Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Περιοδεία Δ. Κουτσούμπα στα καμμένα: Δεν πρέπει να ξεχάσουμε αυτή την τραγωδία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, επι­κε­φα­λής αντι­προ­σω­πεί­ας του κόμ­μα­τος, στην οποία συμ­με­τεί­χαν ο Γιάν­νης Γκιό­κας, μέλος της ΚΕ και βου­λευ­τής, ο Μιχά­λης Μιχα­ήλ ανθυ­πυ­ρα­γός ε.α., από την επι­τρο­πή για τα Σώμα­τα Ασφά­λειας της ΚΕ, ο Βαγ­γέ­λης Ρεμπά­πης, Γραμ­μα­τέ­ας της Τ.Ε Μεσο­γεί­ων – Λαυ­ρε­ω­τι­κής και ο Νίκος Στε­φα­νί­δης, δημο­τι­κός σύμ­βου­λος, επι­σκέ­φτη­κε τις πλη­γεί­σες, από τις κατα­στρο­φι­κές πυρ­κα­γιές, περιο­χές της Ανα­το­λι­κής Αττικής.

Ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας επι­σκέ­φτη­κε το Δημαρ­χείο Ραφή­νας, όπου συνα­ντή­θη­κε με το δήμαρ­χο Ραφή­νας — Πικερ­μί­ου, Ευάγ­γε­λο Μπουρ­νούς, όπου και ενη­με­ρώ­θη­κε για την κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στην περιο­χή, για το πώς αντι­με­τω­πί­ζο­νται οι συνέ­πειες των πυρ­κα­γιών, για τις συν­θή­κες κάτω από τις οποί­ες εκδη­λώ­θη­κε το ξέσπα­σμα της φωτιάς. Αμέ­σως, μετά, ο ΓΓ της ΚΕ βρέ­θη­κε στο Λιμε­ναρ­χείο, όπου συνα­ντή­θη­κε με το λιμε­νάρ­χη, Δημή­τρη Κωστα­ρά­κη. Ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας μετέ­φε­ρε τα συγ­χα­ρη­τή­ρια του Κόμ­μα­τος για το έργο του Λιμε­νι­κού Σώμα­τος στη διά­σω­ση εκα­το­ντά­δων ανθρώ­πων, παρά τις δυσκο­λί­ες, τα προ­βλή­μα­τα και τις ελλεί­ψεις που αντι­με­τω­πί­ζει το Σώμα.

Αμέ­σως, μετά, ο ΓΓ της ΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας έκα­νε την παρα­κά­τω δήλω­ση: “Καταρ­χήν να εκφρά­σου­με τα αυτο­νό­η­τα συλ­λυ­πη­τή­ρια προς τις οικο­γέ­νειες των θυμά­των και βεβαί­ως να εξά­ρου­με τη μεγά­λη προ­σπά­θεια των πυρο­σβε­στών, του λιμε­νι­κού σώμα­τος, όσων βοή­θη­σαν ιδιαί­τε­ρα των εθε­λο­ντών από τα εργα­τι­κά σωμα­τεία της περιο­χής, από όλη τη χώρα, από συλ­λό­γους, λαϊ­κές επι­τρο­πές. Είναι τερά­στια η συνει­σφο­ρά τους σε αυτή τη μεγά­λη προ­σπά­θεια, μετά από αυτή την τρα­γω­δία. Αυτή τη στιγ­μή, προ­έ­χει η κατα­γρα­φή των αγνο­ου­μέ­νων και βεβαί­ως η επί­ση­μη ενη­μέ­ρω­ση προς τις οικο­γέ­νειες τους, προ­έ­χουν ζητή­μα­τα, όπως η πλή­ρης απο­κα­τά­στα­ση της ύδρευ­σης, της ηλε­κτρο­δό­τη­σης, η εξα­σφά­λι­ση – ήδη γίνε­ται τερά­στια προ­σπά­θεια, όπως μας ενη­μέ­ρω­σε ο δήμαρ­χος — για τη στέ­γα­ση, τη σίτι­ση, την ένδυ­ση όλων των πυρό­πλη­κτων και βεβαί­ως η περί­θαλ­ψη. Χρειά­ζε­ται άμε­ση απο­κα­τά­στα­ση και στή­ρι­ξη με υπο­δο­μές των κέντρων υγεί­ας και της υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης στην περιο­χή και βεβαί­ως χρειά­ζε­ται επι­τά­χυν­ση του υπο­λο­γι­σμού των ζημιών, πλή­ρης κατα­γρα­φή των μεγά­λων κατα­στρο­φών που έγι­ναν και ολι­κή απο­ζη­μί­ω­ση και για τα κατα­στή­μα­τα των αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων, των εμπό­ρων της περιο­χής αλλά και των λαϊ­κών οικο­γε­νειών που έχα­σαν περιου­σί­ες, που έχα­σαν σπί­τια και οτι­δή­πο­τε άλλο.

Από αυτή τη σκο­πιά, το ΚΚΕ είναι αλλη­λέγ­γυο σε αυτή την προ­σπά­θεια. Από την πρώ­τη στιγ­μή, βρέ­θη­καν εδώ οι δυνά­μεις του, οι Κομ­μα­τι­κές Οργα­νώ­σεις, τα στε­λέ­χη του σε αυτή την προ­σπά­θεια για να περι­σώ­σου­με ότι μπορούμε.

Όμως, θα ήθε­λα να επι­ση­μά­νω το εξής ζήτη­μα: Το εθνι­κό πέν­θος που κήρυ­ξε η κυβέρ­νη­ση, τα διά­φο­ρα λόγια που δυστυ­χώς πολ­λές φορές μένουν μεγά­λα λόγια, χωρίς αντί­κρι­σμα περί “εθνι­κής ενό­τη­τας, αλλη­λεγ­γύ­ης” κλπ. δεν μπο­ρούν αυτή τη στιγ­μή να απο­τε­λέ­σουν το άλλο­θι για να ξεχα­στούν τα τερά­στια προ­βλή­μα­τα που προ­έ­κυ­ψαν από αυτή την ανεί­πω­τη τρα­γω­δία και να απο­τε­λέ­σουν άλλο­θι για να συγκα­λυ­φθούν οι τερά­στιες κυβερ­νη­τι­κές ευθύ­νες δια­χρο­νι­κά, αλλά και της σημε­ρι­νής κυβέρ­νη­σης που υπάρ­χουν, όπως και του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού όταν κλεί­σουν τα φωτά της δημο­σιό­τη­τας και αρχί­ζει και ξεχνιέ­ται το πρό­βλη­μα. Αυτό το ζήτη­μα επι­ση­μαί­νου­με από σήμε­ρα και από αυτή την άπο­ψη καλού­με σε συνε­χή αλλη­λεγ­γύη, επα­γρύ­πνη­ση, κινη­το­ποί­η­ση το εργα­τι­κό λαϊ­κό κίνη­μα, το λαό της περιο­χής, όλο το λαό της Αττι­κής, ώστε να απο­φύ­γου­με τα χει­ρό­τε­ρα. Και βεβαί­ως να απο­κα­τα­στα­θούν πλή­ρως όλες οι κατα­στρο­φές που έγι­ναν και από εκεί και πέρα να παρ­θούν τα μέτρα, για­τί έρχε­ται και το φθι­νό­πω­ρο. Χρειά­ζο­νται εδώ και τώρα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα. Δεν πρέ­πει να ξεχά­σου­με αυτή την τρα­γω­δία. Αυτό είναι το καθή­κον μας αυτή τη στιγμή.

Ξέρε­τε ότι κάνα­με τερά­στια προ­σπά­θεια τους προη­γου­μέ­νους μήνες, από την αρχή του Μάη, με προ­ώ­θη­ση προ­τά­σε­ων προς την κυβέρ­νη­ση αλλά και ευρύ­τε­ρα στην κοι­νω­νία για το πως πρέ­πει να ληφθούν μέτρα πυρα­σφά­λειας πυρο­προ­στα­σί­ας και να φτια­χτούν έγκαι­ρα υπο­δο­μές. Κάνα­με επί­και­ρη ερώ­τη­ση στη βου­λή στις 23 Μάη, η οποία, επί­σης, έμει­νε ουσια­στι­κά ανα­πά­ντη­τη από την κυβέρ­νη­ση και έχου­με αυτά τα τρα­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα. Δεν πρέ­πει να ξανα­συμ­βεί τέτοιο έγκλη­μα στο μέλ­λον από εδώ και πέρα. Γι’ αυτό κινη­το­ποί­η­ση, ενό­τη­τα και πάλη όλων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο