Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΓΔΜ: Την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές — Αποχώρησε το VMRO

Συνε­χί­στη­κε στα Σκό­πια για τρί­τη ημέ­ρα σήμε­ρα, η συζή­τη­ση στην ολο­μέ­λεια της Βου­λής της ΠΓΔΜ, της πρό­τα­σης Ζάεφ για την τρο­πο­ποί­η­ση του συντάγ­μα­τος της χώρας, στη βάση της συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών. Όπως και τις προη­γού­με­νες δύο ημέ­ρες, έτσι και σήμε­ρα δεν σημειώ­θη­κε καμία μετα­κί­νη­ση των κομ­μά­των από τις γνω­στές θέσεις τους, ούτε μετα­τό­πι­ση βου­λευ­τών από τις κομ­μα­τι­κές γραμμές.

Αντί­θε­τα, σε μια προ­σπά­θεια να απο­τρέ­ψει πιθα­νή μετα­κί­νη­ση, το VMRO απο­χώ­ρη­σε από τη συζή­τη­ση. Το VMRO-DPMNE σε σημε­ρι­νή του ανα­κοί­νω­σή του, εκτί­μη­σε ότι όλα όσα έπρε­πε να ειπω­θούν στη συζή­τη­ση στην ολο­μέ­λεια της Βου­λής, έχουν δια­τυ­πω­θεί, και πλέ­ον δεν υπάρ­χει ανά­γκη περαι­τέ­ρω συζή­τη­σης. Για τον λόγο αυτό, οι ενα­πο­μεί­να­ντες βου­λευ­τές του VMRO-DPMNE, που είχαν εγγρα­φεί στον κατά­λο­γο των ομι­λη­τών, δεν θα ασκή­σουν το δικαί­ω­μα τους αυτό, προ­στί­θε­ται στην ανακοίνωση.

Επα­να­λαμ­βά­νει στην ανα­κοί­νω­σή του τη θέση, ότι η Συμ­φω­νία των Πρε­σπών είναι επι­ζή­μια για τα εθνι­κά συμ­φέ­ρο­ντα της ΠΓΔΜ και κανείς βου­λευ­τής του, όπως σημειώ­νει, δεν πρό­κει­ται να ψηφί­σει την πρό­τα­ση της κυβέρ­νη­σης του Ζόραν Ζάεφ για τρο­πο­ποί­η­ση του συντάγματος.

Το κόμ­μα της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης, ζήτη­σε να ολο­κλη­ρω­θεί άμε­σα η συζή­τη­ση αυτή στην ολο­μέ­λεια της Βου­λής, η οποία ξεκί­νη­σε την Δευ­τέ­ρα και σύμ­φω­να με τον Κανο­νι­σμό του Κοι­νο­βου­λί­ου μπο­ρεί να διαρ­κέ­σει μέχρι δέκα ημέ­ρες. Μετά την ολο­κλή­ρω­ση της συζή­τη­σης θα ακο­λου­θή­σει φηφο­φο­ρία. Για την έγκρι­ση της πρό­τα­σης απαι­τεί­ται πλειο­ψη­φία δύο τρί­των (80 στους 120 βου­λευ­τές), προ­κει­μέ­νου η δια­δι­κα­σία τρο­πο­ποί­η­σης του Συντάγ­μα­τος να προ­χω­ρή­σει στα επό­με­να στάδια.

Ο πρό­ε­δρος της Βου­λής της ΠΓΔΜ, Ταλάτ Τζα­φέ­ρι, γνω­στο­ποί­η­σε ότι η συζή­τη­ση θα συνε­χι­στεί την Παρα­σκευή. Στην αυρια­νή συνε­δρί­α­ση της Βου­λής, θα εξε­τα­σθεί νομο­σχέ­διο που έχει κατα­θέ­σει η κυβέρ­νη­ση για εργα­σια­κά θέματα.

Ωμή παρέμ­βα­ση ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ – Καλούν το VMRO να ψηφί­σει τις Συνταγ­μα­τι­κές αλλαγές

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο