Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση — Όλες οι αλλαγές

​Η υπουρ­γός παι­δεί­ας Νίκη Κερα­μέ­ως τόνι­σε πως  «Βασι­κή επι­δί­ω­ξη μας είναι οι Πανελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις  να ξεκι­νή­σουν εντός του Ιου­νί­ου και να ολο­κλη­ρω­θούν μέχρι τα μέσα του  Ιου­λί­ου» στο πλάι­σιο συνέ­ντευ­ξης Τύπου για την παρου­σί­α­ση του νέου πολυ­νο­μο­σχέ­διου για την εκπαίδευση.

Επι­πλέ­ον, τόνι­σε πως δεν έχουν ληφθεί απο­φά­σεις για επα­νέ­ναρ­ξη των σχολείων.

Ακό­μη, σε ό,τι αφο­ρά τις μετεγ­γρα­φές φοι­τη­τών, ανα­κοί­νω­σε ότι ο υπο­ψή­φιος θα πρέ­πει να έχει τη βάση της σχο­λής που επι­θυ­μεί μεί­ον 2.750 μόρια. Δηλα­δή, για το τμή­μα Ηλε­κτρο­νι­κών Υπο­λο­γι­στών του ΕΜΠ που η βάση της το 2019 ήταν 18.314 μόρια ο ενδια­φε­ρό­με­νος για μετεγ­γρα­φή θα πρέ­πει να έχει 15.564 μόρια.

Τέλος, η κ. Κερα­μέ­ως σημεί­ω­σε πως δεν πρό­κει­ται να μειω­θεί ο αριθ­μός των εισα­κτέ­ων στις Πανελ­λα­δι­κές για ντην φετι­νή χρο­νιά . Θυμί­ζου­με πως πέρυ­σι ήταν 78.335.

Οι αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο

Στο νέο εκπαι­δευ­τι­κό νομο­σχέ­διο που θα τεθεί σε δημό­σια δια­βού­λευ­ση στο opengov, υπάρ­χουν ρυθ­μί­σεις οι οποί­ες αφο­ρούν την πρω­το­βάθ­μια, δευ­τε­ρο­βάθ­μια και τρι­το­βάθ­μια εκπαίδευση.

Σύμ­φω­να με όσα έγι­ναν γνω­στά από την ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας, θα ακο­λου­θή­σουν δύο ακό­μα νομο­σχέ­δια που θα αφο­ρούν τα στε­λέ­χη και τις δομές εκπαί­δευ­σης και την επαγ­γελ­μα­τι­κή εκπαίδευση.

SXOLEIO1 SXOLEIO2 SXOLEIO3

Το νομο­σχέ­διο προ­βλέ­πει ανα­μόρ­φω­ση προ­γραμ­μά­των σπου­δών σε όλες τις βαθ­μί­δες της εκπαί­δευ­σης, εισα­γω­γή νέων θεμα­τι­κών στο ωρο­λό­γιο πρό­γραμ­μα, επα­να­φο­ρά της Τρά­πε­ζας Θεμά­των, επι­μόρ­φω­ση εκπαι­δευ­τι­κών και αξιο­λό­γη­ση των σχο­λι­κών μονά­δων, θεσμο­θε­τού­νται 24 Πρό­τυ­πα και 38 πει­ρα­μα­τι­κά σχο­λεία, ενί­σχυ­ση ελλη­νό­γλωσ­σης εκπαί­δευ­σης είναι μερι­κές από τις ρυθ­μί­σεις που περι­λαμ­βά­νει το νέο νομο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας το οποίο ανα­μέ­νε­ται να μπει σήμε­ρα σε δημό­σια διαβούλευση.

 

SXOLEIO4

SXOLEIO5

Επι­πλέ­ον, στο νηπια­γω­γείο εισά­γε­ται πιλο­τι­κά το μάθη­μα των Αγγλι­κών μέσω δημιουρ­γι­κών δρα­στη­ριο­τή­των, η Πλη­ρο­φο­ρι­κή και η Φυσι­κή Αγω­γή. Στο δημο­τι­κό, αυξά­νο­νται οι ώρες διδα­σκα­λί­ας του μαθή­μα­τος των Αγγλι­κών στις μικρό­τε­ρες τάξεις και εισά­γο­νται πιλο­τι­κά νέες θεματικές.

 

SXOLEIO6

 

Ακό­μη, στο Γυμνά­σιο, αυξά­νο­νται τα εξε­τά­ζο­με­να μαθή­μα­τα από 4 που είναι σήμε­ρα σε 7, ενώ για την προ­α­γω­γή από τη μια τάξη στην άλλη θα απαι­τεί­ται ο βαθ­μός 10 σε κάθε μάθη­μα ή 13 στο μέσο όρο μέχρι 4 μαθή­μα­τα κάτω από τη βάση. Οι επα­να­λη­πτι­κές εξε­τά­σεις θα διε­ξά­γο­νται τον Σεπτέμβριο.

 

SXOLEIO7

Ανα­φο­ρι­κά με το Λύκειο, επα­νέρ­χο­νται οι γενι­κές εξε­τά­σεις για την προ­α­γω­γή από τη μια τάξη στην άλλη. Η Τρά­πε­ζα Θεμά­των θα εφαρ­μο­σθεί από την επό­με­νη σχο­λι­κή χρο­νιά 2020–2021, ενώ αυξά­νε­ται ο μέσος όρος προαγωγής/απόλυσης από 9,5 που είναι σήμε­ρα σε 10 σε όλο το Λύκειο και θα επα­νέλ­θουν οι συντε­λε­στές βαρύ­τη­τας στις πανελ­λα­δι­κές εξετάσεις.

SXOLEIO8

Παράλ­λη­λα, αυξά­νο­νται τα εξε­τα­ζό­με­να μαθή­μα­τα στη Β’ και τη Γ΄ Λυκεί­ου: τα παι­διά θα εξε­τά­ζο­νται σε 8 μαθή­μα­τα στην Α’ Λυκεί­ου (8 είναι σήμε­ρα), σε 7 μαθή­μα­τα στη Β’ Λυκεί­ου από 6 που είναι σήμε­ρα και σε 5 μαθή­μα­τα από τα 4 που είναι σήμε­ρα στη Γ’ Λυκείου.

Οι ομά­δες προ­σα­να­το­λι­σμού από τέσ­σε­ρις γίνο­νται ξανά τρεις: α) Ανθρω­πι­στι­κές Επι­στή­μες, β) Θετι­κές Σπου­δές και Σπου­δές Υγεί­ας και γ) Σπου­δές Οικο­νο­μί­ας και Πληροφορικής.

Στη θεω­ρη­τι­κή κατεύ­θυν­ση η Κοι­νω­νιο­λο­γία αντι­κα­θί­στα­ται από το μάθη­μα των Λατι­νι­κών, αλλά από την επό­με­νη χρο­νιά 2021–2022 θα εξε­τά­ζο­νται στη θέση της, δηλα­δή η αλλα­γή αφο­ρά όσους θα πάνε του χρό­νου στη Β Λυκεί­ου. Στις εφε­τι­νές εξε­τά­σεις δηλα­δή, και πάλι η Κοι­νω­νιο­λο­γία θα εξε­τα­στεί πανελλαδικά.

Ανα­φο­ρι­κά με την επι­μόρ­φω­ση των εκπαι­δευ­τι­κών προ­βλέ­πε­ται να γίνει ως εξής:

SXOLEIO9

Η αξιο­λο­γη­ση των εκπαι­δευ­τι­κών­θα ξεκι­νή­σει του χρό­νου (απο Σεπτέμ­βριο 2021), αλλά απο τον ερχό­με­νο Σεπτέμ­βριο θα αρχί­σει η αξιο­λό­γη­ση της σχο­λι­κής μονάδας.

SXOLEIO10

Η μοριο­δό­τη­ση θα γίνει ως ακο­λού­θως: Διπλή μοριο­δό­τη­ση στα δυσπρό­σι­τα και ποι­νές διε­τούς η και τριε­τούς απο­κλει­σμού σε όσους δεν εμφα­νί­ζο­νται στα σχολεία.

sXOLEIO11

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο