Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πελέ: Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον βασιλιά του ποδοσφαίρου

Το τελευ­ταίο «αντίο» στον Βρα­ζι­λιά­νο θρύ­λο του παγκο­σμί­ου ποδο­σφαί­ρου, Πελέ, ο οποί­ος απε­βί­ω­σε σε ηλι­κία 82 ετών, ανα­μέ­νε­ται να πουν σήμε­ρα Τρί­τη χιλιά­δες κόσμου στο Σάο Πάο­λο, όπου η σορός του Πελέ έχει τεθεί σε λαϊ­κό προ­σκύ­νη­μα στο γήπε­δο της Σάντος από το πρωί της Δευτέρας.

Ο κατά πολ­λούς κορυ­φαί­ος ποδο­σφαι­ρι­στής όλων των επο­χών πέθα­νε την Πέμ­πτη 29 Δεκέμ­βρη 2022 σε κλι­νι­κή του Σάο Πάο­λο, όπου είχε μετα­φερ­θεί από τις αρχές του ίδιου μήνα μετά από σοβα­ρές επι­πλο­κές σε ζωτι­κά όργα­να, ως συνέ­πεια του καρ­κί­νου στο έντε­ρο με τον οποίο είχε δια­γνω­στεί την τελευ­ταία πεντα­ε­τία. Η είδη­ση του θανά­του του Πελέ σκόρ­πι­σε παγκό­σμια θλί­ψη, ενώ η κυβέρ­νη­ση της Βρα­ζι­λί­ας κήρυ­ξε τρι­ή­με­ρο πένθος.

Τόσο ο κόσμος του ποδο­σφαί­ρου (πρώ­ην και νυν παί­κτες, προ­πο­νη­τές, ομά­δες, παρά­γο­ντες) όσο και άνθρω­ποι από όλο το φάσμα του αθλη­τι­σμού, αλλά και προ­σω­πι­κό­τη­τες εκτός αθλη­τι­σμού, διά­φο­ρα ΜΜΕ και εκα­τομ­μύ­ρια φίλα­θλοι σε όλο τον κόσμο απηύ­θυ­ναν με κάθε τρό­πο το δικό τους «ύστα­το χαί­ρε» στον θρύ­λο του ποδο­σφαί­ρου. Στα εγχώ­ρια πρω­τα­θλή­μα­τα ανά τον κόσμο, όπου η δρά­ση ξεκί­νη­σε τις προη­γού­με­νες μέρες μετά τις γιορ­τές, κρα­τή­θη­κε ενός λεπτού σιγή στη μνή­μη του σπου­δαί­ου παί­κτη. Ενδει­κτι­κό ήταν το πρω­το­σέ­λι­δο της εφη­με­ρί­δας του Σάο Πάο­λο «Estado do Sao Paulo», που έγρα­ψε χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Ο Πελέ πέθα­νε, αν μπο­ρεί να πεθά­νει ο Πελέ». Από τη μεριά της η ομά­δα με την οποία μεγα­λούρ­γη­σε, η Σάντος, ανα­κοί­νω­σε την από­συρ­ση της φανέ­λας με το Νο 10 που είχε φορέ­σει ο Πελέ.

Το φέρε­τρο του Πελέ τέθη­κε σε λαϊ­κό προ­σκύ­νη­μα στο στά­διο της Σάντος «Estadio Urbano Caldeira» χτες το πρωί ώρα Βρα­ζι­λί­ας (3 μ.μ. ώρα Ελλά­δας). Πολύ νωρί­τε­ρα, από τις προη­γού­με­νες μέρες, χιλιά­δες κόσμου είχαν κατα­κλύ­σει τους γύρω δρό­μους, περι­μέ­νο­ντας να απο­τί­σουν τον τελευ­ταίο φόρο τιμής. Βάσει του προ­γράμ­μα­τος που έχει ανα­κοι­νω­θεί, σήμε­ρα μετά την ολο­κλή­ρω­ση του τελε­τουρ­γι­κού θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί παρέ­λα­ση η οποία θα περά­σει από τον δρό­μο όπου μένει η Ντό­να Σελέ­στε, η μητέ­ρα του Πελέ, η οποία βρί­σκε­ται εν ζωή σε ηλι­κία 100 ετών, ωστό­σο πάσχει από άνοια και δεν γνω­ρί­ζει καν την απώ­λεια του γιου της.

Η σορός του θα ταφεί στο «Memorial Necrópole Ecumênica» (Μνη­μείο της Οικου­με­νι­κής Νεκρό­πο­λης), δίπλα στην ακτή του Σάο Πάο­λο, σε εκδή­λω­ση στην οποία θα δώσουν το «παρών» μόνο τα μέλη της οικο­γέ­νειας του Πελέ.

Πελέ: Το 14όροφο μαυ­σω­λείο που θα ταφεί — Σήμε­ρα στο γήπε­δο της Σάντος το λαϊ­κό προσκύνημα

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο