Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Περί…“καμερών”… “Μεγάλου Αδελφού”… και τι να κάνουμε;»

Γρά­φει ο Χρή­στος Νικ. Ζήκος //

Ως γνω­στόν το “Panoptikon” του Μπέν­θαμ είναι… πολ­λών, πάρα πολ­λών ετών εφεύ­ρε­ση. Έκτο­τε η τεχνο­λο­γία της επι­τή­ρη­σης εξε­λίσ­σε­ται εκθε­τι­κά πλέον.

Ήδη και ο Φου­κώ έχει μιλή­σει για “πανο­πτι­κή κοι­νω­νία”, τρό­ποι δόμη­σης π.χ. μεγά­λων δημό­σιων κτι­ρια­κών εγκαταστάσεων.

Μην παρα­βλέ­που­με ωστό­σο, ότι κι ο συγ­γρα­φέ­ας του “1984”,  ήταν κι αυτός… “μεγά­λος αδελ­φός”, μυστι­κός πρά­κτο­ρας της Ιντέ­λι­τζενς Σέρβις.

Και τώρα στο “δια ταύτα”

Τι να κάνουμε;

Να φοβη­θού­με τις κάμε­ρες και τους μυστι­κούς ανά­με­σα μας;

Απλά αγνο­ού­με παντε­λώς την ύπαρ­ξη τους για­τί και τους δεύ­τε­ρους μαζί με τους προ­βο­κά­το­ρες ανά­με­σα μας, τους κατα­λα­βαί­νου­με με την.…. πρώ­τη ματιά.

Συνε­χί­ζου­με ως ελεύ­θε­ροι πολί­τες να δια­δη­λώ­νου­με πιο δυνα­τά και πιο πολ­λοί για έναν καλύ­τε­ρο κόσμο.

Για να ανα­τρα­πεί το κρα­τούν εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα που στο όνο­μα της δήθεν ανά­πτυ­ξης κατα­στρέ­φει και τη ζωή των ερχό­με­νων γενε­ών, τη ζωή στον πλανήτη.

Όλοι οι επι­τη­ρη­τές των λαϊ­κών αγώ­νων ποντά­ρουν στο φόβο. Να φοβη­θού­με λοι­πόν τι; Και αυτήν την οποια σχε­τι­κή στα αστι­κά πλαί­σια ελευ­θε­ρία μας κατα­κτη­μέ­νη με αγώ­νες και συνταγ­μα­τι­κά κατοχυρωμένη;

Όχι, βέβαια!!!!!

Κι αλί­μο­νο αν πουν οι επό­με­νες γενιές για τη δικιά μας, “Κοι­τά­τε πώς κατά­ντη­σαν την ελευ­θε­ρία τους, σχε­δόν περιττή”!!!!!!!!!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο