Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Περίεργη δημοπρασία με έκθεση έργων ζωγραφικής (;) του Χίτλερ

Σφο­δρές αντι­δρά­σεις έχει προ­κα­λέ­σει στη Γερ­μα­νία η προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη για σήμε­ρα δημο­πρα­σία στη Νυρεμ­βέρ­γη έργων τέχνης που πιστεύ­ε­ται ότι έχουν φιλο­τε­χνη­θεί από τον Χίτλερ. Πάρα πολ­λά από αυτά μάλι­στα εία­νι αμφι­λε­γό­με­να μιας και αμφι­σβη­τεί­ται η αυθε­ντι­κό­τη­τά τους και γι’ αυτό απο­σύρ­θη­καν με εισαγ­γε­λι­κή παρέμβαση

Ο δήμαρ­χος της πόλης χαρα­κτή­ρι­σε «κακό­γου­στη» τη δημο­πρα­σία μιλώ­ντας στην Suddeutsche.

Εκτός από πέντε πίνα­κες, ένας εκ των οποί­ων που απει­κο­νί­ζει μια λίμνη εκτι­μά­ται ότι μπο­ρεί να φτά­σει και τα 45.000 ευρώ, βρί­σκε­ται και μια ψάθι­νη καρέ­κλα με τον αγκυ­λω­τό σταυρό.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η Νυρεμ­βέρ­γη είναι ο τόπος των μεγά­λων συνα­ντή­σε­ων των ναζί τη δεκα­ε­τία του 1930 και η πόλη στην οποία δικά­στη­καν για εγκλή­μα­τα πολέ­μου αρκε­τοί Ναζί το 1945.

Αυτό που ενο­χλεί αρκε­τούς είναι, επί­σης, το γεγο­νός ότι οι επί­δο­ξοι αγο­ρα­στές δίνουν μεγά­λα χρη­μα­τι­κά ποσά προ­κει­μέ­νου να απο­κτή­σουν ένα ενθύ­μιο της ναζι­στι­κής περιό­δου. «Κάθε φορά γίνε­ται σού­σου­ρο και οι τιμές συνε­χώς ανε­βαί­νουν. Προ­σω­πι­κά αυτό με ενο­χλεί αρκε­τά» δήλω­σε στον Guardian ο Στέ­φαν Κλίν­γκεν από το Ινστι­τού­το Ιστο­ρί­ας της Τέχνης στο Μόναχο.

Στη Γερ­μα­νία η δημό­σια εμφά­νι­ση ναζι­στι­κών συμ­βό­λων απα­γο­ρεύ­ε­ται και γι’ αυτό ο οίκος που θα κάνει τη δημο­πρα­σία έβα­λε πίξελ στη σβά­στι­κα της ψάθι­νης καρέ­κλας και σε ένα βάζο που βρί­σκε­ται στον κατάλογο.

Αμφισβήτηση αυθεντικότητας

πολ­λά από τα έργα που επρό­κει­το να βγουν στο σφυ­ρί σήμε­ρα, κατα­σχέ­θη­καν λόγω αμφι­βο­λιών για την αυθε­ντι­κό­τη­τά τους, ανα­κοί­νω­σε η εισαγ­γε­λία της Νυρεμβέργης.

Συνο­λι­κά 63 έργα που έφε­ραν την υπο­γρα­φή “A. H.” ή “Α. Hitler” κατα­σχέ­θη­καν, εκ των οποί­ων 26 επρό­κει­το να δημο­πρα­τη­θούν σήμε­ρα, σύμ­φω­να με την ίδια πηγή.

“Διε­νερ­γού­με έρευ­να στην εισαγ­γε­λία της Νυρεμ­βέρ­γης μετά τις υπο­ψί­ες για πλα­στο­γρά­φη­ση και από­πει­ρα απά­της”, δήλω­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο η γενι­κή εισαγ­γε­λέ­ας ‘Αντσιε Γκά­μπριελς-Γκόρ­σολ­κε διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι στο εξής η έρευ­να διε­νερ­γεί­ται για να “εξα­κρι­βω­θεί αν τα έργα είναι πλα­στά ή αυθεντικά”.

Μόνο πέντε από τα 31 έργα που ανα­γρά­φο­νταν στον κατά­λο­γο του οίκου δημο­πρα­σιών θα δια­τε­θούν τελι­κά προς πώλη­ση. Τα υπό­λοι­πα 26 έργα σβή­στη­καν από τον κατά­λο­γο. Η εισαγ­γε­λία κατά­σχε­σε 37 άλλα, η αυθε­ντι­κό­τη­τα των οποί­ων αμφι­σβη­τεί­ται επίσης.

Στις 24 Ιανουα­ρί­ου η αστυ­νο­μία κατά­σχε­σε τρεις ακουα­ρέ­λες που απο­δί­δο­νται στον Χίτλερ, οι οποί­ες επρό­κει­το να δημο­πρα­τη­θούν στο Βερο­λί­νο την ίδια ημέ­ρα έπει­τα από αμφι­βο­λί­ες για την αυθε­ντι­κό­τη­τά τους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο