Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παρουσιάστηκε στην Πάτρα η Β’ έκδοση του βιβλίου «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Στην αίθου­σα εκδη­λώ­σε­ων του Παμ­μι­κρα­σια­τι­κού Συν­δέ­σμου Πατρών & Περι­χό­ρων (στην περιο­χή Προ­σφυ­γι­κά Πατρών), φορέα με τερά­στια προ­σφο­ρά στην πολι­τι­στι­κή ιστο­ρία της περιο­χής, παρου­σιά­στη­κε η Β’ έκδο­ση που έχει εμπλου­τι­στεί με στοι­χεία και συνε­ντεύ­ξεις, του βιβλί­ου «Αιγαιο­πε­λα­γί­τες Πρό­σφυ­γες στο Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο» (εκδό­σεις Νότιος Άνε­μος), την Παρα­σκευή 29 Μαρ­τί­ου 2019.

Την εκδή­λω­ση άνοι­ξε εκ μέρους του Παμ­μι­κρα­σια­τι­κού Συν­δέ­σμου Πατρών, ο Χρή­στος Μίσκος, που τόνι­σε μετα­ξύ άλλων, ότι ιστο­ρι­κά ο Παμ­μι­κρα­σια­τι­κός συσπει­ρώ­νει τους αδι­κη­μέ­νους της ιστο­ρί­ας, που οι εξου­σί­ες τους αντι­με­τώ­πι­ζαν σαν αριθ­μούς, ενώ ανα­φε­ρό­με­νος στο σήμε­ρα έκα­νε λόγο για τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους στους οποί­ους έχει συμ­με­το­χή και η Ελλάδα.

Ακο­λού­θως ο πρό­ε­δρος του Πολι­τι­στι­κού Οργα­νι­σμού Δήμου Πατρέ­ων, Τάκης Πετρό­που­λος, δήλω­σε ότι το βιβλίο γρά­φει αυτά που δεν γρά­φουν οι άλλοι, μέσα από τις ιστο­ρί­ες των ανθρώ­πων, τις διη­γή­σεις τους, τα δρά­μα­τά τους και κυρί­ως μέσα από αυτό απο­κα­λύ­πτε­ται η πολι­τι­κή ουσία των πραγμάτων.

Τη σκυ­τά­λη πήρε ο Πέτρος Βάης, εκπρό­σω­πος της Επι­τρο­πής Ειρή­νης Πάτρας και Δυτι­κής Αχα­ΐ­ας, που σχο­λί­α­σε πως μέσα από τις ζωντα­νές μαρ­τυ­ρί­ες των ανθρώ­πων – αυτών που τα έζη­σαν, το βιβλίο μας δίνει τη δυνα­τό­τη­τα να κατα­νο­ή­σου­με τι είναι προ­σφυ­γιά, να αντι­λη­φθού­με καλύ­τε­ρα τι συμ­βαί­νει σήμε­ρα και να δού­με πως πρέ­πει να στα­θού­με στους πρό­σφυ­γες. Τόνι­σε ότι το βιβλίο δεί­χνει ποιος φταί­ει για την προ­σφυ­γιά, που είναι ο πόλε­μος, το μοί­ρα­σμα των αγο­ρών, ενώ δήλω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ότι η ειρή­νη θέλει αγώ­να για να κατακτηθεί.

Ακο­λού­θη­σε ο συγ­γρα­φέ­ας Νάσος Μπρά­τσος που παρου­σί­α­σε περι­λη­πτι­κά τη θεμα­τι­κή του βιβλί­ου, ενώ και πριν την εκδή­λω­ση και στη διάρ­κειά της και μετά έγι­ναν ερω­τή­σεις πάνω στο αντι­κεί­με­νο της δημο­σιο­γρα­φι­κής έρευ­νας που απο­τυ­πώ­θη­κε στο βιβλίο.

Συμ­βο­λι­κά το ποσο­στό που ανα­λο­γού­σε στο συγ­γρα­φέα από τις πωλή­σεις στην εκδή­λω­ση, προ­σφέρ­θη­κε στην τρά­πε­ζα τρο­φί­μων του Παμ­μι­κρα­σια­τι­κού Συνδέσμου.

Ήταν η δεύ­τε­ρη εκδή­λω­ση παρου­σί­α­σης της Β’ εμπλου­τι­σμέ­νης έκδο­σης και στα­δια­κά θα ανα­κοι­νω­θούν και άλλες, στα πλαί­σια της προ­σπά­θειας διά­σω­σης της ιστο­ρι­κής μνήμης.

Το ταξί­δι συνεχίζεται….

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο