Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παρτίδες εμβολίου στα τέλη του έτους υποσχέθηκε ο Κικίλιας εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών των φαρμακευτικών εταιρειών

Στα τέλη Δεκέμ­βρη θα φθά­σει στην Ελλά­δα το εμβό­λιο για τον κορο­νο­ϊό, δήλω­σε ο υπουρ­γός Υγεί­ας, μιλώ­ντας το πρωί της Τρί­της στον τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό «ΣΚΑΪ» με βάση τη συμ­φω­νία της ΕΕ με το πανε­πι­στή­μιο της Οξφόρ­δης και ενώ είναι σε εξέ­λι­ξη ο σφο­δρός αντα­γω­νι­σμός των φαρ­μα­κευ­τι­κών εται­ρειών παγκο­σμί­ως για τα τερά­στια κέρ­δη και τα μερί­δια αγο­ράς που έχει ανοί­ξει η παν­δη­μία του κορονοϊού.

Ο Βασί­λης Κικί­λιας, ανέ­φε­ρε ότι στα τέλη Δεκέμ­βρη θα φτά­σουν στη χώρα μας οι πρώ­τες 700.000 δόσεις, προ­σθέ­το­ντας ότι «θα είναι το πρώ­το πακέ­το των 3 εκα­τομ­μυ­ρί­ων που θα λάβει η Ελλά­δα από το εμβό­λιο της Οξφόρ­δης, με την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι θα ολο­κλη­ρω­θεί με επι­τυ­χία και η φάση 4 των κλι­νι­κών δοκι­μών το Νοέμβρη».

Την πρε­μού­ρα της κυβέρ­νη­σης, εξη­γεί το γεγο­νός ότι οι παρ­τί­δες θα έρθουν στο πλαί­σιο της συμ­φω­νί­ας που έχει κάνει ήδη η ΕΕ με το πανε­πι­στή­μιο της Οξφόρ­δης σε συνερ­γα­σία με την μεγά­λη βρε­τα­νο-σου­η­δι­κή πολυ­ε­θνι­κή «AstraZeneca», για 400 εκατ. δόσεις του εμβο­λί­ου στις χώρες της Ευρω­παϊ­κής Ενωσης.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κά, ο υπουρ­γός σημεί­ω­σε: «Η πρό­ε­δρος της Κομι­σιόν, Ούρ­σου­λα φον Λάιεν, “τουί­τα­ρε” τη συμ­φω­νία με την “AstraZeneca” για 400 εκατ. δόσεις του εμβο­λί­ου που έχει φτά­σει ήδη στη φάση 3 και ανα­μέ­νε­ται μέσα στο Νοέμ­βριο να ολο­κλη­ρω­θεί και η φάση 4 και να πάρει αδειο­δό­τη­ση. Τέλος Δεκεμ­βρί­ου, Ιανουα­ρί­ου, Φεβρουα­ρί­ου, Μαρ­τί­ου, Μαΐ­ου και Ιου­νί­ου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλά­δα θα πάρει σε επτά τμη­μα­τι­κές παρα­δό­σεις αυτό που της ανα­λο­γεί, από το συμ­φω­νη­θέν εμβό­λιο. Θα ξεκι­νή­σου­με με 700.000 δόσεις το Δεκέμ­βριο που θα είναι μονή ή διπλή δόση, και γύρω στα 3 εκατ. δόσεις συνολικά».

Σφοδροί ανταγωνισμοί για το εμβόλιο

Την ίδια ώρα, φου­ντώ­νει ο αντα­γω­νι­σμός των φαρ­μα­κευ­τι­κών εται­ρειών για το εμβό­λιο, όπου βλέ­πουν νέα πεδία κερδοφορίας.

Οι αντι­δρά­σεις που έχει προ­κα­λέ­σει το ρωσι­κό εμβό­λιο «Sputnik‑V» για το νέο κορο­νο­ϊό, που πήρε πιστο­ποί­η­ση από τη ρωσι­κή κυβέρ­νη­ση στις 11 Αυγού­στου, συνε­χί­ζο­νται με τις ενστά­σεις να εστιά­ζο­νται στο ότι δεν έχουν ολο­κλη­ρω­θεί οι κλι­νι­κές δοκι­μές του στα­δί­ου 3.

Σύμ­φω­να με τον σύμ­βου­λο του γενι­κού διευ­θυ­ντή του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας Μπρους Αϊλ­γουόρντ, αυτήν τη στιγ­μή παρα­σκευά­ζο­νται 165 εμβό­λια σε όλο τον κόσμο από φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρεί­ες, τα 139 βρί­σκο­νται ακό­μη σε προ­κλι­νι­κή αξιο­λό­γη­ση, ενώ 26 βρί­σκο­νται σε διά­φο­ρες φάσεις δοκι­μής σε ανθρώ­πους, εκ των οποί­ων τα 6 προη­γού­νται, έχο­ντας φτά­σει στη φάση 3 της κλι­νι­κής αξιολόγησης.

Είναι φανε­ρό ότι ο αντα­γω­νι­σμός που υπάρ­χει είναι τερά­στιος, αφού τόσο στην παρα­σκευή όσο και στη διά­θε­ση του εμβο­λί­ου προ­βλέ­πο­νται αμύ­θη­τα κέρ­δη και υπάρ­χουν μεγά­λες γεω­πο­λι­τι­κές «ουρές». Με τον τρό­πο αυτό, η ανα­γκαία έρευ­να και τα απα­ραί­τη­τα φάρ­μα­κα για την υγεία των ανθρώ­πων γίνο­νται σε όλο τον καπι­τα­λι­στι­κό κόσμο πεδίο αντι­πα­ρά­θε­σης. Η κατα­κτη­μέ­νη γνώ­ση των επι­στη­μό­νων, που θα μπο­ρού­σε κάτω από άλλες κοι­νω­νι­κές και οικο­νο­μι­κές συν­θή­κες να έχει σημα­ντι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα, να κερ­δη­θούν χρό­νος και μέσα, μπαί­νει στην υπη­ρε­σία του κυνη­γη­τού του κέρ­δους για τους λίγους.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο