Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στη Γερμανία;

Η έλλει­ψη εμβο­λί­ων φαί­νε­ται πως οδη­γεί τη διε­θνή κοι­νό­τη­τα στην υπέρ­βα­ση των δια­χω­ρι­στι­κών γραμ­μών ψυχρο­πο­λε­μι­κού τύπου. Μετά την κάμ­ψη πρώ­των ενδοια­σμών από την πλευ­ρά της ΕΕ και της εκπε­φρα­σμέ­νης δια της καγκε­λα­ρί­ου ετοι­μό­τη­τας της Γερ­μα­νί­ας να συμπε­ρι­λά­βει στο εμβο­λια­στι­κό της πρό­γραμ­μα κάθε εμβό­λιο που πλη­ροί τις προ­δια­γρα­φές ασφα­λεί­ας, ανοί­γει ο δρό­μος για συμπρά­ξεις στην παρα­σκευή του ρωσι­κού εμβο­λί­ου Sputnik V. Αφορ­μή μελέ­τη που δημο­σί­ευ­σε το φημι­σμέ­νο βρε­τα­νι­κό επι­στη­μο­νι­κό περιο­δι­κό The Lancet, που απο­δει­κνύ­ει υψη­λή απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα της τάξης του 91,6% στην τελευ­ταία κλι­νι­κή δοκι­μα­σία του εμβο­λί­ου και καλή αντα­πό­κρι­ση από τους εθελοντές.

«Εμπιστευτικές συνομιλίες με την IDT Biologika»

Κατό­πιν όλων αυτών υπάρ­χει ενδια­φέ­ρον για συνερ­γα­σία της Ρωσί­ας με γερ­μα­νι­κή φαρ­μα­κευ­τι­κή συνερ­γα­σία. Σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση του γερ­μα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας «η ρωσι­κή φαρ­μα­κευ­τι­κή εται­ρεία του Sputnik V ενδια­φέ­ρε­ται για έναν εταί­ρο, με τον οποίο να συνερ­γα­στεί για πιθα­νή κοι­νή παρα­γω­γή. Προς αυτήν την κατεύ­θυν­ση έγι­νε επα­φή με την φαρ­μα­κευ­τι­κή εται­ρεία με έδρα την πόλη Ντε­σά­ου». Κατά τον υπουρ­γό Υγεί­ας Γενς Σπαν τα δεδο­μέ­να της μελέ­της είναι ενθαρ­ρυ­ντι­κά, αλλά θα πρέ­πει πρώ­τα να κατα­τε­θούν στις υπη­ρε­σί­ες. Σύμ­φω­να με τον Σπαν το εμβό­λιο έχει τόσο υψη­λή απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα, για­τί περιέ­χει δια­φο­ρε­τι­κό αδε­νο­ϊό στην πρώ­τη και δια­φο­ρε­τι­κό στη δεύ­τε­ρη δόση, που κάνει την παρα­γω­γή «πιο πολύ­πλο­κη». Πάντως η ρωσι­κή πλευ­ρά «εξέ­φρα­σε την παρά­κλη­ση» για το εάν υπάρ­χουν στη Γερ­μα­νία ή την Ευρώ­πη δυνα­τό­τη­τες συμπα­ρα­γω­γής. Σε αυτό το πλαί­σιο το Ερευ­νη­τι­κό Κέντρο Γκα­μα­λέ­για και το ρωσι­κό Ταμείο Άμε­σων Επεν­δύ­σε­ων RDIF, που συγ­χρη­μα­το­δό­τη­σε την παρα­σκευή, απεύ­θυν­θη­καν στην εται­ρεία IDT Biologika. Περιε­χό­με­νο ή λεπτο­μέ­ρειες από τις «εμπι­στευ­τι­κού τύπου συνο­μι­λί­ες» δεν είναι γνω­στές, όπως επι­ση­μαί­νει το γερ­μα­νι­κό υπουρ­γείο Υγείας.

Εκεί­νο όμως που είναι γνω­στό είναι ότι η γερ­μα­νι­κή φαρ­μα­κευ­τι­κή εται­ρεία εργά­ζε­ται ήδη για την ανά­πτυ­ξη ενός άλλου δικού της εμβο­λί­ου κατά του κορω­νοϊ­ού, αλλά βρί­σκε­ται μόλις στην πρώ­τη κλι­νι­κή φάση, με απο­τε­λέ­σμα­τα που δεν την ικα­νο­ποιούν μέχρι τώρα. Θετι­κά μηνύ­μα­τα για το ρωσι­κό εμβό­λιο και από τον επι­κε­φα­λής της Μόνι­μης Εμβο­λια­στι­κής Επι­τρο­πής STIKO του Ινστι­τού­του Ρόμπερτ Κοχ. Μιλώ­ντας στην Νοτιο­δυ­τι­κή Ραδιο­φω­νία ανέ­φε­ρε ότι θεω­ρεί πιθα­νή την έγκρι­ση του ρωσι­κού εμβο­λί­ου από τον Ευρω­παϊ­κό Οργα­νι­σμό Φαρ­μά­κων επί τη βάσει δεδο­μέ­νων που έχει ήδη κατα­θέ­σει σύμ­φω­να με ρωσι­κές πηγές. «Θα ήμουν ευτυ­χής, εάν μέσω του Sputnik V εμπλου­τί­ζα­με το εμβο­λια­στι­κό μας portfolio». Μάλι­στα στη συνέ­ντευ­ξη υπο­γράμ­μι­σε ότι η έγκρι­ση του εμβο­λί­ου από τις ρωσι­κές αρχές ακο­λου­θεί την ίδια δια­δι­κα­σία με αυτήν της ΕΕ.

Πώς δρα το Sputnik V

Η Ρωσία ξεκί­νη­σε ήδη από τον περα­σμέ­νο Δεκέμ­βριο να εμβο­λιά­ζει ευπα­θείς ομά­δες με το Sputnik V. Τον Ιανουά­ριο όμως ξεκί­νη­σαν οι εμβο­λια­σμοί μεγά­λης κλί­μα­κας. Η έγκρι­ση δόθη­κε ήδη από τον περα­σμέ­νο Αύγου­στο από το Ερευ­νη­τι­κό Κέντρο Γκα­μα­λά­για, πριν την ολο­κλή­ρω­ση των τελι­κών κλι­νι­κών μελε­τών, κάτι που προ­κά­λε­σε κύμα­τα αντι­δρά­σε­ων και επι­φυ­λά­ξεις στην κοι­νό­τη­τα των επι­στη­μό­νων. Ήδη ο αριθ­μός των εμβο­λια­σθέ­ντων ξεπερ­νά τα δύο εκατ. παγκοσμίως.

Αλλά τι ακρι­βώς είναι το ρωσι­κό εμβό­λιο; Ανή­κει στην κατη­γο­ρία των εμβο­λί­ων, όπως κι αυτό της AstraZeneca, που έχουν παρα­χθεί με τον παρα­δο­σια­κό τρό­πο, δηλα­δή με εξα­σθε­νη­μέ­νους αδε­νοϊ­ούς, σε αντί­θε­ση με τα εμβό­λια των Biontech/ Pfizer και Moderna, που χρη­σι­μο­ποιούν τεχνο­λο­γία mRNA. Οι Ρώσοι επι­στή­μο­νες έχουν χρη­σι­μο­ποι­ή­σει δύο τύπους ιών, που είναι ακίν­δυ­νοι για τον άνθρω­πο, τον αδε­νο­ϊό 5 και τον αδε­νο­ϊό 26 ως ξενι­στές. Στους δύο εξα­σθε­νη­μέ­νους ιούς έβα­λαν γενε­τι­κό υλι­κό του κορω­νο­ϊό και στη συνέ­χεια στον ανθρώ­πι­νο οργα­νι­σμό. Με αυτόν τον τρό­πο προ­κα­λού­νται αντι­σώ­μα­τα κατά των αδε­νοϊ­ών, που περιέ­χουν γενε­τι­κό υλι­κό του κορω­νοϊ­ού. Το ρωσι­κό εμβό­λιο κυκλο­φο­ρεί σε πάνω από 15 χώρες στον κόσμο, μετα­ξύ αυτών στην Αργε­ντι­νή, την Τυνη­σία και το Πακι­στάν. Στο Μεξι­κό, που έχει πλη­γεί ιδιαί­τε­ρα από την παν­δη­μία, εγκρί­θη­κε μόλις την περα­σμέ­νη Τρίτη.

Έμμε­σο ενδια­φέ­ρον να κάνουν χρή­ση του ρωσι­κού εμβο­λί­ου έδει­ξαν και πολ­λές ευρω­παϊ­κές χώρες, όπως η Γαλ­λία και η Ισπα­νία, στην περί­πτω­ση φυσι­κά που πλη­ροί τα ευρω­παϊ­κά στά­νταρντ ασφα­λεί­ας. Εν όψει ευρύ­τε­ρου ενδια­φέ­ρο­ντος η Ρωσία σκο­πεύ­ει να εντα­τι­κο­ποι­ή­σει την παρα­γω­γή της. Ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου Ντμί­τρι Πεσκόφ είπε την Τετάρ­τη ότι υπάρ­χου­νε σχέ­δια «πολύ άμε­σου μέλ­λο­ντος» για την παρα­γω­γή του Sputnik V στο εξω­τε­ρι­κό. Την τελευ­ταία λέξη έχει η Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός Φαρ­μά­κων. Σε περί­πτω­ση που εγκρί­νει το ρωσι­κό εμβό­λιο, ανοί­γει ο δρό­μος για γερ­μα­νι­κή ή ευρω­παϊ­κή σύμπρα­ξη. Ίσως ανοί­ξει ο δρό­μος και για το κινε­ζι­κό εμβό­λιο. Για το καλό της διε­θνούς κοινότητας.

Πηγή: Deutsche Welle

Σκέ­ψεις γυναι­κών, της Μαρί­ας Παπαϊωαννίδου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο