­σια­κούς φίλους της ΕΡΤ (κινη­μα­το­γρα­φι­στές, παρα­γω­γούς, δημο­σιο­γρά­φους) και τους στρέ­φε­τε ενα­ντί­ον της».

Δεν εκπλήσ­σουν όσα καταγ­γέλ­λει ο κ Μιχα­λί­τσης, κέντρα και παρά­κε­ντρα εξου­σί­ας συνη­θι­σμέ­νο φαι­νό­με­νο σε μια δημό­σια τηλε­ό­ρα­ση που τη θέλουν να υπη­ρε­τεί την κυρί­αρ­χη πολι­τι­κή και την ιδε­ο­λο­γι­κή και πολι­τι­κή χει­ρα­γώ­γη­ση του λαού. Μια δημό­σια τηλε­ό­ρα­ση πάντα κυβερ­νη­τι­κή, ενί­ο­τε αμε­ρι­κα­νο­να­τοϊ­κή, άλλο­τε και …βασι­λι­κή.  Σε μια κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση που δημο­σιο­γρά­φοι, σκη­νο­θέ­τες και λοι­ποί δημιουρ­γοί δε βρί­σκουν την πραγ­μα­τι­κή τους θέση. Συνη­θι­σμέ­νο φαι­νό­με­νο και η «σύγκρου­ση» παρακέντρων.

Ανα­λυ­τι­κά, η επι­στο­λή του κ. Μιχαλίτση:

«Αγα­πη­τέ κ. Κωστόπουλε,

Με την παρού­σα, σας υπο­βάλ­λω την παραί­τη­σή μου από τη θέση του Γενι­κού Διευ­θυ­ντή Τεχνολογίας.

Η παραί­τη­σή μου οφεί­λε­ται στην έντο­νη δια­φω­νία μου ως προς τον τρό­πο που ασκεί­τε διοί­κη­ση στην εται­ρεία μας καθώς και στη συστη­μα­τι­κή αγνό­η­σή μου σε σημα­ντι­κά θέμα­τα που άπτο­νται της στρα­τη­γι­κής της εται­ρεί­ας μας στα θέμα­τα τεχνολογίας.

Είναι πλέ­ον πεποί­θη­σή μου ότι με την πολι­τι­κή σας:

- Έχε­τε υπο­βαθ­μί­σει το πρό­γραμ­μα της ΕΡΤ, αφή­νο­ντάς το χωρίς στοι­χειώ­δη σχεδιασμό.
— Ξεδο­ντιά­ζε­τε την ΕΡΤ απο­μα­κρύ­νο­ντας ικα­νό­τα­τα στελέχη.
— Έχε­τε εξορ­γί­σει παρα­δο­σια­κούς φίλους της ΕΡΤ (κινη­μα­το­γρα­φι­στές, παρα­γω­γούς, δημο­σιο­γρά­φους) και τους στρέ­φε­τε ενα­ντί­ον της.
— Αδια­φο­ρεί­τε συστη­μα­τι­κά για τη δια­μόρ­φω­ση στοι­χειώ­δους επι­χει­ρη­σια­κού ή στρα­τη­γι­κού σχεδίου.
— Αδια­φο­ρεί­τε για την υλο­ποί­η­ση του επεν­δυ­τι­κού σχε­δί­ου που έχει συντά­ξει η Γενι­κή Διεύ­θυν­ση Τεχνολογίας.

- Έχε­τε αντι­κα­τα­στή­σει τη θεσμι­κή λει­τουρ­γία της ΕΡΤ με μηχα­νι­σμούς παρα­διοί­κη­σης με ποι­κί­λα κέντρα ανεύ­θυ­νης εξου­σί­ας, όπου κύριο ρόλο δια­δρα­μα­τί­ζουν οι εκπρό­σω­ποι ενός λού­μπεν πελα­τεια­κού “συν­δι­κα­λι­σμού”, με απο­κρου­στι­κό για την κοι­νω­νία πρό­σω­πο και αισθη­τι­κή, δυσφη­μώ­ντας κάθε έννοια υγιούς και ακη­δε­μό­νευ­του συν­δι­κα­λι­σμού που είναι απα­ραί­τη­τος για την ανά­πτυ­ξη οποιασ­δή­πο­τε εταιρείας.

- Σχε­διά­σα­τε αδια­φα­νώς και εγκρί­να­τε αιφ­νι­δια­στι­κά, χωρίς στοι­χειώ­δη διά­λο­γο ένα εξάμ­βλω­μα που ονο­μά­σα­τε “νέο Οργα­νό­γραμ­μα” που γυρί­ζει οργα­νω­τι­κά την εται­ρεία μας στον προη­γού­με­νο αιώ­να και για το οποίο είχα κατα­θέ­σει έγκαι­ρα και τεκ­μη­ριω­μέ­να όλες τις δια­φω­νί­ες μου στον εσω­τε­ρι­κό διά­λο­γο της εται­ρεί­ας, αλλά εις μάτην.

- Εγκρί­να­τε, και πάλι αδια­φα­νώς και χωρίς διά­λο­γο, προ­σθή­κες στον υπάρ­χο­ντα Γενι­κό Κανο­νι­σμό Προ­σω­πι­κού που (με την εξαί­ρε­ση της δίκαι­ης ανα­γνώ­ρι­σης της προ­ϋ­πη­ρε­σί­ας μεγά­λης μερί­δας συνα­δέλ­φων μας) περιέ­χουν δια­τά­ξεις σκαν­δα­λώ­δεις και προ­κλη­τι­κές για την κοι­νω­νία που στή­ρι­ξε την ΕΡΤ σε δύσκο­λες στιγμές.

Αρνού­μαι να υπη­ρε­τή­σω τέτοιες πολι­τι­κές από θέση ευθύνης.

Γνω­ρί­ζω ότι εσείς και κάποιοι άλλοι θα ισχυ­ρι­στούν ότι η δημο­σιο­ποί­η­ση των σοβα­ρών προ­βλη­μά­των που ανα­φέ­ρω θα απο­τε­λέ­σει αντι­κεί­με­νο εκμε­τάλ­λευ­σης από εκεί­νους που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν το έγκλη­μα κατά της Δημο­κρα­τί­ας με το μαύ­ρο της ΕΡΤ. Σας ξεκα­θα­ρί­ζω προ­κα­τα­βο­λι­κά ότι ο τρό­πος να αφαι­ρέ­σεις κάθε επι­χεί­ρη­μα από τους όποιους εχθρούς της ΕΡΤ είναι να δημιουρ­γή­σεις ένα Δημό­σιο Ραδιο­τη­λε­ο­πτι­κό φορέα σύγ­χρο­νο, ανε­ξάρ­τη­το και συν­δε­δε­μέ­νο με την κοι­νω­νία. Η ΕΡΤ είναι και οφεί­λει να είναι ένας γυά­λι­νος πύρ­γος που οι πραγ­μα­τι­κοί του ιδιο­κτή­τες, οι πολί­τες, γνω­ρί­ζουν τα πάντα και ελέγ­χουν τη λει­τουρ­γία της. Ο στρου­θο­κα­μη­λι­σμός και μάταιος είναι και σε απο­μο­νώ­νει από την κοινωνία.

Εύχο­μαι να ευαι­σθη­το­ποι­η­θούν από την παραί­τη­σή μου εκεί­νοι που σας τοπο­θέ­τη­σαν και να απο­φα­σί­σουν να βάλουν φρέ­νο στην πολι­τι­κή αυτή. Εν τού­τοις, οι ελπί­δες μου είναι λιγο­στές, για­τί φοβά­μαι ότι η έως τώρα αδια­φο­ρία τους να εμπο­δί­σουν τις τελευ­ταί­ες κατα­στρο­φι­κές σας επι­λο­γές θα μπο­ρού­σε να εκλη­φθεί και ως συγκα­τά­θε­ση. Κι αυτό θα είναι κρί­μα για μια πολι­τι­κή ηγε­σία που πήρε την δύσκο­λη, σημα­ντι­κή και θαρ­ρα­λέα από­φα­ση να ανοί­ξει την ΕΡΤ. Ελπί­ζω να διαψευστώ.

Σας ενη­με­ρώ­νω ότι θα παρα­μεί­νω απλός εργα­ζό­με­νος, μακριά από θέσεις ευθύ­νης. Κάποια πράγ­μα­τα, για κάποιους ανθρώ­πους, μετρά­νε περισ­σό­τε­ρο από τις θέσεις ευθύ­νης. Το ξανα­έ­ζη­σα, άλλω­στε, πριν το μαύ­ρο της ΕΡΤ, όταν απο­πέμ­φθη­κα από την ίδια θέση με εντο­λή του εκφω­νη­τή του μαύ­ρου, κ. Κεδί­κο­γλου. Υπήρ­ξε τίτλος τιμής για μένα!

Θα συνε­χί­σω να υπη­ρε­τώ την ΕΡΤ με τις επι­στη­μο­νι­κές μου γνώ­σεις και την πολύ­χρο­νη εμπει­ρία μου και να αγω­νί­ζο­μαι για μια ΕΡΤ, για την οποία θα είναι υπε­ρή­φα­νοι, τόσο εκεί­νοι που έχουν την τιμή να την υπη­ρε­τούν, όσο και η κοινωνία.
Φυσι­κά, θα συνε­χί­σω να εκτε­λώ τα καθή­κο­ντά μου έως τον ορι­σμό του αντι­κα­τα­στά­τη μου».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο