Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Περισσότερα 40 εκατομμύρια σκλάβοι υπάρχουν σε όλο τον κόσμο

Η πρό­σφα­τη απο­κά­λυ­ψη για την ύπαρ­ξη σκλα­βο­πά­ζα­ρων Αφρι­κα­νών προ­σφύ­γων στη Λιβύη δεν είναι μεμο­νω­μέ­νο γεγο­νός: περισ­σό­τε­ροι από 40 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι σε όλο τον κόσμο, εκ των οποί­ων το ένα τέταρ­το παι­διά, είναι αυτή τη στιγ­μή σκλά­βοι, σύμ­φω­να με έρευ­να που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το 2016.

Η έννοια της σύγ­χρο­νης σκλα­βιάς περι­λαμ­βά­νει την ανα­γκα­στι­κή εργα­σία, που αφο­ρά 25 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους και τους ανα­γκα­στι­κούς γάμους (15 εκα­τομ­μύ­ρια). Όμως οι αριθ­μοί αυτοί αναμ­φί­βο­λα είναι υπο­τι­μη­μέ­νοι σε σχέ­ση με την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, υπο­γραμ­μί­ζει ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Εργα­σί­ας (ILO) και ο Διε­θνής Οργα­νι­σμός Μετα­νά­στευ­σης (ΔΟΜ) και η ομά­δα προ­ά­σπι­σης των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των Walk Free Foundation που συνέ­τα­ξαν την έρευνα.

Αναγκαστική εργασία

Περί­που 25 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι σε όλο τον κόσμο ανα­γκά­ζο­νται να εργα­στούν σε ιδιώ­τες (το ένα τέταρ­το), αλλά και σε εργο­στά­σια, σε εργο­τά­ξια και σε αγρούς. Η έκθε­ση ανα­φέ­ρει το παρά­δειγ­μα των 600 ψαρά­δων που κρα­τού­νταν σε αλιευ­τι­κά στην Ινδο­νη­σία επί χρόνια.

Τα χρέη είναι η αιτία της ανα­γκα­στι­κής εργα­σί­ας για περισ­σό­τε­ρους από τους μισούς σκλά­βους. Ωστό­σο τα ναρ­κω­τι­κά, η σωμα­τι­κή κακο­ποί­η­ση, ο χαμη­λός μισθός ή ακό­μη και το γεγο­νός ότι εργά­ζο­νται πολύ μακριά από το σπί­τι τους είναι μερι­κοί από τους τρό­πους που χρη­σι­μο­ποιούν για να τους κρα­τούν δέσμιους.

Μετα­ξύ αυτών περί­που 5 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι ωθού­νται στην πορ­νεία και λίγο περισ­σό­τε­ρα από 4 εκα­τομ­μύ­ρια είναι θύμα­τα ανα­γκα­στι­κής εργα­σί­ας από το κρά­τος (ανα­γκα­στι­κή εργα­σία στη φυλακή).

Γυναίκες και κορίτσια

Οι γυναί­κες και τα κορί­τσια απο­τε­λούν το 74% των σκλά­βων, με τον αριθ­μό τους να ανέρ­χε­ται στα 29 εκα­τομ­μύ­ρια. Ένα στα τέσ­σε­ρα θύμα­τα της σύγ­χρο­νης σκλα­βιάς είναι παι­δί, δηλα­δή περί­που 10 εκατομμύρια.

Περί­που 15,4 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι παντρεύ­ο­νται παρά τη θέλη­σή τους. Περισ­σό­τε­ροι από το ένα τρί­το είναι κάτω των 18 ετών και σχε­δόν όλοι γυναί­κες. Πρό­κει­ται για μια μορ­φή σκλα­βιάς ιδιαί­τε­ρα δια­δε­δο­μέ­νης στην Αφρι­κή και την Ασία.

Εξάλ­λου οι γυναί­κες απο­τε­λούν το 99% των θυμά­των ανα­γκα­στι­κής εργα­σί­ας που ωθού­νται στην πορνεία.

Ασία

Το 62% των περι­πτώ­σε­ων της «σύγ­χρο­νης σκλα­βιάς» έχουν απο­κα­λυ­φθεί στην Ασία και τον Ειρη­νι­κό. Αυτή η περιο­χή κατα­τάσ­σε­ται πρώ­τη σε ό,τι αφο­ρά τον αριθ­μό των θυμά­των, είτε πρό­κει­ται για σεξουα­λι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση (73%) είτε τους ανα­γκα­στι­κούς γάμους (55%).

Πρόσφυγες

«Πολ­λές εκθέ­σεις έχουν ανα­φερ­θεί ξεκά­θα­ρα στη σχέ­ση μετα­ξύ της μετα­νά­στευ­σης και της δια­κί­νη­σης ανθρώ­πων», υπο­γραμ­μί­ζει η έκθε­ση αυτή, κυρί­ως κατά μήκος των δρό­μων που επι­λέ­γουν οι πρόσφυγες.

Τα τρία τέταρ­τα των προ­σφύ­γων που ερω­τή­θη­καν το 2017 στον δρό­μο από τη Λιβύη ως την Ευρώ­πη απά­ντη­σαν ότι έπε­σαν θύμα­τα κακο­ποι­ή­σε­ων που προ­σο­μοί­α­ζαν με δια­κί­νη­ση ανθρώπων.

«Οι παρά­τυ­ποι μετα­νά­στες — επιρ­ρε­πής στο να πέφτουν θύμα­τα επι­θέ­σε­ων, εκβια­σμών, σεξουα­λι­κών κακο­ποι­ή­σε­ων — ίσως στην αρχή της περι­ή­γη­σής τους απο­φα­σί­σουν εθε­λο­ντι­κά να ενα­πο­θέ­σουν την τύχη τους σε δια­κι­νη­τές», επι­ση­μαί­νει η έκθεση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο