Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Περί της (υποκριτικής) τοποθέτησης Μπάιντεν για τις πατέντες εμβολίων για τον κορονοϊό

Η τοπο­θέ­τη­ση Μπάι­ντεν για τις πατέ­ντες εμβο­λί­ων για τον κορο­νο­ϊό (να αρθούν προ­σω­ρι­νά τα πνευ­μα­τι­κά δικαιώ­μα­τα) είναι πέρα για πέρα υπο­κρι­τι­κή αλλά και υστερόβουλη

1. Η όλη συζή­τη­ση για την άρση της πατέ­ντας έχει αφε­τη­ρία ην αμοι­βαία επω­φε­λή συμ­φω­νία με τις φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ες, που πρα­κτι­κά σημαί­νει άθι­κτα τα συμ­φέ­ρο­ντα των φαρμακοβιομηχανιών

2. Η κατάρ­γη­ση της πατέ­ντας δε σημαί­νει πρα­κτι­κά και δυνα­τό­τη­τα παρα­γω­γης εμβο­λί­ων από όλες τις χώρες. Αυτή την ικα­νό­τη­τα την έχουν μόνο λίγες χώρες.

3. Οι ΗΠΑ του Μπάι­ντεν ποσώς ενδια­φέ­ρο­νται για τις ανά­γκες του πλα­νή­τη για εμβό­λια παρά μόνο για τις δικές τους. Χαρα­κτη­ρι­στι­κή η μέχρι τώρα στά­ση τους ένα­ντι της Ινδί­ας, της μεγα­λύ­τε­ρης παρα­γω­γού εμβο­λί­ου στον κόσμο, η οποία σήμε­ρα δεν μπο­ρεί να παρά­ξει εμβό­λια που τόσο χρειά­ζε­ται. Η πρώ­τη ύλη των εμβο­λί­ων έρχε­ται από τις ΗΠΑ. Η διοί­κη­ση Μπάι­ντεν για να καλύ­ψει τις δικές της ανά­γκες έχει περιο­ρί­σει τις εξα­γω­γές. Και κατά συνέ­πεια οι ινδι­κές παρα­σκευά­στριες εται­ρεί­ες δεν έχουν τις δυνα­τό­τη­τες που είχαν αρχές του χρόνου.

4. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι άλλες ισχυ­ρές καπι­τα­λι­στι­κές χώρες και η ΕΕ έχουν επι­δο­θεί σε μια προ­σπά­θεια να εξα­σφα­λί­σουν τις δικές τους ανά­γκες με απο­τέ­λε­σμα να αγο­ρά­ζουν και να δεσμεύ­ουν μεγά­λες ποσό­τη­τες. Δεν περισ­σεύ­ουν για τις φτω­χές χώρες εμβό­λια και χωρίς τη δυνα­τό­τη­τα παρα­γω­γής εμβο­λί­ων αό την Ινδία, οι φτω­χές χώρες είναι στο έλε­ος του… Θεού.

Με την άρση της πατέ­ντας –με οπαί­ους όρους- οι ΗΠΑ (οι οποί­ες έχουν και τις πρώ­τες ύλες) εξα­σφα­λί­ζουν πρω­τί­στως τη δική τους επάρ­κεια αλλά τους δίνει και τη δυνα­τό­τη­τα χρη­σι­μο­ποιώ­ντας περίσ­σευ­μα δόσε­ων να ενι­σχύ­σουν τις σχέ­σεις εξάρ­τη­σεις με φτω­χές χώρες και να πλα­σά­ρουν ανθρω­πι­στι­κό προφίλ.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο