Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΓΔΜ: Τη Δευτέρα ξεκινά η συζήτηση για την έναρξη διαδικασίας Συνταγματικών αλλαγών κι όλα είναι ρευστά

Τη Δευ­τέ­ρα 15 Οκτω­βρί­ου ξεκι­νά­ει στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής της ΠΓΔΜ η συζή­τη­ση για την πρό­τα­ση της κυβέρ­νη­σης του Ζόραν Ζάεφ σχε­τι­κά με την έναρ­ξη των δια­δι­κα­σιών για την αλλα­γή του Συντάγ­μα­τος της χώρας.

Αργά χθες το βρά­δυ ολο­κλη­ρώ­θη­κε η συζή­τη­ση στην Επι­τρο­πή Συνταγ­μα­τι­κών Υπο­θέ­σε­ων του Κοι­νο­βου­λί­ου της ΠΓΔΜ και στην ψηφο­φο­ρία που ακο­λού­θη­σε, δέκα βου­λευ­τές (της συμπο­λί­τευ­σης) ψήφι­σαν υπέρ της πρό­τα­σης της κυβέρ­νη­σης του Ζόραν Ζάεφ και επτά (της αντι­πο­λί­τευ­σης) κατά.

Η συζή­τη­ση στην Ολο­μέ­λεια, σε αυτήν την πρώ­τη φάση της δια­δι­κα­σί­ας, θα διαρ­κέ­σει μέχρι 10 ημέ­ρες και θα ολο­κλη­ρω­θεί με ψηφο­φο­ρία, η οποία θα αφο­ρά απο­κλει­στι­κά το αν θα προ­χω­ρή­σει η δια­δι­κα­σία τρο­πο­ποί­η­σης του Συντάγ­μα­τος με βάση τις κατευ­θύν­σεις που περι­λαμ­βά­νο­νται στην πρό­τα­ση της κυβέρ­νη­σης. Για τη λήψη της σχε­τι­κής από­φα­σης απαι­τεί­ται πλειο­ψη­φία δύο τρί­των (80 από τους 120 βου­λευ­τές), ώστε η δια­δι­κα­σία τρο­πο­ποί­η­σης του Συντάγ­μα­τος να περά­σει στα επό­με­να στά­δια που προ­βλέ­πει ο Κανο­νι­σμός της Βουλής.

Από αυτήν την άπο­ψη, η πρώ­τη ψηφο­φο­ρία στην Ολο­μέ­λεια είναι αυτή που θα κρί­νει αν η κυβέρ­νη­ση μπο­ρέ­σει να εξα­σφα­λί­σει τη στή­ρι­ξη κάποιων βου­λευ­τών της αντι­πο­λί­τευ­σης, προ­κει­μέ­νου να δια­μορ­φω­θεί η απαι­τού­με­νη πλειο­ψη­φία δύο τρί­των για την τρο­πο­ποί­η­ση του Συντάγ­μα­τος. Αν αυτό δεν συμ­βεί, τότε θα ακο­λου­θή­σει η διά­λυ­ση της Βου­λής και η προ­κή­ρυ­ξη πρό­ω­ρων βου­λευ­τι­κών εκλο­γών — πιθα­νό­τα­τα στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου.

Η πρό­τα­ση της κυβέρ­νη­σης του Ζόραν Ζάεφ για αλλα­γή του Συντάγ­μα­τος φέρε­ται να υπο­στη­ρί­ζε­ται από 72 βου­λευ­τές και για να εξα­σφα­λι­στεί πλειο­ψη­φία δύο τρί­των χρειά­ζε­ται η συγκα­τά­θε­ση οχτώ βου­λευ­τών του αντι­πο­λι­τευό­με­νου συνα­σπι­σμού, του οποί­ου ηγεί­ται το VMRO-DPMNE, το οποίο δια­θέ­τει 48 έδρες στη Βουλή.

Ο αρχη­γός του VMRO-DPMNE Χρί­στιαν Μίτσκο­σκι έχει ανα­φέ­ρει επα­νει­λημ­μέ­νως τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες ότι κανείς βου­λευ­τής του κόμ­μα­τός του δεν θα υπο­στη­ρί­ξει τρο­πο­ποί­η­ση του Συντάγ­μα­τος, που οδη­γεί σε αλλα­γή της ονο­μα­σί­ας της χώρας.

Διαρκές παζάρι

Οι έντο­νες διερ­γα­σί­ες, οι ζυμώ­σεις και τα παρα­σκη­νια­κά παζά­ρια ανά­με­σα στον Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη πρω­θυ­πουρ­γό, Ζ. Ζάεφ, και τους βου­λευ­τές του αντι­πο­λι­τευό­με­νου VMRO-DPMNE ήταν έως το τέλος της βδο­μά­δας αστα­μά­τη­τα, δια­μορ­φώ­νο­ντας ένα ρευ­στό σκη­νι­κό. Προς το τέλος της βδο­μά­δας έδι­ναν και έπαιρ­ναν οι ανε­πι­βε­βαί­ω­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες, κυρί­ως από αλβα­νό­φω­να ΜΜΕ των Σκο­πί­ων, πως ο Ζάεφ έχει «στο χέρι» τις απα­ραί­τη­τες ψήφους βου­λευ­τών της αντι­πο­λί­τευ­σης και ότι «είναι εφι­κτή» τις επό­με­νες μέρες η έγκρι­ση των συνταγ­μα­τι­κών αλλα­γών στο Κοινοβούλιο.

Ρόλο επι­πρό­σθε­του μοχλού πίε­σης ανέ­λα­βε αυτήν τη βδο­μά­δα και το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών, που ανα­κοί­νω­σε τη διε­νέρ­γεια έρευ­νας σε σχέ­ση με τις «απει­λές και εκβια­σμούς» που δέχο­νται βου­λευ­τές του αντι­πο­λι­τευό­με­νου VMRO-DPMNE, οι οποί­οι φέρε­ται πως θέλουν να αγνο­ή­σουν την κομ­μα­τι­κή γραμ­μή κατά της συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών και είναι έτοι­μοι να ψηφί­σουν τις επό­με­νες μέρες τις αλλα­γές στο Σύνταγμα.

Οι δια­ψεύ­σεις της αντι­πο­λί­τευ­σης και η ανα­κοί­νω­ση του VMRO-DPMNE ότι οι βου­λευ­τές του κόμ­μα­τος παρα­μέ­νουν «συνε­πείς» στην κομ­μα­τι­κή γραμ­μή δεν φάνη­καν αρκε­τές για να στα­μα­τή­σουν ούτε την έντο­νη φημο­λο­γία ούτε και τις πυρε­τώ­δεις προ­σπά­θειες της κυβέρ­νη­σης προ­κει­μέ­νου να καλ­λιερ­γη­θεί «σκη­νι­κό εθνι­κής ενό­τη­τας» και «συναί­νε­σης». Οι εντα­τι­κές προ­σπά­θειες της κυβέρ­νη­σης στα Σκό­πια να παζα­ρέ­ψει ή να εκβιά­σει τις 10 — 11 ψήφους που χρειά­ζε­ται για να πετύ­χει την πλειο­ψη­φία των 2/3 (80 στους 120 βου­λευ­τές) φάνη­κε να μαρ­τυ­ρούν πως τίπο­τε δεν είναι δεδομένο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο