Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πειραιώς Σεραφείμ: Ούτε η ΚΥΑ ούτε η Ιερά Σύνοδος απαγορεύει την Θεία Κοινωνία — Κακώς διώκεται ο ερέας

Και ενώ η κυβέρ­νη­ση προ­σπα­θεί να μας πεί­σει ότι η Ιερά Σύνο­δος στη­ρί­ζει τα μέτρα πυο αφο­ρούν τις εκκλη­σί­ες και ταυ­τό­χρο­να κατα­βάλ­λει προ­σπά­θεια να δεί­ξει πυγ­μή ένα­ντι των «παρα­νο­μού­ντων» ιερέ­ων, έρχε­ται ο Μητρο­πο­λί­της Πει­ραιώς Σερα­φείμ, να βάλει τα πράγ­μα­τα στη θέση τους.

Μιλώ­ντας στην τηλε­ό­ρα­ση του ΣΚΑΪ ο Σερα­φείμ υπο­στή­ρι­ξε πως ούτε η ΚΥΑ ούτε η Ιερά Σύνο­δος απα­γο­ρεύ­ει την Θεία Κοι­νω­νία και πως υπάρ­χει μια σύγ­χυ­ση γύρω από αυτό το θέμα καθώς η απα­γό­ρευ­ση αφο­ρά τις συναθροίσεις.

«Υπάρ­χει σύγ­χυ­σις και κάποιοι πρέ­πει να ξεπε­ζέ­ψουν από κάποιο καλά­μι. Διά­φο­ρα καλά­μια κυκλο­φο­ρούν. Να ξεπε­ζέ­ψουν. Τους παρα­κα­λώ θερ­μώς είναι άγιες ημέ­ρες δεν επι­τρέ­πε­ται να συγ­χέ­ου­με τα πράγ­μα­τα», ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

«Η Θεία Κοι­νω­νία δια­χω­ρί­στη­κε για­τί είναι το Μυστή­ριο. Είναι η ουσία της πίστε­ώς μας και όποιος την προ­σβά­λει δημό­σια δια­πράτ­τει ένα κακούρ­γη­μα, προ­σβά­λει τη θρη­σκευ­τι­κή μας ελευ­θε­ρία», σημεί­ω­σε και άρα σύμ­φω­να με τον κ. Σερα­φείμ ο ιερέ­ας δεν έπρα­ξε κανέ­να αδί­κη­μα, δίνο­ντας στον αύλειο χώρο Θεία Κοι­νω­νία «σε δυο παι­δά­κια τα οποία τα έφε­ρε ο πατέ­ρας τους στο δρό­μο».

Και έτσι είναι όπως τα λέει ο Σερα­φείμ, στα περί αδι­κή­μα­τος. Δεν είπε κάτι νέο. Ας θυμη­θού­με την από 6/4/202ο σχε­τι­κή δήλω­ση του αρχιε­πι­σκό­που. Αντι­γρά­φου­με από το kathimerini.gr (4/4/2020) σε ανάρ­τη­ση που ανα­φέ­ρε­ται στα όσο είπε την προη­γό­υ­με­νη ημέ­ρα στο δελ­τίο ειδή­σε­ων του ΑΝΤ1:

Διευ­κρί­νι­σε ότι η Πολι­τεία δεν έχει λόγο για τη Θεία Κοι­νω­νία, αλλά έχει λόγο για τις δημό­σιες συνα­θροί­σεις. Επε­σή­μα­νε ότι κάποιος που θέλει να μετα­λά­βει χωρίς να υπο­λο­γί­ζει ότι μπο­ρεί να κολ­λή­σει τον συνάν­θρω­πο του, είναι εγω­ι­στής και τόνι­σε ότι δεν υπάρ­χει «καμία έκπτω­ση για τη Θεία Κοινωνία».

Αν θέλει η κυβέρ­νη­ση πραγ­μα­τι­κά να προ­στα­τέ­ψει, αντί άσφαι­ρων πυρών και άσκο­που κηνυ­γη­τού ιερέ­ων ας πρά­ξει τα δέοντα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο