Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παραπαίει η εμβολιαστική εκστρατεία στη Ρωσία — Απελπισμένος από τη βραδύτητα του εμβολιασμού ο δήμαρχος της Μόσχας

Ο δήμαρ­χος της Μόσχας εμφα­νί­σθη­κε απελ­πι­σμέ­νος από την βρα­δύ­τη­τα του εμβο­λια­σμού κατά της Covid-19 στην ρωσι­κή πρω­τεύ­ου­σα, όπου κάτοι­κοι, παρά την θνη­τό­τη­τα, αρνού­νται το εμβό­λιο, το οποίο, ωστό­σο, δια­τί­θε­ται σε αφθονία.

«Οι άνθρω­ποι συνε­χί­ζουν να αρρω­σταί­νουν, οι άνθρω­ποι συνε­χί­ζουν να πεθαί­νουν και δεν θέλουν να εμβο­λια­σθούν», δήλω­σε ο Σερ­γκέι Σομπιά­νιν σε συνά­ντη­σή του με Μοσχο­βί­τες την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, το βίντεο από την οποία αναρ­τή­θη­κε σήμε­ρα την ιστο­σε­λί­δα του δήμου.

«Είναι απο­γοη­τευ­τι­κό, διό­τι εδώ και έξι μήνες δεν υπάρ­χουν περιο­ρι­σμοί στον εμβο­λια­σμό», υπεν­θύ­μι­σε, καθώς η Μόσχα ξεκί­νη­σε την εκστρα­τεία εμβο­λια­σμού με το εμβό­λιο Spoutnik‑V τον Δεκέμ­βριο για να την διευ­ρύ­νει πολύ σύντο­μα στο σύνο­λο του πληθυσμού.

Εμβο­λια­στι­κά κέντρα έχουν ανοί­ξει παντού στην πόλη, ακό­μη και σε εμπο­ρι­κά κέντρα και πάρ­κα. Αλλά μόνο 1,3 εκα­τομ­μύ­ριο Μοσχο­βί­τες έχουν εμβο­λια­σθεί, δηλα­δή το 10% του πλη­θυ­σμού, σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στοιχεία.

Σχε­δόν παντού στη Ρωσία η εμβο­λια­στι­κή εκστρα­τεία παρα­παί­ει. Σύμ­φω­να με την ιστο­σε­λί­δα Gogov, μόνο 25 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις εμβο­λί­ου έχουν χορη­γη­θεί σε ολό­κλη­ρη την Ρωσία. Ελλεί­ψει καθη­με­ρι­νών επί­ση­μων στοι­χεί­ων, η ιστο­σε­λί­δα συν­δυά­ζει τα δεδο­μέ­να πολ­λών επί­ση­μων και δημο­σιο­γρα­φι­κών πηγών για να υπο­λο­γί­σει την εξέ­λι­ξη του εμβο­λια­σμού στην χώρα των 146 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοίκων.

Μόνο 10,4 εκα­τομ­μύ­ρια Ρώσοι έχουν λάβει τις δύο ανα­γκαί­ες δόσεις του εμβολίου.

Ο πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν ανα­μεί­χθη­κε προ­σω­πι­κά τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες στις προ­σπά­θειες να πει­σθούν οι Ρώσοι να εμβο­λια­σθούν, ώστε η συλ­λο­γι­κή ανο­σία να έχει επι­τευ­χθεί το φθι­νό­πω­ρο 2021.

Όμως, σύμ­φω­να με δημο­σκό­πη­ση του ινστι­τού­του Levada που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε τον Απρί­λιο, το 62% των ερω­τη­θέ­ντων δεν προ­τί­θε­ται να εμβο­λια­σθεί, λόγω της καχυ­πο­ψί­ας που τρέ­φει ο ρωσι­κός πλη­θυ­σμός απέ­να­ντι στις αρχές της χώρας.

Ωστό­σο, η Ρωσία είναι μία από τις πλέ­ον πλη­γεί­σες από την επι­δη­μία χώρες. Σύμ­φω­να με την στα­τι­στι­κή υπη­ρε­σία Rosstat, περί τους 250.000 θάνα­τοι συν­δέ­ο­νταν με την Covid-19 στο τέλος του Μαρ­τί­ου, δηλα­δή αριθ­μός διπλά­σιος αυτού που ανα­κοι­νώ­νε­ται κατά την καθη­με­ρι­νή κατα­γρα­φή των θανά­των από την κυβέρνηση.

Επει­τα από το φονι­κό κύμα της επι­δη­μί­ας το φθι­νό­πω­ρο και τον χει­μώ­να, τα κρού­σμα­τα άρχι­σαν να μειώ­νο­νται. Αλλά οι αρχές ανη­συ­χούν για τρί­το κύμα που αρχί­ζει να προ­α­ναγ­γέλ­λε­ται, καθώς τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες ο αριθ­μός των κρου­σμά­των έχει αρχί­σει να αυξάνεται.

«Η κατά­στα­ση με την νόσο που προ­κα­λεί­ται από τον νέο κορο­νο­ϊό παρα­μέ­νει τετα­μέ­νη», παρα­δέ­χθη­κε σήμε­ρα ο υπουρ­γός Υγεί­ας Μιχα­ήλ Μουράτσκο.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Με τα μάτια των παι­διών (Βέρα Κλών­τζα-Για­κλο­βά – Φρά­νιο Κραλ)

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο