Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πατρίς Λουμούμπα: Ένας παγκόσμιος θρύλος ενάντια στην αποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό.

  Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1960, στρατιωτικό πραξικόπημα που οργάνωσε η CIA και ο συνταγματάρχης Μομπούτου ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στο Κονγκό, του σοσιαλιστή Πατρίς Λουμούμπα. Ο Λουμούμπα διοίκησε μόνο μερικούς μήνες την παλιά αποικία του Βελγίου που όμως δεν είχε παραχωρήσει ακόμη, τον έλεγχο στην δημόσια διοίκηση και στον Στρατό. Είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις της ρατσιστικής Νότιας Αφρική και των ΗΠΑ που ενέπλεξαν την χώρα σε τοπικούς πολέμους και εξεγέρσεις όπως της Κατάγκα, της οποίας τα ορυχεία χαλκού εκμεταλλευόταν σχεδόν κατά αποκλειστικότητα η πανίσχυρη Βελγική Ένωση Ορυχείων, οι δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων με κατάληξη την βάναυση καπιταλιστική δικτατορία του Μομπούτου που με την υποστήριξη των ΗΠΑ  κυβέρνησε το Κονγκό για πολλές δεκαετίες.

Η Σοβιετική Ένωση στήριξε την κυβέρνηση του Λουμούμπα αλλά οι διαμαρτυρίες της στον ΟΗΕ και στις θυελλώδεις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έπιασαν τόπο. Ο ανυπόληπτος ΟΗΕ και ο Σουηδός γραμματέας του Νταγκ Χάμαρσκελντ στήριζε τα σχέδια του ιμπεριαλισμού και δεν προστάτευσε την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Λουμούμπα.

Ο Πατρίς Λουμούμπα, τέθηκε σε περιορισμό, μεταφέρθηκε κατόπιν στις φυλακές και δολοφονήθηκε από τη CIA κατά την κρατησή του , σε συμφωνία με την Βελγική κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 1961.

loumoumba1

 

Η σορός του Λουμούμπα βυθίστηκε σε λουτρό οξέων και καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από πρόταση της CIA ώστε να μην υπάρξει τάφος του, να μην υπάρξει προσκύνημα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, ο επικεφαλής αξιωματικός των Βέλγων Soete, που επέβλεψε την διάλυση στο οξύ, παραδέχθηκε, μιλώντας στη Βελγική τηλεόραση, ότι είχε φυλάξει δύο από τα δόντια του θύματός του (προφανώς για να αποδείξει την καταστροφή στους ανωτέρους του).

Η Λ.Δ. Κογκό, με κυβέρνηση Καμπιλά το 2001, ζήτησε, αυτά τουλάχιστον, να επιστραφούν. Ο Soete δήλωσε ότι «αργότερα τα πέταξε στη θάλασσα»μάλλον μόλις ήταν σίγουρος ότι παραγράφηκε το αδίκημα, σύμφωνα με τους Βελγικούς νόμους,.

Στο Βέλγιο στις αρχές του 2000, συστάθηκε κοινοβουλευτική επιτροπή που θα εξέταζε τις συνθήκες και τους ενόχους της δολοφονίας. Ακόμη, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έχει βγάλει κάποιο πόρισμα.

Τις δεκαετίες της δικτατορίας η μαριονέτα των ΗΠΑ, ο δικτάτορας Μομπούτου επέτρεψε την λεηλάτηση των πλούσιων σε μεταλεύματα (ουράνιο, χαλκό κ.α) φυσικών πόρων της χώρας από τον ιμπεριαλισμό, καταδίκασε τον λαό στην φτώχεια και συνεργάστηκε με την φασιστική αποικιακή Πορτογαλία ενάντια στον απελευθερωτικό αγώνα των γειτονικών χωρών. Ήταν η κύρια αιτία του χάους του εμφυλίου στο Κονγκό που είχε θύματα σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους την δεκαετία του 1990.

Η δολοφονία του σοσιαλιστή Πατρίς Λουμούμπα, πρώτου πρωθυπουργού του ελεύθερου Κογκό, συγκίνησε όλο τον κόσμο. Εκατομμύρια άνθρωποι θρήνησαν το θάνατό του, διαδηλώσεις οργανώθηκαν προς τιμήν του και ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Το μέγεθος του θρύλου του, στη δεκαετία του 1960, θα ξεπεράσει τα όρια της Αφρικής και θα τον μετατρέψει σε παγκόσμιο σύμβολο αγώνα ενάντια στην αποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό, εμπνευστή και του κινήματος των μαύρων της Αμερικής.

Τιμήθηκε με ποιήματα, βιβλία, ονομασίες οδών και συνοικιών και με την ίδρυση από την Σοβιετική Ένωση του «Πανεπιστημίου Πατρίς Λουμούμπα, Πανεπιστημίου της Φιλίας των λαών» στην Μόσχα, που έδωσε την δυνατότητα, μεταξύ των άλλων, σε πολλούς αγωνιστές της Αφρικής να σπουδάσουν εκεί και κατόπιν να ηγηθούν του απελευθερωτικού αγώνα στις πατρίδες τους.

«Μια μέρα η Ιστορία θα έχει το λόγο, αλλά δε θα είναι η Ιστορία που διδάσκουν ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, το Παρίσι ή οι Βρυξέλλες, αλλά η Ιστορία που διδάσκουν χώρες ελεύθερες από την αποικιοκρατία και τις μαριονέτες της» είχε γράψει τις τελευταίες του μέρες στο κελί, ο Πατρίς Λουμούμπα.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία