Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παρακολουθώντας τη δράση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ)-ΕΝΑ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Επι­μέ­λεια Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Το ντο­κου­μέ­ντο που παρου­σιά­ζου­με (αρχείο νομαρ­χί­ας Ημα­θί­ας- ΓΑΚ Ν. Ημα­θί­ας) αφο­ρά την παρα­κο­λού­θη­ση της δρά­σης της ΠΟΔΝ και τη σύν­δε­ση που αυτή είχε με την νεο­λαία της χώρας μας.

Το ιδιαί­τε­ρο ενδια­φέ­ρον δεν βρί­σκε­ται στο γεγο­νός της παρα­κο­λού­θη­σης της δρά­σης της (άλλω­στε αυτό γινό­ταν σε όλες τις παρό­μοιες διε­θνείς οργα­νώ­σεις, αλλά και στη δρά­ση μαζι­κών φορέ­ων, προ­σώ­πων και πολι­τι­κών «νόμι­μων» κομ­μά­των-ιδιαί­τε­ρα ΕΔΑ- από την πλευ­ρά των μηχα­νι­σμών του αστι­κού κρά­τους), αλλά στις εκτι­μή­σεις που υπάρ­χουν για την τακτι­κή του κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος κάτω από την επί­δρα­ση του 20ου συνε­δρί­ου του ΚΚΣΕ (Φλε­βά­ρης 1956). 

Στο ντο­κου­μέ­ντο υπάρ­χουν απο­σπά­σμα­τα από απο­φά­σεις του πρό­σφα­του συνε­δρί­ου της αλλά και ανα­φο­ρές στην ηγε­σία της.

Το έγγρα­φο φέρει υπο­γρα­φή  του Υφυ­πουρ­γού Νίκου Β. Αθα­να­σί­ου και ημε­ρο­μη­νία 14/4/1956και κοι­νο­ποιεί­ται στους Νομάρ­χες, την ΚΥΠ, τα αρχη­γεία Βασι­λι­κής Χωρο­φυ­λα­κής και Αστυνομίας.

«Απόρ­ρη­τος

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΏΝ

Προς  απά­σας τας Αστυ­νο­μι­κάς Αρχάς του Κράτους

«Παγκό­σμιος Ομο­σπον­δία Δημο­κρα­τι­κής Νεολαίας»

 

Και άλλο­τε δια της υπ’ αριθ. 3/70/5 (εγκύ­κλιος 31) 22–2‑56 δια­τα­γής ημών εση­μειώ­σα­μεν ότι εις περί­πτω­σιν ενδε­χο­μέ­νης δια­λύ­σε­ως της Κομιν­φορμ, η Σοβιε­τι­κή Ενω­σις θα έχη αντι­κα­τα­στή­ση τον μηχα­νι­σμόν αυτής δια των Διε­θνών Κομ­μου­νι­στι­κών Οργα­νώ­σε­ων των πρό­σω (κοι­νώς Μετώπων).

Σήμε­ρον ο Μηχα­νι­σμός και η δρά­σις των οργα­νώ­σε­ων είναι ακρι­βέ­στα­τα προ­σηρ­μο­σμέ­να επά­νω εις την νέαν γραμ­μήν τακτι­κής του Κομ­μου­νι­σμού καθ΄ην υπάρ­χουν πολ­λοί δρό­μοι προς τον Κομμουνισμόν,χωρίς να είναι απα­ραί­τη­τος η ένο­πλος επα­νά­στα­σις και ο εμφύ­λιο πόλε­μος (σ.σ το περί­φη­μο «ειρη­νι­κό πέρασμα»).

Ο Γενι­κός Γραμ­μα­τεύς του Κομου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Σοβιε­τι­κής Ενώ­σε­ως Νική­τα ΚΡΟΥΣΤΣΕΦ κατα­λή­γων δια της εκθέ­σε­ως του ενώ­πιον του 20ου Συνε­δρί­ου ετόνισεν.

…Η υπό­θε­σις μας είναι ακα­τα­νί­κη­τος. Ουδείς δύνα­ται να μας φοβί­ση ή να μας ανα­γκά­ση να υπο­χω­ρή­σω­μεν από τας θέσεις, τας οποί­ας κατέ­χο­μεν σήμε­ρον. Το μέλ­λον είναι ιδι­κόν μας διό­τι βαί­νο­μεν επί της ορθής οδού, την οποί­αν εχά­ρα­ξεν και απέ­δει­ξεν ο Λένιν.

Τού­του ένε­κεν παρί­στα­ται ανά­γκη συστη­μα­τι­κής παρα­κο­λου­θή­σε­ως εκ μέρους όλων των Υπη­ρε­σιών πασών των υφι­στα­μέ­νων εν Ελλά­δι Οργα­νώ­σε­ων ‚των εχου­σών σχέ­σεις με τα σήμε­ρον απο­κα­λού­με­να προ­ο­δευ­τι­κά Κινή­μα­τα και εκεί­νων, αίτι­νες ήδη είναι μέλη των Διε­θνών Κομ­μου­νι­στι­κών Οργα­νώ­σε­ων των πρό­σω (Παγκό­σμιον Συμ­βού­λιον Ειρή­νης κλπ ) με αντι­κει­με­νι­κόν σκο­πόν την έγκαι­ρον δια­φώ­τι­σιν των εις ταύ­τας μετε­χό­ντων προ­σώ­πων και απο­τρο­πήν κατά το δυνα­τόν της δια­βρώ­σε­ως των Εθνι­κών Ελλη­νι­κών πάσης φύσε­ως Οργα­νώ­σε­ων εκ των απα­τη­λών συν­θη­μά­των του Κομουνισμού.

 Επί τη ευκαι­ρία παρέ­χο­μεν ημίν κατω­τέ­ρω και νεώ­τε­ρα στοι­χεία περί των σκο­πών της Παγκο­σμί­ου Ομο­σπον­δί­ας Δημο­κρα­τι­κής Νεο­λαί­ας, εις την Εκτε­λε­στι­κήν Επι­τρο­πήν της οποί­ας μετέ­χει νυν και ο Ελλην Κομ­μου­νι­στής ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ Νικό­λας (σ.σ Ηταν ανα­πλη­ρω­μα­τι­κό μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ)

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο