Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: Καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την αναθηματική πλάκα για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Τις μεθο­δεύ­σεις της κυβέρ­νη­σης και των τοπι­κών αρχών που «έβα­λαν στο στό­χα­στρο την ανα­θη­μα­τι­κή πλά­κα που βρί­σκε­ται τοπο­θε­τη­μέ­νη στην πλα­τεία Λευ­κού Πύρ­γου, στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, για την απε­λευ­θέ­ρω­ση της πόλης τον Οκτώ­βρη 1944 από τον ΕΛΑΣ», καταγ­γέλ­λει η Πανελ­λή­νια Ένω­ση Αγω­νι­στών Εθνι­κής Αντί­στα­σης και Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).ΠΕΑΕΑΔΣΕ logo

Όπως ανα­φέ­ρει η ανα­κοί­νω­ση, κυβέρ­νη­ση και τοπι­κές αρχές «δεν ανέ­χο­νται την ανα­φο­ρά “στη Μνή­μη των μαχη­τών του ΕΛΑΣ που απε­λευ­θέ­ρω­σαν τη Θεσ­σα­λο­νί­κη από τα ναζι­στι­κά στρα­τεύ­μα­τα κατο­χής στις 30 Οκτώ­βρη 1944″. Θέλουν να μη θυμά­ται ο λαός, να μη μαθαί­νει και να γνω­ρί­ζει η νεο­λαία την πραγ­μα­τι­κή ιστο­ρία του μεγά­λου λαϊ­κού ΕΠΟΥΣ της ΕΑΜι­κής Αντί­στα­σης και της Απε­λευ­θέ­ρω­σης.

Στα σχέ­δια παρα­χά­ρα­ξης της Ιστο­ρί­ας εμπλέ­κο­νται οι ελεγ­κτές Δημό­σιας Διοί­κη­σης με έρευ­να που διε­νερ­γεί­ται, μετά από καταγ­γε­λί­ες της αυτο­α­πο­κα­λού­με­νης “Ομά­δας προ­βλη­μα­τι­σμού για θέμα­τα που αφο­ρούν την ιστο­ρία της πόλης μας”, η οποία προ­φα­νώς συνε­χί­ζει στη γραμ­μή που είχε χαρά­ξει ο χρυ­σαυ­γί­της Ματ­θαιό­που­λος στο Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο της πόλης.

Έχουν προη­γη­θεί παρεμ­βά­σεις της σε υπουρ­γεία και Περι­φέ­ρεια, απαι­τώ­ντας να απο­μα­κρυν­θεί η ανα­θη­μα­τι­κή πλά­κα, της οποί­ας δεν ανέ­χο­νται το περιε­χό­με­νο που απο­κα­λύ­πτει ποιος υπε­ρα­σπί­στη­κε τον λαό εκεί­να τα χρό­νια. Ποιος ήταν μπρο­στά­ρης, οργα­νω­τής, νους και ψυχή του λαού, στην ένο­πλη πάλη του κατά της τρι­πλής φασι­στι­κής κατο­χής της πατρί­δας μας, για­τί η λαϊ­κή ανά­τα­ση αυτής της περιό­δου είναι υλι­κή δύνα­μη στους αγώ­νες του σήμε­ρα για το δίκιο των εργα­ζο­μέ­νων, του λαού κόντρα στους αστούς.

Ήταν η λαϊ­κή πάλη με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, το ΚΚΕ που έγρα­ψε τις πιο λαμπρές σελί­δες στη σύγ­χρο­νη ιστο­ρία, ενώ ο αστι­κός πολι­τι­κός κόσμος είτε εγκα­τέ­λει­ψε τη χώρα είτε συνερ­γά­στη­κε με τους ναζί κατα­κτη­τές. Ήταν ο ΕΛΑΣ που απε­λευ­θέ­ρω­σε το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της χώρας από τους ναζί κατακτητές.

Επι­διώ­κουν να σβη­στεί από την ιστο­ρι­κή μνή­μη το γεγο­νός ότι ο ΕΛΑΣ μετά από μάχες με τα ναζι­στι­κά στρα­τεύ­μα­τα και τους ντό­πιους συνερ­γά­τες τους, τους ταγ­μα­τα­σφα­λί­τες, στα περί­χω­ρα και μέσα στην πόλη, απε­λευ­θέ­ρω­σε τη Θεσσαλονίκη.

Θέλουν να παρα­χα­ρά­ξουν την ιστο­ρι­κή αλή­θεια, να τη φέρουν στα μέτρα τους, να ξεπλύ­νουν τα εγκλή­μα­τα των πολι­τι­κών τους προ­γό­νων που συνερ­γά­στη­καν με τα στρα­τεύ­μα­τα κατο­χής, για να συνε­χί­ζουν να δηλη­τη­ριά­ζουν λαό και νεο­λαία με την εγκλη­μα­τι­κή ιδε­ο­λο­γία και δρά­ση τους, ώστε να μη σηκώ­νουν κεφά­λι, να μη διεκ­δι­κούν, να μην αντι­στέ­κο­νται, να μην παλεύ­ουν για την ανα­τρο­πή του εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος που τους εξο­ντώ­νει με τη φτώ­χεια, την ανα­σφά­λεια, τους πολέμους.

Καλού­με τον εργα­ζό­με­νο λαό και τη νεο­λαία να κατα­δι­κά­σει αυτούς που επι­χει­ρούν την παρα­χά­ρα­ξη της Ιστο­ρί­ας και όσους ανέ­χο­νται τα φασι­στι­κά παρα­κλά­δια και την πρα­κτι­κή τους. Να αντι­στα­θεί στις επι­διώ­ξεις κυβέρ­νη­σης και κρα­τι­κών μηχα­νι­σμών να σβή­σουν από την ιστο­ρι­κή μνή­μη την πραγ­μα­τι­κή Ιστο­ρία. Θα μας βρουν απέ­να­ντί τους αυτοί, που για όποια μικρο-κομ­μα­τι­κά οφέ­λη θα τολ­μή­σουν να επι­χει­ρή­σουν τη δια­στρέ­βλω­ση της Ιστορίας.

Κάτω τα χέρια από την πραγ­μα­τι­κή Ιστο­ρία, το ηρω­ι­κό έπος της Αντί­στα­σης που έγρα­ψε με το αίμα του ο λαός μας».

Ποιοί θέλουν να ξανα­γρά­ψουν την Ιστο­ρία της Θεσ­σα­λο­νί­κης; Ανα­κοί­νω­ση της «Λαϊ­κής Συσπείρωσης»

vivlio mpelogiannis


Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο