Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πεκίνο: Η Κίνα βρίσκεται στην σωστή πλευρά της ιστορίας, οι αντιρωσικές κυρώσεις είναι εξωφρενικές

«Ο χρό­νος θα απο­δεί­ξει ότι η θέση της Κίνας βρί­σκε­ται στη σωστή πλευ­ρά της ιστο­ρί­ας» ανέ­φε­ρε σε σημε­ρι­νές δηλώ­σεις του σχε­τι­κά με τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Κίνας Γουάνγκ Γι.

«Η Κίνα θα συνε­χί­σει να κάνει ανε­ξάρ­τη­τες κρί­σεις με βάση την ουσία του θέμα­τος και με αντι­κει­με­νι­κή και δίκαιη στά­ση. Δεν θα δεχθού­με ποτέ κανέ­ναν εξω­τε­ρι­κό εξα­να­γκα­σμό και πίε­ση, και επί­σης αντι­τι­θέ­με­θα σε οποιεσ­δή­πο­τε αβά­σι­μες κατη­γο­ρί­ες και υπο­ψί­ες κατά της Κίνας», είπε ο Γουάνγκ Γι στους δημο­σιο­γρά­φους, σύμ­φω­να με δήλω­ση του Υπουρ­γεί­ου Εξωτερικών.

Ο Ουάνγκ υπο­γράμ­μι­σε ότι «η μακρο­πρό­θε­σμη λύση είναι να εγκα­τα­λεί­ψου­με τη νοο­τρο­πία του Ψυχρού Πολέ­μου, να απο­φύ­γου­με την εμπλο­κή σε ομα­δι­κές αντι­πα­ρα­θέ­σεις και να δια­μορ­φώ­σου­με πραγ­μα­τι­κά μια ισορ­ρο­πη­μέ­νη, απο­τε­λε­σμα­τι­κή και βιώ­σι­μη αρχι­τε­κτο­νι­κή περι­φε­ρεια­κής ασφά­λειας. Μόνο με αυτόν τον τρό­πο μπο­ρεί να επι­τευ­χθεί μακρο­πρό­θε­σμη στα­θε­ρό­τη­τα στην ευρω­παϊ­κή ήπειρο».

Νωρί­τε­ρα, ανώ­τε­ρο στέ­λε­χος του κινε­ζι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών χαρα­κτή­ρι­σε «εξω­φρε­νι­κές» τις κυρώ­σεις που που επι­βάλ­λουν δυτι­κές χώρες στη Ρωσία εξαι­τί­ας της επί­θε­σής της ενα­ντί­ον της Ουκρανίας.

Η Κίνα έχει απο­φύ­γει μέχρι σήμε­ρα να κατα­δι­κά­σει τη ρωσι­κή επί­θε­ση ενα­ντί­ον της Ουκρα­νί­ας, ή να τη χαρα­κτη­ρί­σει εισβο­λή, παρά το γεγο­νός ότι έχει εκφρά­σει βαθιά ανη­συ­χία για τον πόλεμο.

«Οι κυρώ­σεις σε βάρος της Ρωσί­ας γίνο­νται ολο­έ­να πιο εξω­φρε­νι­κές», είπε κινέ­ζος υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Λι Γιου­τσένγκ κατά τη διάρ­κεια εκδή­λω­σης για θέμα­τα ασφά­λειας στο Πεκί­νο, τονί­ζο­ντας πως απλοί ρώσοι πολί­τες στε­ρού­νται ιδί­ως πόρους στο εξω­τε­ρι­κό «χωρίς κανέ­να λόγο».

«Η ιστο­ρία έχει απο­δεί­ξει ξανά και ξανά ότι οι κυρώ­σεις δεν επι­λύ­ουν προ­βλή­μα­τα. Οι κυρώ­σεις το μονα­δι­κό που κάνουν είναι να πλήτ­τουν απλούς ανθρώ­πους, έχουν αντί­κτυ­πο στο οικο­νο­μι­κό και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό σύστη­μα και (…) επι­δει­νώ­νουν την παγκό­σμια οικονομία».

«Η επι­δί­ω­ξη της από­λυ­της ασφά­λειας (από πλευ­ράς του NATO) οδη­γεί ακρι­βώς στην από­λυ­τη ανα­σφά­λεια», σημεί­ω­σε από την πλευ­ρά του ο κ. Λι και πρό­σθε­σε: «Οι συνέ­πειες του να σπρώ­χνεις μια μεγά­λη δύνα­μη, ειδι­κά μια πυρη­νι­κή δύνα­μη, στη γωνία είναι αδιανόητες».

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από Reuters, CNN, Xinhua

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο