Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παρουσίαση των προνομίων για τους εμβολιασμένους στις 12:00 από τον Κυρ. Μητσοτάκη — Τι θα ανακοινώσει

Στις 12:00 θα γίνει στο Μέγα­ρο Μαξί­μου, παρου­σί­α­ση από τον πρω­θυ­πουρ­γό Κυριά­κο Μητσο­τά­κη για την ενθάρ­ρυν­ση των εμβο­λια­σμών δεδο­μέ­νου ότι το τελευ­ταίο διά­στη­μα παρα­τη­ρεί­ται τρο­με­ρή μεί­ω­ση στους εμβολιασμούς. 

Στην παρου­σί­α­ση θα μετέ­χουν η υπουρ­γός Πολι­τι­σμού και Αθλη­τι­σμού Λίνα Μεν­δώ­νη, ο υπουρ­γός Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης Κυριά­κος Πιερ­ρα­κά­κης, ο υπουρ­γός Του­ρι­σμού Χάρης Θεο­χά­ρης, ο υφυ­πουρ­γός αρμό­διος για θέμα­τα Σύγ­χρο­νου Πολι­τι­σμού Νικό­λας Για­τρο­μα­νω­λά­κης και ο υφυ­πουρ­γός παρά τω Πρω­θυ­πουρ­γώ αρμό­διος για το Συντο­νι­σμό του Κυβερ­νη­τι­κού Έργου Ακης Σκέρτσος.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες τα λεγό­με­να προ­νό­μια για εμβο­λια­σμέ­νους, ανα­μέ­νε­ται να τεθούν σε ισχύ από τον Ιούλιο.

Η άρση των περιο­ρι­σμών για τους εμβο­λια­σμέ­νους θα ξεκι­νή­σει από covid free χωρους – ανοι­χτούς ψυχα­γω­γί­ας αθλη­τι­σμού και κλει­στούς της εστί­α­σης και η είσο­δος θα γίνε­ται χωρίς μέτρα – μάσκες και περιο­ρι­σμό πλη­ρό­τη­τας, με απλώς την επί­δει­ξη του πιστο­ποι­η­τι­κού εμβολιασμού.

Εφό­σον οι ιδιο­κτή­τες επι­λέ­ξουν ο χώρος τους να είναι covid-free τότε θα τους επι­τρέ­πε­ται να λει­τουρ­γούν χωρίς πρό­σθε­τα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα. Ο έλεγ­χος εμβο­λια­σμού του πελά­τη δεν απο­κλεί­ε­ται δε να διε­ξά­γε­ται μέσω ειδι­κής εφαρ­μο­γής που θα έχει ο ιδιο­κτή­της ή ο υπεύ­θυ­νος του χώρου και την οποία θα μπο­ρεί να «κατε­βά­ζει» και στο κινη­τό του.

Από την άλλη πλευ­ρά, εάν οι ιδιο­κτή­τες επι­λέ­ξουν ο χώρος τους να δέχε­ται ανεμ­βο­λί­α­στους πολί­τες τότε θα λει­τουρ­γούν με τα ισχύ­ο­ντα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα, δηλα­δή με μάσκες, απο­στά­σεις και περιο­ρι­σμούς στην πλη­ρό­τη­τα των χώρων.

Επί­σης, στο τρα­πέ­ζι βρί­σκε­ται η αύξη­ση της πλη­ρό­τη­τας των τετρα­γω­νι­κών για τις επι­χει­ρή­σεις που θα βάζουν εντός του κλει­στού χώρου που δια­θέ­τουν μόνο τους πολί­τες που έχουν εμβολιαστεί.

Εξαι­ρού­νται δημό­σιες υπη­ρε­σί­ες, νοσο­κο­μεία, σου­περ μαρ­κετ, κατα­στή­μα­τα, τρά­πε­ζες και Μέσα Μετα­φο­ράς όπου δεν θα υπάρ­χει διά­κρι­ση μετα­ξύ εμβο­λια­σμέ­νων και μη.

Στό­χος όπως ανα­φέ­ρουν κυβερ­νη­τι­κές πήγες είναι από τον Σεπτέμ­βριο η κοι­νω­νία να μην χρεια­στεί να μπει ξανά σε ένα νέο lockdown διό­τι πλέ­ον τα εμβό­λια είναι δια­θέ­σι­μα σε όλους γεγο­νός που δίνει την δυνα­τό­τη­τα στην χώρα να αντα­πε­ξέλ­θει στην πανδημία.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως τα κίνη­τρα ήδη ισχύ­ουν, καθώς οι εργα­ζό­με­νοι που έχουν κάνει το εμβό­λιο απαλ­λάσ­σο­νται από το self test, από την καρα­ντί­να σε περί­πτω­ση που έρθουν σε επα­φή με επι­βε­βαιω­μέ­νο κρού­σμα, ενώ και η μετα­κί­νη­ση στα νησιά γίνε­ται ελεύθερα.

Πάντως, στην κυβέρ­νη­ση υπάρ­χει ούτως ή άλλως η πεποί­θη­ση πως τα self tests, από τη στιγ­μή που ο εμβο­λια­σμός έχει ανοί­ξει για όλες τις ηλι­κια­κές ομά­δες, πρέ­πει στα­δια­κά να αντι­κα­τα­στα­θούν από τα rapid και τα μορια­κά που είναι πιο αξιό­πι­στα, καθώς το self-test απο­τέ­λε­σε ένα πρώ­ι­μο εργα­λείο για να ανοί­ξει με ασφά­λεια η αγορά.

Στο ίδιο πλαί­σιο εξε­τά­ζε­ται στους εργα­ζο­μέ­νους που αρνού­νται να κάνουν το εμβό­λιο να είναι υπο­χρε­ω­τι­κή η διε­νέρ­γεια μία ή δύο φορές την εβδο­μά­δα rapid test. Τέλος, ακό­μα ένα μέτρο που εξε­τά­ζε­ται και αφο­ρά κυρί­ως τους νέους είναι κατά τα πρό­τυ­πα των ΗΠΑ η διε­νέρ­γεια κάποιου είδους λοτα­ρί­ας ή «δώρου» που θα αφο­ρά τους νέους. Ακό­μα ένα κίνη­τρο που θεω­ρεί­ται πολύ πιθα­νόν να ανα­κοι­νω­θεί είναι η προ­τε­ραιό­τη­τα για είσο­δο στα γήπε­δα σε όσους έχουν κάνει το εμβό­λιο. Αρχής γενο­μέ­νης από τα εισι­τή­ρια διαρ­κεί­ας. Η γενι­κή φιλο­σο­φία πάντως είναι πως οι εμβο­λια­σμέ­νοι θα έχουν πολύ ευκο­λό­τε­ρη ζωή από τους μη εμβο­λια­σμέ­νους, οι οποί­οι δεν θα απο­κλεί­ο­νται από δρα­στη­ριό­τη­τες, αλλά θα τις κάνουν με πολύ μεγα­λύ­τε­ρη δυσκολία.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο