Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Περισσότερα απ’ ό,τι ολόκληρο το 2020 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Το πρώ­το 9μηνο του 2021 καταγ­γέλ­θη­καν στην Αστυ­νο­μία 5.857 περι­στα­τι­κά ενδο­οι­κο­γε­νεια­κής βίας, περισ­σό­τε­ρα από ότι ολό­κλη­ρο το 2020 και το 2019, οπό­τε και κατα­γρά­φη­καν 5.413 και 5.221 καταγ­γε­λί­ες, αντί­στοι­χα. Τα παρα­πά­νω επι­ση­μάν­θη­καν στη δια­δι­κτυα­κή εκδή­λω­ση με θέμα «Κακο­ποί­η­ση και κοι­νω­νι­κές αντι­λή­ψεις», που συν­διορ­γά­νω­σαν η AID-Alternative Innovative Development και η Πολι­τι­κή Δύνα­μη Γυναικών.

Στην εκδή­λω­ση παρου­σιά­στη­κε έρευ­να που διε­νήρ­γη­σε η AID σε δείγ­μα 252 ατό­μων στη συντρι­πτι­κή τους πλειο­ψη­φία γυναί­κες (83%) από­φοι­τοι ΑΕΙ και ΤΕΙ ή κάτο­χοι μετα­πτυ­χια­κού (80%). Από την έρευ­να προ­κύ­πτει ότι οι ερω­τη­θέ­ντες σε ποσο­στό 82% θεω­ρούν παρε­νό­χλη­ση και κακο­ποί­η­ση την σωμα­τι­κή βλά­βη και σε ποσο­στό 87% την μη συναι­νε­τι­κή σεξουα­λι­κή πράξη.

Ωστό­σο, μόνο το 31% θεω­ρεί παρε­νό­χλη­ση και κακο­ποί­η­ση την μη πρό­σβα­ση της γυναί­κας στους οικο­γε­νεια­κούς τρα­πε­ζι­κούς λογα­ρια­σμούς και το 31% τίπο­τα από τα δύο.

Τον έλεγ­χο των κοι­νω­νι­κών επα­φών θεω­ρεί παρε­νό­χλη­ση και κακο­ποί­η­ση το 55%, ενώ ένα 21% τον χαρα­κτη­ρί­ζει επι­θε­τι­κό­τη­τα και το 14% κτη­τι­κό­τη­τα και ψυχο­λο­γι­κή βία.

Σχε­δόν οι μισοί από τους ερω­τη­θέ­ντες (49% που αντι­στοι­χεί σε 122 άτο­μα) δήλω­σαν ότι υπήρ­ξαν θύμα­τα ή μάρ­τυ­ρες κακο­ποί­η­σης ή παρε­νό­χλη­σης. Ωστό­σο, μόνο τα 30 άτο­μα προ­χώ­ρη­σαν σε καταγγελία.

Ως ανα­σταλ­τι­κός παρά­γο­ντας για μη καταγ­γε­λία περι­στα­τι­κών παρε­νό­χλη­σης ή κακο­ποί­η­σης οι συμ­με­τέ­χο­ντες ανέ­φε­ραν την έλλει­ψη απο­δει­κτι­κών στοι­χεί­ων (84%) την ανα­βί­ω­ση των γεγο­νό­των (73%) και την από­λυ­ση (70%).

Μόνο το 12% απά­ντη­σε ότι γνω­ρί­ζει πολύ ή αρκε­τά τη νομο­θε­σία που προ­στα­τεύ­ει τα θύμα­τα σεξουα­λι­κής παρε­νό­χλη­σης και κακοποίησης.

Η πλειο­ψη­φία (58,3%) απά­ντη­σε ότι δεν γνω­ρί­ζει δομές στή­ρι­ξης για θύμα­τα παρε­νό­χλη­σης και κακο­ποί­η­σης στην πόλη του και το 23% απά­ντη­σε θετικά.

Σε ότι αφο­ρά το κίνη­μα me too, to 47% απά­ντη­σε ότι έχει βοη­θή­σει πολύ στο να μιλά­με για τέτοια θέμα­τα, το 17% πάρα πολύ και το 25% μέτρια.

vivlio mpelogiannis

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο