Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παρ’ ολίγον κατάρριψη αεροσκάφους με 172 επιβάτες — Οι ισραηλινοί χρησιμοποιούν τα πολιτικά αεροπλάνα ως ασπίδα

Κατε­πεί­γου­σα προ­σγεί­ω­ση στο αερο­δρό­μιο της στρα­τιω­τι­κής βάσης Χμάι­μιμ, που ελέγ­χει η Ρωσία, ανα­γκά­στη­κε να κάνει επι­βα­τι­κό αερο­σκά­φος Airbus A320 με 172 επι­βαί­νο­ντες χθες, λίγη ώρα αφού παρα­λί­γο να χτυ­πη­θεί από συστοι­χί­ες αντια­ε­ρο­πο­ρι­κής άμυ­νας της Συρί­ας, μετέ­δω­σε σήμε­ρα το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Sputnik, επι­κα­λού­με­νο τον εκπρό­σω­πο του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας υπο­στρά­τη­γο Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Σύμ­φω­να με τον Κονα­σέν­κοφ, μετά τις 02:00 την Πέμ­πτη τέσ­σε­ρα μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη F‑16 εκτό­ξευ­σαν οκτώ πυραύ­λους αέρος-επι­φα­νεί­ας ενα­ντί­ον θέσε­ων σε προ­ά­στια της Δαμα­σκού. Οι συρια­κές ένο­πλες δυνά­μεις ενερ­γο­ποί­η­σαν συστοι­χί­ες της αντια­ε­ρο­πο­ρι­κής άμυ­νας για να απο­κρού­σουν την επίθεση.

Ταυ­τό­χρο­να, πάντα σύμ­φω­να με τον εκπρό­σω­πο του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας, το A320 ετοι­μα­ζό­ταν να προ­σγειω­θεί στο αερο­δρό­μιο της Δαμα­σκού. Ο Κονα­σέν­κοφ δεν διευ­κρί­νι­σε σε ποια εται­ρεία ανήκε.

«Μόνο χάρη στα έγκαι­ρα μέτρα των ελεγ­κτών ενα­έ­ριας κυκλο­φο­ρί­ας στο αερο­δρό­μιο και την απο­τε­λε­σμα­τι­κή λει­τουρ­γία του αυτο­μα­το­ποι­η­μέ­νου συστή­μα­τος ελέγ­χου ενα­έ­ριας κυκλο­φο­ρί­ας» το επι­βα­τι­κό «μπό­ρε­σε να βγει από τη ζώνη εμπλο­κής των συστη­μά­των της συρια­κής αντια­ε­ρο­πο­ρι­κής άμυ­νας και να προ­σγειω­θεί επι­τυ­χώς στο πιο κοντι­νό εναλ­λα­κτι­κό αερο­δρό­μιο, που είναι αυτό στη ρωσι­κή βάση Χμάι­μιμ», πρό­σθε­σε ο υποστράτηγος.

Σύμ­φω­να με τον εκπρό­σω­πο του υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας της Ρωσί­ας έχει πλέ­ον γίνει κοι­νή πρα­κτι­κή των χει­ρι­στών αερο­σκα­φών της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας του Ισρα­ήλ να χρη­σι­μο­ποιούν σαν ασπί­δες πολι­τι­κά αερο­σκά­φη όταν τους εγκλω­βί­ζουν τα συρια­κά συστή­μα­τα αντια­ε­ρο­πο­ρι­κής άμυνας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο