Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Περί «παλινόρθωσης»

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Παλι­νόρ­θω­ση θηλυ­κό: Ενέρ­γεια και το απο­τέ­λε­σμα του παλι­νορ­θώ­νω. Η επα­να­φο­ρά στην όρθια ή στην αρχι­κή θέση. Η επι­στρο­φή ενός έκπτω­του μονάρ­χη ή δυνα­στεί­ας στο θρόνο.(Από τα λεξικά)

Κατά τη διάρ­κειας της ομι­λί­ας του στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ ο Α. Τσί­πρας ανά­με­σα στα άλλα τόνι­σε: «…Στο τέλος της τετρα­ε­τί­ας, το ερχό­με­νο φθι­νό­πω­ρο, έχου­με να δώσου­με τη μητέ­ρα των μαχών, τις εθνι­κές εκλογές….θα βρού­με μπρο­στά μας όλες τις γερα­σμέ­νες δυνά­μεις της παλιάς Ελλά­δας. Αδί­στα­κτες και διψα­σμέ­νες για την παλινόρθωση…».

Προ­φα­νώς ο κύριος πρω­θυ­πουρ­γός δεν αγνο­εί τη σημα­σία αλλά και βαρύ­τη­τα της λέξης παλι­νόρ­θω­ση. Απλά η χρη­σι­μο­ποί­η­ση της απο­σκο­πεί να δώσει έμφα­ση στο προ­πα­γαν­δι­στι­κό οπλο­στά­σιο της κυβέρ­νη­σης, όπως παλιό­τε­ρα η αντι­πα­ρά­θε­ση ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ που από τη μεριά του πρώ­του χαρα­κτη­ρι­ζό­ταν ως σύγκρου­ση μετα­ξύ «φωτός και σκοταδιού».

Ας δού­με όμως ορι­σμέ­νες πλευρές:

-Χαρα­κτη­ρί­ζει συλ­λή­βδην τους πολι­τι­κούς του αντι­πά­λους ως «γερα­σμέ­νες δυνά­μεις» και εκπρό­σω­πους της «παλιάς Ελλά­δας». Σίγου­ρα το ΚΚΕ είναι το πιο παλιό κόμ­μα όμως κάθε άλλο παρά «γερα­σμέ­νο» είναι παρά τα 100 χρό­νια του. Είναι ο εκφρα­στής του πραγ­μα­τι­κού νέου, του σοσια­λι­σμού-κομ­μου­νι­σμού της «νιό­της του κόσμου», απέ­να­ντι στο γερα­σμέ­νο και σάπιο καπι­τα­λι­σμό. Όσο δε αφο­ρά τα αστι­κά κόμ­μα­τα εκεί έχει δίκιο για­τί αυτά, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκφρα­στές του παλιού του ιστο­ρι­κά ξεπε­ρα­σμέ­νου κοινωνικά…

-Η λέξη παλι­νόρ­θω­ση αφο­ρά κυρί­ως ουσια­στι­κή — ριζι­κή κοι­νω­νι­κή ή πολι­τι­κή αλλα­γή (π.χ παλι­νόρ­θω­ση μοναρ­χί­ας, καπι­τα­λι­στι­κή παλι­νόρ­θω­ση). Εδώ αν χάσει π.χ ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβερ­νη­τι­κή εξου­σία δεν θα σημαί­νει ασφα­λώς κάτι τέτοιο. Απλά θα έχου­με αλλα­γή (αντι­λαϊ­κού) δια­χει­ρι­στή του συστή­μα­τος και όχι αλλα­γή του συστή­μα­τος ή της γενι­κό­τε­ρα ακο­λου­θού­με­νης πολιτικής.

-Με την ομι­λία του προ­σπά­θη­σε να καλ­λιερ­γή­σει αυτα­πά­τες και να ορθώ­σει τεχνη­τά τεί­χη απέ­να­ντι σε όμο­ρες ουσια­στι­κά πολι­τι­κά-ιδε­ο­λο­γι­κά δυνά­μεις, χωρίς όμως ούτε και φρα­στι­κά να παρου­σιά­σει κάτι δια­φο­ρε­τι­κό από αυτές. Έτσι για παρά­δειγ­μα έκα­νε λόγο για «νέα επο­χή» χωρίς όμως αυτή να περι­λαμ­βά­νει αυτή π.χ ανα­πλή­ρω­ση των απω­λειών , την κατάρ­γη­ση των εκα­το­ντά­δων «μνη­μο­νι­κών νόμων», το στα­μά­τη­μα της πρόσ­δε­σης στους σχε­δια­σμού του ΝΑΤΟ στην περιο­χή κ.α .

- Η αντι­πα­ρά­θε­ση μετα­ξύ των «ομο­τρά­πε­ζων» στα σαλό­νια της Ε.Ε του ΝΑΤΟ, του ΣΕΒ προ­φα­νώς και δεν πρέ­πει να αφο­ρά το λαό, για­τί σε κάθε περί­πτω­ση «αυτός θα κλη­θεί να πλη­ρώ­σει τη νύφη». Χρειά­ζε­ται με βάση την πεί­ρα του να σκε­φτεί π.χ τι σήμαι­ναν για τη ζωή του όλα αυτά τα χρό­νια οι εναλ­λα­γές κομ­μά­των (της αστι­κής δια­χεί­ρι­σης) στην κυβερ­νη­τι­κή εξου­σία όπου «άλλα­ζε ο βιο­λι­τζής και όχι ο αντι­λαϊ­κός χαβάς» και να πρά­ξει ανά­λο­γα. Η ανα­συ­γκρό­τη­ση του λαϊ­κού κινή­μα­τος, η συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ, η ενί­σχυ­ση του και εκλο­γι­κά είναι «μονό­δρο­μος» αν θέλου­με πραγ­μα­τι­κά «νέα επο­χή» για την χώρα μας και τον λαό της.

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο