Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Περιοδεία κλιμακίων του ΚΚΕ στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας

Από το πρωί, σύμ­φω­να με σχε­τι­κή ενη­μέ­ρω­ση, πολυ­πλη­θής αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ, με επι­κε­φα­λής τον Γιώρ­γο Μαρί­νο, βου­λευ­τή Ευβοί­ας του ΚΚΕ και μέλος του ΠΓ, βρί­σκε­ται στις πυρό­πλη­κτες περιο­χές της Εύβοιας.

Κατά την περιο­δεία, ο Γιώρ­γος Μαρί­νος δήλω­σε τα εξής:

«Η πυρ­κα­γιά στη Κεντρι­κή και Βόρεια Εύβοια είναι κατα­στρο­φι­κή. Επί τρεις μέρες καί­ει χιλιά­δες στρέμ­μα­τα πευ­κο­δά­σους, σπί­τια, λαϊ­κές περιου­σί­ες. Κιν­δύ­νευ­σαν και κιν­δυ­νεύ­ουν ανθρώ­πι­νες ζωές. Η κατα­στρο­φή αυτή δεν μπο­ρεί να ξεπε­ρα­στεί με τις κυβερ­νη­τι­κές ψευ­το­δι­καιο­λο­γί­ες. Οι πολι­τι­κές ευθύ­νες δεν μπο­ρούν να κρυ­φτούν πίσω από τα περί κλι­μα­τι­κής αλλα­γής και άσχη­μες και­ρι­κές συν­θή­κες, που ανα­μα­σά η κυβέρ­νη­ση. Η κατα­στρο­φι­κή πυρ­κα­γιά είναι απο­τέ­λε­σμα της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής που δια­χρο­νι­κά, επί όλων των κυβερ­νή­σε­ων, κατα­πα­τά τις λαϊ­κές ανά­γκες και αρνεί­ται να στη­ρί­ξει, να χρη­μα­το­δο­τή­σει την προ­στα­σία των δασών, τη δασο­πυ­ρό­σβε­ση και παρα­δί­νει τα δάση στα μεγαλοσυμφέροντα.

Η πυρ­κα­γιά στην βορειο­κε­ντρι­κή Εύβοια οφεί­λε­ται στην έλλει­ψη μέτρων πρό­λη­ψης, στη μη εκκα­θά­ρι­ση των δασών, στη δια­τή­ρη­ση των ξερών πεύ­κων από τον χιο­νιά στις αρχές του χρό­νου, την έλλει­ψη αντι­πυ­ρι­κών ζωνών, τη μη συντή­ρη­ση των δασι­κών δρό­μων. Οφεί­λε­ται στην ανε­πάρ­κεια των ανα­γκαί­ων μέσων και υπο­δο­μών, στην υπο­στε­λέ­χω­ση και υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση των υπη­ρε­σιών δασο­προ­στα­σί­ας και πυρό­σβε­σης, στην έλλει­ψη σχε­δια­σμού και συντονισμού.

Η τερά­στια έκτα­ση την πυρ­κα­γιάς που κατέ­κα­ψε το Δήμο Λίμνης Μαντου­δί­ου, Αγ. Άννας είναι απο­τέ­λε­σμα της μεγά­λης καθυ­στέ­ρη­σης και της ανε­παρ­κούς χρη­σι­μο­ποί­η­σης ενα­έ­ριων μέσων. Αυτή είναι η αλή­θεια και ο λαός τη περιο­χής πρέ­πει να κρί­νει αυστη­ρά, να κατα­δι­κά­σει την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή, να οργα­νω­θεί και να διεκ­δι­κή­σει τα δικαιώ­μα­τά του».

Ο κ. Μαρί­νος τόνι­σε κατα­λή­γο­ντας ότι πρέ­πει να γίνουν τα εξής:

«-Επει­γό­ντως να ενι­σχυ­θούν τα μέσα κατά­σβε­σης της πυρκαγιάς.

-Να κατα­γρα­φούν άμε­σα οι ζημιές και να απο­ζη­μιω­θούν στο 100% οι λαϊ­κές οικο­γέ­νειες, να στη­ρι­χθούν ουσια­στι­κά οι ρητινοκαλλιεργητές.

-Να εξα­σφα­λι­στεί η ασφα­λής στέ­γα­ση, υγιει­νή, ένδυ­ση και σίτι­ση των πυρό­πλη­κτων οικογενειών.

-Να απο­κα­τα­στα­θεί το δίκτυο ύδρευ­σης και ηλεκτροδότησης».

rovies evoia12 1 rovies15 rovies17 rovies18 rovies 19

Άλλο κλι­μά­κιο του ΚΚΕ με τους βου­λευ­τές του κόμ­μα­τος, Δια­μά­ντω Μανω­λά­κου και Γιάν­νη Γκιό­κα πραγ­μα­το­ποιεί από το πρωί περιο­δεία στις πυρό­πλη­κτες περιο­χές της Βαρυ­μπό­μπης, των Αδά­μων και του Ολυ­μπια­κού Χωριού.

Κατά την περιο­δεία, σύμ­φω­να με σχε­τι­κή ενη­μέ­ρω­ση από το ΚΚΕ, συνο­μί­λη­σαν με τους κατοί­κους της περιο­χής, «ακού­γο­ντας τα παρά­πο­να και τα αιτή­μα­τά τους, καθώς και με τα συνερ­γεία των πυρο­σβε­στών και άλλων υπηρεσιών».

varympomph10 varympomph11 varympomph12 varympomph13 varympomph14

Οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ ανέ­φε­ραν ότι «πρέ­πει να γίνει άμε­ση κατα­γρα­φή όλων των ζημιών που προ­κλή­θη­καν από την κατα­στρο­φι­κή πυρ­κα­γιά κι οι πλη­γέ­ντες να απο­ζη­μιω­θούν στο 100%. Εδώ και τώρα να ληφθούν μέτρα για την κάλυ­ψη των ανα­γκών των πυρό­πλη­κτων οικο­γε­νειών, δωρε­άν στέ­γα­ση και σίτι­ση, απαλ­λα­γή από λογα­ρια­σμούς κοι­νής ωφε­λεί­ας, δημο­τι­κά τέλη, χρέη σε εφο­ρία και τρά­πε­ζες, καθώς και να γίνει άμε­σα η απο­κα­τά­στα­ση της ύδρευ­σης και της ηλε­κτρο­δό­τη­σης στις πλη­γεί­σες περιοχές».

Ταυ­τό­χρο­να, ανέ­δει­ξαν το ζήτη­μα «της έλλει­ψης ενός ολο­κλη­ρω­μέ­νου σχε­δί­ου αντι­πυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας, με κύριο βάρος στην πρόληψη».

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο