Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

“Περιβάλλον”: Μπορεί αυτός που προκαλεί το πρόβλημα να το λύσει; (2ο)

(2ο ) — το 1ο μέρος εδώ


Από τον Ιού­νη του 2003 που το ΚΚΕ κυκλο­φό­ρη­σε το πολυ­σέ­λι­δο επι­στη­μο­νι­κό  “ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ” — «Οι πολι­τι­κές που το κατα­στρέ­φουν  και το εμπο­ρεύ­ο­νται — Η πολι­τι­κή που το υπε­ρα­σπί­ζε­ται», πέρα­σε «μια ολό­κλη­ρη ζωή» και χάθη­καν χιλιά­δες …εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες από τα διαρ­κή ιμπε­ρια­λι­στι­κά περι­βαλ­λο­ντι­κά εγκλήματα.

📌 Ο Σπύ­ρος Χαλ­βα­τζής 📌 (σαν μέλος τότε του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ), με τίτλο «Η ρίζα και η επί­λυ­ση των περι­βαλ­λο­ντι­κών προ­βλη­μά­των ζητή­μα­τα βαθιά πολι­τι­κά»📌 έγρα­φε στον πρόλογο:

✔️   Το περι­βάλ­λον βρί­σκε­ται σήμε­ρα, περισ­σό­τε­ρο από ποτέ, στο στό­χα­στρο της ολο­μέ­τω­πης επί­θε­σης του ιμπε­ρια­λι­σμού και των πολυ­ε­θνι­κών. Τα οξυ­μέ­να προ­βλή­μα­τα του περι­βάλ­λο­ντος προ­στί­θε­νται στα άλλα μεγά­λα προ­βλή­μα­τα της ανερ­γί­ας, της απο­διάρ­θρω­σης και περιο­ρι­σμού των κοι­νω­νι­κών, εργα­σια­κών, δημο­κρα­τι­κών δικαιω­μά­των των εργαζομένων.
✔️  Το ΚΚΕ υπο­στη­ρί­ζει ότι και στο ζήτη­μα του περι­βάλ­λο­ντος έχουν δια­μορ­φω­θεί δύο εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κές αντι­λή­ψεις που συγκρού­ο­νται μετα­ξύ τους: Αλλιώς αντι­λαμ­βά­νε­ται την έννοια του περι­βάλ­λο­ντος ο κόσμος του μόχθου, της δου­λιάς, της δημιουρ­γί­ας και του πολι­τι­σμού και με εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κό τρό­πο συμπε­ρι­φέ­ρο­νται απέ­να­ντί του, με τις πολι­τι­κές που υλο­ποιούν, οι κυρί­αρ­χες δυνά­μεις, το πολυ­ε­θνι­κό κεφά­λαιο, οι κυβερ­νή­σεις που τις εκφρά­ζουν και ολό­κλη­ρο το σύστη­μα που τις υπηρετεί.
✔️   Οι πρώ­τοι όλο και πιο πολύ συνει­δη­το­ποιούν ότι αυτό που ονο­μά­ζε­ται περι­βάλ­λον, δηλα­δή ο άμε­σος, ο ευρύ­τε­ρος, αλλά και ο πλα­νη­τι­κός χώρος όπου εργά­ζο­νται, δημιουρ­γούν, ονει­ρεύ­ο­νται, ξεκου­ρά­ζο­νται, χρειά­ζε­ται ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή και φρο­ντί­δα. Χρειά­ζε­ται την υπε­ρά­σπι­σή τους για την προ­στα­σία και την ανα­βάθ­μι­σή του.
✔️   Οι δεύ­τε­ροι, παρά τις κατά και­ρούς «ρηξι­κέ­λευ­θες» δηλώ­σεις, «δια­βε­βαιώ­σεις» και «δεσμεύ­σεις», με τη δρά­ση τους απο­κα­λύ­πτουν ότι το περι­βάλ­λον δεν είναι τίπο­τα παρα­πά­νω γι’ αυτούς, παρά: Η πηγή (κάθε άλλο παρά ανε­ξά­ντλη­τη) άντλη­σης και κατα­λή­στευ­σης φυσι­κών πόρων. Ο φυσι­κός χώρος όπου ασκούν την ανε­ξέ­λεγ­κτη δρα­στη­ριό­τη­τά τους και απορ­ρί­πτουν κάθε είδους από­βλη­τα (υγρά, στε­ρεά, αέρια) της δρα­στη­ριό­τη­τάς τους αυτής. Ο ιδιαί­τε­ρος επι­κερ­δής τομέ­ας παρα­γω­γι­κών επεν­δύ­σε­ων, μόνο για τους ίδιους.

📌 Το ΚΚΕ από και­ρό έχει επι­ση­μά­νει — και επι­μέ­νει σ’ αυτό — ότι η λύση των περι­βαλ­λο­ντι­κών προ­βλη­μά­των δεν είναι ζήτη­μα τεχνι­κό, αλλά βαθιά πολι­τι­κό. Η επί­λυ­σή του δεν μπο­ρεί να αντι­με­τω­πι­στεί ξεχω­ρι­στά από τα άλλα προ­βλή­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων. Απαι­τεί την εφαρ­μο­γή μιας άλλης πολι­τι­κής, έτοι­μης να συγκρου­στεί με τα μεγά­λα οικο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντα και τα πολ­λα­πλά επι­μέ­ρους που δια­πλέ­κο­νται με τα πρώ­τα. Μια πολι­τι­κή, στο πλαί­σιο της λαϊ­κής οικο­νο­μί­ας, που προ­τεί­νει το Κόμ­μα μας, τους καρ­πούς της οποί­ας δε θα απο­λαμ­βά­νουν οι λίγοι, αλλά όλος ο λαός. Μια πολι­τι­κή δια­με­τρι­κά αντί­θε­τη από τη βάρ­βα­ρη καπι­τα­λι­στι­κή λογι­κή της μεγι­στο­ποί­η­σης του ατο­μι­κού κέρ­δους, με οποιο­δή­πο­τε τίμη­μα και της «ελεύ­θε­ρης αγο­ράς», που ευθύ­νε­ται για τη σημε­ρι­νή κατά­ντια του πλα­νή­τη μας📌
✔️   Το ένθε­το που έχε­τε στα χέρια σας, με αφορ­μή την Παγκό­σμια Μέρα Περι­βάλ­λο­ντος, απο­τε­λεί προ­ϊ­όν συλ­λο­γι­κής εργα­σί­ας και περιέ­χει θέσεις και προ­τά­σεις ακό­μη και ανθρώ­πων που δεν είναι ενταγ­μέ­νοι στο ΚΚΕ. Γενι­κό­τε­ρα περιέ­χει θέσεις και προ­τά­σεις που, σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις, δεν τις θεω­ρεί ως τελειω­μέ­νη υπό­θε­ση, αλλά τις υπο­βάλ­λει στην κρί­ση των απαι­τή­σε­ων του μαζι­κού κινή­μα­τος, καθώς και των νέων επι­στη­μο­νι­κών και τεχνο­λο­γι­κών εξε­λί­ξε­ων. Πιστεύ­ου­με ότι πρό­κει­ται για υλι­κό που βοη­θά στη συνει­δη­το­ποί­η­ση του μαζι­κού κινή­μα­τος και που μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει οδη­γό στη δρά­ση του για ένα καλύ­τε­ρο περι­βάλ­λον, για μια καλύ­τε­ρη ποιό­τη­τα ζωής, για έναν κόσμο απαλ­λαγ­μέ­νο από την εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρω­πο📌ΚΚΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ «Οι πολιτικές που το καταστρέφουν και το εμπορεύονται Η πολιτική που το υπερασπίζεται»

Το Τμή­μα Τοπι­κής Αυτο­διοί­κη­σης και Περι­βάλ­λο­ντος της ΚΕ του ΚΚΕ, ανα­φέ­ρει μετα­ξύ άλλων:

Η κατα­στρο­φή του περι­βάλ­λο­ντος παίρ­νει στη χώρα μας, τόσο στα μεγά­λα αστι­κά κέντρα όσο και στην ύπαι­θρο, μεγά­λες δια­στά­σεις. Μερι­κές από τις πιο εμφα­νείς εκδη­λώ­σεις αυτής της κατα­στρο­φής απο­τε­λούν η ρύπαν­ση της ατμό­σφαι­ρας, των επι­φα­νεια­κών και υπο­γεί­ων νερών μαζί και των θαλασ­σών, η ανε­ξέ­λεγ­κτη δια­χεί­ρι­ση των απορ­ριμ­μά­των και των τοξι­κών απο­βλή­των, η ανε­παρ­κής έως ανύ­παρ­κτη επε­ξερ­γα­σία των υγρών λυμά­των, η χρή­ση ορμο­νών, οι γενε­τι­κά μεταλ­λαγ­μέ­νοι οργα­νι­σμοί, η κατά­χρη­ση χημι­κών λιπα­σμά­των, φυτο­φαρ­μά­κων και αντι­βιο­τι­κών, οι κατα­στρο­φές των δασών και σπα­νί­ων οικο­συ­στη­μά­των, η τσι­με­ντο­ποί­η­ση ελεύ­θε­ρων χώρων, η ανορ­θο­λο­γι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση των φυσι­κών πόρων, το πολε­ο­δο­μι­κό χάος, η φθο­ρά των μνη­μεί­ων του πολι­τι­σμού μας. Άμοι­ρη ευθυ­νών δεν είναι και η επί­δρα­ση πολ­λών περι­βαλ­λο­ντι­κών προ­βλη­μά­των παγκό­σμιας εμβέ­λειας, όπως η τρύ­πα του όζο­ντος, το φαι­νό­με­νο του θερμοκηπίου.

  1. Η εργα­τι­κή τάξη και τα άλλα εργα­ζό­με­να στρώ­μα­τα πλήτ­το­νται ιδιαί­τε­ρα από την υπο­βάθ­μι­ση αυτή.
  2. Η κατά­στα­ση αυτή είναι απο­τέ­λε­σμα, πρώ­τα απ’ όλα, του καπι­τα­λι­στι­κού τρό­που ανά­πτυ­ξης της χώρας και εντεί­νε­ται παρα­πέ­ρα από την πολύ­μορ­φη εξάρ­τη­σή της.
  3. Καθο­ρι­στι­κές, για τη συνε­χι­ζό­με­νη κατα­στρο­φή του περι­βάλ­λο­ντος στη χώρα μας είναι οι ευθύ­νες όλων των κυβερ­νή­σε­ων της μετα­πο­λί­τευ­σης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οι οποί­ες το δια­χει­ρί­στη­καν ως γνή­σιοι πολι­τι­κοί εκφρα­στές του μεγά­λου κεφα­λαί­ου. Εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σαν και το περι­βάλ­λον, όπως όλα τα κοι­νω­νι­κά αγα­θά, εξα­σφα­λί­ζο­ντας την επι­κυ­ριαρ­χία του κέρ­δους πάνω στο συλ­λο­γι­κό συμ­φέ­ρον.
  4. Για το ΚΚΕ είναι καθα­ρό ότι τα μεγά­λα περι­βαλ­λο­ντι­κά προ­βλή­μα­τα θα λυθούν μόνο με την ανα­τρο­πή του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος που τα δημιουρ­γεί, τα ανα­πα­ρά­γει και τα οξύ­νει. Παλεύ­ο­ντας για την ανα­τρο­πή του συστή­μα­τος αυτού, το ΚΚΕ κατα­θέ­τει συγκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις που πρέ­πει να απο­τε­λέ­σουν διεκ­δι­κή­σεις των εργαζομένων.
  5. Από θεμα­τι­κή άπο­ψη τα ζητή­μα­τα που εμπλέ­κο­νται με την προ­στα­σία του Περι­βάλ­λο­ντος είναι πολ­λά. Το ΚΚΕ θέλο­ντας να παρου­σιά­σει τη δική του αντί­λη­ψη για το Περι­βάλ­λον και από τη θεμα­τι­κή του οπτι­κή, κάνει γνω­στό ότι θεω­ρεί ως ζητή­μα­τα βασι­κής προ­τε­ραιό­τη­τας τα παρα­κά­τω: Α. Γενι­κά περι­βαλ­λο­ντι­κά ζητή­μα­τα Β. Περι­βαλ­λο­ντι­κά ζητή­μα­τα των μεγά­λων πόλε­ων Γ. Πρό­σθε­τα περι­βαλ­λο­ντι­κά ζητή­μα­τα της Αττι­κής (γίνε­ται ανα­λυ­τι­κή αναφορά)
  6. Για όλα τα πιο πάνω ζητή­μα­τα το ΚΚΕ έχει επε­ξερ­γα­στεί συγκε­κρι­μέ­νες θέσεις, τις περισ­σό­τε­ρες από τις οποί­ες έχει δημο­σιο­ποι­ή­σει. Τις θέσεις, όμως, αυτές δεν τις θεω­ρεί τελειω­μέ­νη υπό­θε­ση αλλά τις υπο­βάλ­λει συνε­χώς στη δοκι­μα­σία των απαι­τή­σε­ων του μαζι­κού κινή­μα­τος καθώς και των νέων επι­στη­μο­νι­κών και τεχνο­λο­γι­κών εξε­λί­ξε­ων. Πάνω απ’ όλα, όμως το ΚΚΕ τονί­ζει ότι οι θέσεις αυτές και κάθε άλλη χρή­σι­μη πρό­τα­ση, θα μεί­νουν κενό γράμ­μα αν δε γίνουν κτή­μα των εργα­ζο­μέ­νων και της νεο­λαί­ας και κυρί­ως υπό­θε­ση της πάλης του λαού, του μαχό­με­νου τμή­μα­τος της Τοπι­κής Αυτο­διοί­κη­σης, της προ­ο­δευ­τι­κής δια­νό­η­σης, όλου του μαζι­κού κινή­μα­τος.

✔️   Η έκδο­ση θίγει θεμα­τι­κά και γενι­κό­τε­ρα ζητή­μα­τα όπως |> «O μαρ­ξι­σμός και το περι­βάλ­λον» του Καθη­γη­τή Πολε­ο­δο­μί­ας ΕΜΠ Γιώρ­γου Σαρη­γιάν­νη, |> «Η “νέα τάξη πραγ­μά­των” για το περι­βάλ­λον και η εφαρ­μο­γή της στην Ελλά­δα» του Νίκου Περ­πέ­ρα, |> «Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση: Υπο­τα­γή και του περι­βάλ­λο­ντος στις επι­τα­γές του κεφα­λαί­ου» του Δασο­λό­γου Αντώ­νη Π. Ραλ­λά­του |> «Από τις προσ­δο­κί­ες του Ρίο στην ανώ­μα­λη προ­σγεί­ω­ση του Γιο­χά­νε­σμπουργκ» του Νίκου Μολυ­βιά­τη, |> «Ολυ­μπιά­δα 2004: Ενα «όρα­μα» που μετα­τρέ­πε­ται σε «εφιάλ­τη» για το περι­βάλ­λον» του αρχι­τέ­κτο­να μηχα­νι­κού Κυριά­κου Ι. Καρύ­δη |> «Ο αγώ­νας για υγιει­νά τρό­φι­μα άμε­σα συν­δε­δε­μέ­νος με την πάλη για κοι­νω­νι­κή αλλα­γή» του γεω­πό­νου Γιάν­νης Σφυ­ρή, |> «Βιο­τε­χνο­λο­γία και περι­βάλ­λον» του κτη­νί­α­τρου Πανα­γιώ­τη Τρια­ντά­φυλ­λου |> «Βιο­μη­χα­νι­κά Ατυ­χή­μα­τα Μεγά­λης Έκτα­σης» της Χημι­κού μηχα­νι­κού & ερευ­νή­τριας στο ΕΛΙΝΥΑΕ, Εύης Γεωρ­γιά­δου |> «Ηλε­κτρο­μα­γνη­τι­κή ακτι­νο­βο­λία και Δημό­σια Υγεία» (υπο­γρ Χρ. Χ.) |> «Οι πολι­τι­κοί όροι για την αξιο­ποί­η­ση της αιο­λι­κής ενέρ­γειας» του Μάκη- Παπα­δό­που­λου Μηχα­νο­λό­γου, αντι­πρό­ε­δρου του Πανελ­λή­νιου Συλ­λό­γου Διπλω­μα­τού­χων Μηχα­νο­λό­γων-Ηλε­κτρο­λό­γων (ΣΣ |> σήμε­ρα μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βου­λευ­τής του ΚΚΕ — υπεύ­θυ­νος της Ιδε­ο­λο­γι­κής Επι­τρο­πής της ΚΕ του ΚΚΕ) … |> «Περι­βαλ­λο­ντι­κά προ­βλή­μα­τα στον αστι­κό χώρο» (υπο­γρ Γ. Μ. Σ.)

pdfΚΚΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ — Οι πολι­τι­κές που το κατα­στρέ­φουν και το εμπο­ρεύ­ο­νται — Η πολι­τι­κή που το υπερασπίζεται

txtΚΚΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ — Οι πολι­τι­κές που το κατα­στρέ­φουν & το εμπο­ρεύ­ο­νται — Η πολι­τι­κή που το υπερασπίζεται

Σήμε­ρα, αν και έχουν περά­σει 16 χρό­νια από τότε τα προ­βλή­μα­τα παρα­μέ­νουν και μάλι­στα σε υπερ­θε­τι­κό βαθ­μό (αυτό που οι μαθη­μα­τι­κοί ονο­μά­ζουν “στη νιο­στή”). Σαρά­ντα επτά χρό­νια μετά την καθιέ­ρω­ση από τον ΟΗΕ της 5ης Ιού­νη ως Παγκό­σμιας Ημέ­ρας Περι­βάλ­λο­ντος, οι μονο­πω­λια­κοί όμι­λοι συνε­χί­ζουν απτό­η­τα να κατα­στρέ­φουν και στη χώρα μας το περι­βάλ­λον στο κυνή­γι του κέρ­δους. Άλλες τόσες φορές, κάθε τέτοιον και­ρό, αστι­κές κυβερ­νή­σεις (των Συρι­ζΑ­νελ πέρ­σι και της ΝΔ φέτος) και ιμπε­ρια­λι­στι­κοί οργα­νι­σμοί, ξεπερ­νώ­ντας κάθε όριο υπο­κρι­σί­ας, δίνουν όρκους πίστης για ένα «βιώ­σι­μο πλα­νή­τη». Εξαγ­γέλ­λουν μέτρα για τη «σωτη­ρία» του. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα στο­χεύ­ουν στην ενί­σχυ­ση των καπι­τα­λι­στι­κών επεν­δύ­σε­ων, ώστε το κεφά­λαιο να βγά­λει κέρ­δος και απ’ τα προ­βλή­μα­τα που το ίδιο δημιουργεί.
Από δίπλα, ορι­σμέ­νες, πλού­σια αμει­βό­με­νες, περι­βαλ­λο­ντι­κές οργα­νώ­σεις (|> του είδους «όλοι μαζί μπο­ρού­με»), που κάνουν ό,τι μπο­ρούν για να αθω­ώ­σουν τον ένο­χο, τον καπι­τα­λι­στι­κό τρό­πο παρα­γω­γής. Ακό­μη και αν προ­βά­λουν κάποιες εξό­φθαλ­μες πλευ­ρές της κατα­στρο­φι­κής ‑για το περι­βάλ­λον- δρά­σης του κεφα­λαί­ου, μόνο και μόνο για να φανούν πιο αξιό­πι­στες στα μάτια των λαϊ­κών στρω­μά­των, τις απο­δί­δουν τελι­κά όχι στην ίδια τη φύση του εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος, αλλά σε κάποια επι­μέ­ρους λάθη, αστο­χί­ες ή έστω κατα­δι­κα­στέ­ες υπερ­βο­λές.

Οι κυβερ­νή­σεις πέφτου­νε και η ιστο­ρία επα­να­λαμ­βά­νε­ται …Κώστας Καρα­μαν­λής, ΓΑ. ΠΣαμα­ράςΤσί­πρας / ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, ο ένα κόβει κι ο άλλος ράβει όλοι εφαρ­μό­ζουν απο­φα­σι­στι­κά τις ευρω­ε­νω­σια­κές κατευ­θύν­σεις και συστά­σεις, που βλέ­πουν το περι­βάλ­λον ως πεδίο ασύ­δο­της δρά­σης για την προ­σέλ­κυ­ση επεν­δύ­σε­ων, την άντλη­ση πρώ­των υλών για τα εμπο­ρεύ­μα­τά τους, την κατα­σκευή των δικτύ­ων μετα­φο­ράς και την απόρ­ρι­ψη των απο­βλή­των, που προ­κύ­πτουν από την όλη δρα­στη­ριό­τη­τά τους.

Η 2η φορά «αρι­στε­ρά» φρό­ντι­σε να «ολο­κλη­ρώ­σει», μέχρι να παρα­δώ­σει τη σκυτάλη

  • Σε σχέ­ση με τους υδά­τι­νους πόρους προ­χώ­ρη­σε στην 1η Ανα­θε­ώ­ρη­ση των Σχε­δί­ων Δια­χεί­ρι­σης των Λεκα­νών Απορ­ρο­ής Ποτα­μών (ΣΔΛΑΠ) της χώρας, με πυρή­να την κοι­νο­τι­κή Οδη­γία – Πλαί­σιο του 2000 για το νερό, που θέτει σε προ­τε­ραιό­τη­τα την εξοι­κο­νό­μη­ση της ζήτη­σης του νερού, σε αντι­πα­ρά­θε­ση με τα μέτρα εμπλου­τι­σμού των υπό­γειων, κύρια, υδρο­φο­ρέ­ων σε κάθε υδα­τι­κό διαμέρισμα.
  • Ενθάρ­ρυ­νε με τη στά­ση της, την ασύ­δο­τη δρά­ση του βιο­μη­χα­νι­κού κεφα­λαί­ου να σπέρ­νει τα από­βλη­τά του κατά το δοκούν.
  • Σε σχέ­ση με τα δάση και τα οικο­συ­στή­μα­τα, όλο και μεγα­λύ­τε­ρες δια­στά­σεις παίρ­νει η κατα­στρο­φή δασι­κών εκτά­σε­ων και οικο­συ­στη­μά­των από πάρ­κα ανε­μο­γεν­νη­τριών, καθώς και η κατά­λη­ψη γεωρ­γι­κής γης, ακό­μη και υψη­λής παρα­γω­γι­κό­τη­τας, από την εγκα­τά­στα­ση φωτο­βολ­ταϊ­κών συστημάτων.
  • Τα δασο­κτό­να νομο­σχέ­δια, με αλλα­γή χρή­σης δίνουν και παίρνουν
  • Ανη­συ­χη­τι­κή είναι και η ραγδαία εξά­πλω­ση των μονά­δων καύ­σης βιο­μά­ζας και βιο­ρευ­στών ανά τη χώρα, για παρα­γω­γή Ηλε­κτρι­κής Ενέρ­γειας, ενώ με τη δημο­σί­ευ­ση, της «Εθνι­κής Στρα­τη­γι­κής για τα Δάση», απο­κα­λύ­πτε­ται ξεκά­θα­ρα η πρό­θε­ση της κυβέρ­νη­σης να ανοί­ξει νέους δρό­μους, για την εκμε­τάλ­λευ­ση των δασι­κών οικο­συ­στη­μά­των με την παρα­πέ­ρα εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της δασι­κής γης για του­ρι­στι­κές και ενερ­γεια­κές επεν­δύ­σεις ΑΠΕ.
  • Σε σχέ­ση με τη δια­χεί­ρι­ση των απο­βλή­των, η κυβέρ­νη­ση ξεχώ­ρη­σε για τη συνει­δη­τή απρα­ξία στην επί­λυ­ση σοβα­ρών προ­βλη­μά­των σε διά­φο­ρες περιο­χές της χώρας, όπου η έλλει­ψη υπο­δο­μών δια­χεί­ρι­σης έχει δημιουρ­γή­σει εκρη­κτι­κές κατα­στά­σεις σε βάρος της υγεί­ας και της ποιό­τη­τας ζωής των λαϊ­κών στρω­μά­των, αλλά και σε μερί­δα επαγ­γελ­μα­τιών, με εμφα­νή σκο­πό να ανοί­ξει ο δρό­μος στο «σωτή­ρα ιδιώ­τη» και εκεί όπου δεν είχαν δημιουρ­γη­θεί οι κατάλ­λη­λες γι’ αυτό προϋποθέσεις.
  • Παράλ­λη­λα, συνέ­χι­σε και ολο­κλή­ρω­σε την υπο­γρα­φή των ΣΔΙΤ με μια χού­φτα επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους για την κατα­σκευή μονά­δων επε­ξερ­γα­σί­ας σύμ­μει­κτων απο­βλή­των (ΜΕΑ) ανά τη χώρα και ταυ­τό­χρο­να, προ­ω­θώ­ντας με ιδιαί­τε­ρο ζήλο την καύ­ση των λεγό­με­νων «απορ­ριμ­μα­το­γε­νών καυ­σί­μων» (σκου­πί­δια με υψη­λή σχε­τι­κά θερ­μο­γό­νο δύνα­μη) στις τσιμεντοβιομηχανίες.
  • Τέλος ‑ενδει­κτι­κά, το σοβα­ρό περι­βαλ­λο­ντι­κό πλήγ­μα του Σαρω­νι­κού με τις πετρε­λαιο­κη­λί­δες, οι κατα­στρο­φι­κές πλημ­μύ­ρες με τους 24+ νεκρούς στη Μάν­δρα της Αττι­κής και το έγκλη­μα στο Μάτι με τους 102 νεκρούς, απο­τε­λούν μια ακό­μη αδιά­ψευ­στη μαρ­τυ­ρία για την πολι­τι­κή των «αρι­στε­ρών» αστι­κών κυβερνήσεων.

«Πρά­σι­να» φού­μα­ρα / έκα­στος εφω ετά­χθη:

Με συν­θή­μα­τα του τύπου «Πρά­σι­νη Λύση στην Κρί­ση: οικο­νο­μία, κοι­νω­νία, περι­βάλ­λον» ή «Αλλά­ζου­με πολι­τι­κές, αλλά­ζου­με και εμείς», «Να πάρου­με τη ζωή μας στα χέρια μας — Οικο­λο­γι­κή και κοι­νω­νι­κή και­νο­το­μία, συμ­με­το­χι­κή δημο­κρα­τία, πρά­σι­νη οικο­νο­μία στην Ελλά­δα και στην Ευρώ­πη» εμφα­νί­ζο­νται οι Οικο­λό­γοι Πρά­σι­νοι (βασι­κά στις ευρω­ε­κλο­γές όπου μάλι­στα ανέ­βα­σαν τον αριθ­μό των εδρών τους από τις 52 στις 69 και ετοι­μά­ζο­νται «να κάνουν παι­χνί­δι»).  Στη χώρα μας δεν τα κατά­φε­ραν για­τί διά­φο­ρα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα «μίας χρή­σης» ‑που κι αυτά όπως δημιουρ­γή­θη­καν έτσι δια­λύ­θη­καν, τους πήραν τη μερί­δα του λέο­ντος: δεν παύ­ουν βέβαια να παί­ζουν το ρόλο τους κρύ­βο­ντας το κύριο, δηλ. τους υπαί­τιους σχε­τι­κά με το ποιος βιά­ζει το περι­βάλ­λον (οι λαϊ­κοί άνθρω­ποι; ή οι βιο­μή­χα­νοι;) και να μη λένε κου­βέ­ντα για το κέρ­δος στο βωμό του οποί­ου θυσιά­ζε­ται, απο­τε­λώ­ντας ακό­μη μια κολυμ­βή­θρα του Σιλω­άμ που βολεύ­ει το σύστη­μα ‑ευαί­σθη­τοι δήθεν, κατά τα άλλα υπέρ­μα­χοι της καπι­τα­λι­στι­κής ζού­γκλας, με τα μονο­πώ­λια να κάνουν «πρά­σι­νες» επεν­δύ­σεις.


Αύριο το 3ο μέρος |> το 1ο μέρος εδώ <|


Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία — [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog

 

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο